GeriEtkinlikler Avrupa’nın gözüyle Hürrem Sultan!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Avrupa’nın gözüyle Hürrem Sultan!

Avrupa’nın gözüyle Hürrem Sultan!

Avrupa Edebiyatı, Tarihi ve Kültüründe Hürrem Sultan, okuyucularını bekliyor.

Akademik ve bilimsel yayınlarıyla toplumun gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunmayı amaç edinen Koç Üniversitesi Yayınları, yine çok ses getirecek bir kitabı satışa sunuyor. Galina Yermolenko tarafından derlenen ve Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan Avrupa Edebiyatı, Tarihi ve Kültüründe Hürrem Sultan adlı kitap raflardaki yerini aldı.

Avrupa Edebiyatı, Tarihi ve Kültüründe Hürrem Sultan adlı kitapta Hürrem Sultan’ın “tarihsel bir figür olmaktan ziyade çeşitli kültürel fantezilerin ve inşaların bir karışımı ve alanı” oluşu, uluslararası bir figür olarak ötekine karşı değişken Avrupa tavrını yansıtışı, Batı ve Doğu Avrupa’da temsilleri gibi konular ele alınıyor. Kitap, erken modern dönem kültürler arası değişim, kimlik ve benlik/öteki kavramları çalışmalarına önemli bir katkı sunuyor.

Avrupa Edebiyatı, Tarihi ve Kültüründe Hürrem Sultan, Türkiye’de de çeşitli tartışmaların konusu olan Hurrem Sultan’ın (yaklaşık 1505-1558) Avrupa imgelemindeki temsillerini ele alan ilk akademik kitaptır. Hurrem Sultan, 16. yüzyılda daha önce görülmemiş bir şekilde kölelikten cariyeliğe, ardından Kanuni Sultan Süleyman’ın eşliğine ve danışmanlığına yükseldi. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yeri pek çok Avrupa ülkesinde efsane oldu.

Bu kitaptaki makaleler Hürrem Sultan mirasının, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Türkiye, Polonya ve Ukrayna’dan alınan vakayinamelerden gezi yazılarına, tarihi romanlara, tiyatro oyunlarına çeşitli kaynaklara bakılarak yapılan disiplinlerarası bir incelemesidir. Kitapta, Hürrem Sultan’ın “tarihsel bir figür olmaktan ziyade çeşitli kültürel fantezilerin ve inşaların bir karışımı ve alanı” oluşu, uluslararası bir figür olarak ötekine karşı değişken Avrupa tavrını yansıtışı, Batı ve Doğu Avrupa’da temsilleri gibi konular ele alınıyor.

False