GeriSağlık Arının soktuğu yere hemen buz uygulaması yapın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Arının soktuğu yere hemen buz uygulaması yapın

Arının soktuğu yere hemen buz uygulaması yapın

Bu durumla karşılaştığınızda yapmanız gerekenler...

Sıcak yaz mevsimini keyifle geçirirken kişilerin başına gelebilecek en tatsız sürprizlerden birisi de arı sokmaları. Arı sokmalarının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye değişmekle birlikte nadir olsa da hayati tehlike oluşturacak reaksiyonlara sebep olabilir. Yaz aylarında arı sokmalarının yoğun olarak görüldüğünü belirten Dr. Barış Mutluer: “Yaz aylarında özellikle bal arısı ve eşek arısı vakalarıyla karşılaşıyoruz. Arı sokmalarında meydana gelen reaksiyonlar, arının vücuda iğnesiyle geçirdiği kimyasalın yapısına ve kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilir” dedi.

Arı sokması belirtileri

Arı sokması sonrası kişilerde genellikle bölgesel tepkiler meydana gelir. Bunlar sokulan bölgede görülen şişlik, ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıktır. Ağrı birkaç saat şiddetli olarak kendini hissettirse de daha sonra genellikle kaybolur. Şişliğin geçmesi de bir iki günü alabilir. Fakat her arı sokması aynı boyutta ve şiddette olmayabilir. Arı sokması ciddi reaksiyonlara hatta hayati tehlikeye bile neden olabilir.

Acil müdahale etmek gerekebilir

Arının kişinin vücuduna yaydığı zehir miktarı ile kişinin bağışıklık sistemi, reaksiyonun derecesini ve meydana gelecek tepkiyi belirler. Arı sokmalarında nadiren ciddi reaksiyonlar görüldüğünü belirten Dr. Barış Mutluer: “Alerjik bünyelerde, arı sokmalarına karşı acil müdahale etmek gerekebilir. Bu durumda, kişinin vücudunda farklı farklı yerlerde kızarıklıklar, şişlikler ve döküntüler ortaya çıkar. Kişinin vücudunda alerjik bir reaksiyon gösteren sokma; ayrıca mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, bilinç bozuklukları, dilde şişmeler, nefes almada zorluk gibi ağır belirtilerle de kendini gösterir. Kan basıncında meydana gelen azalmayla da beraber kişi şok etkisine girer. Bu belirtiler durumun çok acil olduğunu gösterir” dedi.

Arı sokması durumunda neler yapılmalı?

Arı sokması durumunda öncelikle arının iğnesi bir an önce bir cımbız yardımıyla bölgeden çıkartılmalıdır. Yara bol su ve sabunla yıkanarak, enfeksiyon riski azaltılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca sokma bölgesine buz uygulaması zehrin dağılımını ve vücudun vereceği alerjik reaksiyonun şiddetini de azaltabilir. Ancak alerjik kişilerde yaşanan arı sokmalarında, zaman kaybetmeden kişinin acil servise ulaştırılması hayati önem taşır.

Arı sokmalarından korunmak mümkün

  • Yaz aylarında çiçek kokulu parfüm, şampuan, losyon, deodorant ve kozmetik malzemeleri daha az tercih edilmeli,
  • Dikkat çekici pastel renkler ve çiçekli giysiler giyilmemeli,
  • Şekerli içeceklerin ve yiyeceklerin ağzı sıkıca kapatılmalı ve yenilip içilirken dikkat edilmeli,
  • Özellikle çocukların üzerlerine arı konduğu zaman hareketsiz kalmaya ve heyecana kapılmamalarını sağlamaya özen gösterilmelidir. 
False