GeriHamilelikte Beslenme Aşırı Zayıf Hamileler Nasıl Beslenmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşırı Zayıf Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Aşırı Zayıf Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Zayıf hamilelerin dikkat etmesi gerekenler...

Aşırı zayıf bir hamile misiniz? Öyleyse size kötü bir haberimiz var. Bu tür hamileler, erken doğum ve düşük riski taşıyorlar. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Tutar, gebeliğe aşırı zayıf başlayan bir kadının hamilelik sürecinde 15-18 arasında kilo alması gerektiğini belirtti ve aşırı zayıf hamilelerin yapması gerekenleri sıraladı.

Aşırı zayıf anneler hamilelikleri sırasında da hamilelik öncesi rutinlerini sürdürüp uzun süre aç kalır ya da dengeli beslenmeden uzak bir yaşam tarzı benimserlerse bebekleri normalden düşük ağırlıklı doğabilir. Anne adayı eğer çok zayıfsa, hamile kalmadan önce bir diyetisyen desteği ile beslenme programı oluşturmalı ve hamile kaldıktan sonra da özel bir beslenme programı ile hamileliği süresince diyetisyen kontrolünde kalmalı.

Zayıf Bir Hamileyseniz…

* Hamileliğiniz planlıysa, doktor kontrolünde 3 ay öncesinden folik asit desteği almaya başlamalısınız.

* Hamileliğiniz planlı değilse, gebe kalındığı öğrenildiğinden itibaren doktor kontrolünde folik asit desteği almaya başlamalısınız. Günlük gerekli doz 400 mikrogramdır.

* Jinekolog kontrollerine düzenli gitmelisiniz.

* Diyetisyen kontrolünde kilo takibinizi yapmalısınız.

* Öğünlerinizi düzenli tüketmelisiniz. Öğün atlamadan beslenmek çok önemli.

* Günde 3 saatten uzun süre aç kalmayacak şekilde 3 ana 3 ara öğün ile beslenmelisiniz.

* Günde 3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmelisiniz.

* Her gün en az 90 gram kadar et, tavuk veya balığın besin programınızda yer alması gerekir.

* Vücudun temel enerji kaynağı olan ekmek, pilav, makarna gibi besinleri düzenli olarak tüketilmeli, mümkünse öğünlere eşit olarak dağıtmalısınız.

* Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyveyi besin programınıza dahil etmelisiniz.

* Ara öğünlerde; tost ve taze sıkılmış meyve suyu, sütlü tatlı, fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, tahıl bar gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.

* İyotlu tuz kullanmalısınız. İyot mineralinin kaybını engellemek için tuz; karanlık ve serin ortamda, ışık geçirmeyen bir kapta saklanmalıdır. Tuz, yemeklere ateşten alındıktan sonra eklenmelidir.

* Omega-3 yağ asitlerini düzenli olarak alabilmek için haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketebilirsiniz.

HAMİLELİKTE VİTAMİN KULLANIMI

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA

False