GeriSağlık Ayakkabıyı en uzun parmağınıza göre alın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayakkabıyı en uzun parmağınıza göre alın

Ayakkabıyı en uzun parmağınıza göre alın

Ayakkabı kadınların en büyük tutkularından biri. Peki, hangi ayakkabılar ayak sağlığı açısından zararlı biliyor musunuz? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, doğru ayakkabı seçimi ile ilgili ipuçları verdi.

Yanlış ayakkabı seçimi ayak sağlığını olumsuz etkilediği gibi duruş bozukluklarına, diz, kalça ve bel ağrılarına da neden olabilir. Topuksuz, düz ayakkabılar ayağa binen yük dağılımında, en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar olumsuzluklara neden oluyor. Babetler, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden oluyor. Bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda da aşırı yüklenmeye sebep olarak ayak ağrılarına yol açabiliyor. Ayak bileğini saran ayakkabılar ayak bileğine destek vererek burkulmaları önlüyor, özellikle ayak bileği burkulmaları sık olanlarda bu tür ayakkabı seçimi uygundur. Burnu dar ayakkabılar ayak başparmağını sıkıştırıyor, bu bölge sürekli uyarıldığı için de ayaklarda hallux valgus (başparmak çıkıntısı) riski daha yüksek oluyor.

Yüksek topuklular düşme riskini artırıyor

Yüksek topuklu ayakkabılarda ise babetlerin tam tersine, binen yük ayak topuğundan öne doğru kayar ve ayak ön bölümünün aşırı stres altında kalır. Yüksek topuklu ayakkabılar aynı zamanda diz, kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olur. Bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya bağlı olarak diz, kalça ve özellikle bel ağrılarına zemin hazırlar. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskini artırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara sebep olabilir.

Doğru topuk yüksekliği 4-5 cm

Ayak deformasyonlarının en büyük nedenleri yanlış topuk seçimidir. Ayakkabı tercihindeki en önemli noktalardan biri topuk yüksekliği. Topuk yüksekliğinin 4-5 cm ve geniş olması gerekir, ayakkabının ön tarafı için de parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olması önemli.

Ayak ölçüsünün yaşla birlikte artar, günün sonunda ayaklar şişebilir. Ayrıca her iki ayak ölçüsünün birebir aynı olmama ihtimali de bulunuyor. Bu nedenle ayakkabı alırken en uzun ayak parmağına göre seçmek uygun olur. Ayrıca yeni aldığınız ayakkabıların ayağınıza zarar vermeden uyum göstermesi için giyme süresini aşama aşama artırın. Birkaç gün sonra ayakkabı ayağınıza daha iyi uyum sağlayacaktır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı

False