GeriSağlık B3 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

B3 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var?

B3 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var?
Abone Olgoogle-news

B3 vitamini eksikliğinde bizi bekleyen hastalıklar...

Eksikliğinde sinir ve sindirim sistemi bozuklukları, deride yaralar gibi problemlerin görüldüğü B3 vitamini hakkında Beslenme Uzmanı Gonca Güzel’den bilgiler aldık.

Sıcaklığa, ısıya ve oksidasyona dayanıklı olan B3 vitaminin (niasin), yiyeceklerde serbest olarak veya proteinlere bağlı olarak bulunur.

Vücuttaki Görevleri

Niasin, karbonhidrat, protein, yağ ve alkol metabolizması için gereklidir. Metabolizmada koenzim olarak etkinlik gösterir. Deri, sindirim ve sinir sisteminin sağlıklı olması ve kan kolesterolünün düşürülmesinde yardımcıdır.

Mısıra dayalı diyetle beslenenlerde pellegra hastalığı görülebilir. Çünkü niasinin ön maddelerinden biri olan triptofan mısırda yetersizdir. Pellegra, yoğunlaştırılmış maya ile tedavi edilmiştir. Pellegrayı önleyici etmene PP adı verilmiş, daha sonra niasin olarak isimlendirilmiştir. Elzem aminoasitlerden triptofandan, niasin elde edilir.

Yetersizliğinde Ne Olur?

Sinir istemi bozuklukları (hareketlerde anormallik, depresyon ) sindirim sistemi bozuklukları, deride simetrik yaralar (pellegra), niasinin yetersizliğinde oluşan belirtilerdir.

Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Niasin yönünden zengin yiyecekler; maya, karaciğer, böbrek, yürek, et, balık, ceviz, fındık, fıstık vb. kurubaklagiller, bulgur, süt ve yumurtadır. Yiyeceklerin kaynatma suyu atılırsa, niasin kaybı olur. Ülkemizde, kurubaklagiller ve bulgur çok tüketildiği için, pellegra hastalığı nadiren görülür.

Son yıllarda, niasin kolesterol düşürücü olarak da kullanılmaktadır (günde, 3 gram nikotin asit verebilir).

Niasin gereksinimi, her 1000 kalori için 6.6 miligramdır. Gebe kadınlarda, fazla alkol kullananlarda ve diyetlerinde çok mısır tüketenlerde, niasin gereksinimi artar.

False