GeriEtkinlikler “Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar”

“Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar”

Çalışan annelere sağlanacak kolaylıklar...

Ankara'daki programda aile ve nüfus paketini açıkladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, yeni düzenlemeler ile özel sektör işverenlerinin neden kadınları istihdam etmeyi tercih edeceklerinin sorulması üzerine "Alacağınız her tedbirin yan etkisi olabilir. Ama o yan etkisini minimuma indirmek önemli olan. Aldığımız kararlarda özel sektöre neredeyse hiçbir yük getirmiyoruz. Özel sektöre bir yük gelmeyecek. Devletin aldığı tedbirler dolayısıyla özel sektörün istihdam politikalarının değişmemesine özen göstereceğiz. Özel sektörde ayrıca kadın istihdamını teşvik edecek unsurları göz önünde bulundururuz ama şu aldığımız tedbirler özel sektörün herhangi bir şekilde kadın istihdamı konusunda caydırılmasına yol açacak bir tedbir yok burada. Hiçbir özel sektör temsilcimizin de kadınları mağdur etmek üzerinden verimliliği artırma gibi yanlış bir anlayışa gideceği kanaatinde değilim. Bunun da istismar edilmemesi lazım" dedi.

Doğum sonrası psikolojik gerilimin önüne geçilecek

Aile ve nüfus paketinin bütçeye yükünün ne olduğu sorulan Davutoğlu, "Bazı maliyetler vardır ki sayısal olarak ifade edilemez. Bazı maliyetler bütçeye sayısal bir miktar olarak yansır. Bunların bütçeye tabi bir yansıması olacak. Her anneye doğum hediyesi göndermenin bütçede bir karşılığı olacak. Ama bütün bu maliyetlerden daha büyük bir maliyet, sosyal maliyettir. Eğer bu tedbirler alınmazsa kadınlarımız en hassas oldukları doğum sonrası dönemde acaba işime mi devam edeyim, çocuğuma mı bakayım, diye bir gerilim yaşarlarsa işte onun maliyeti çok daha yüksek olur. Ya işini kaybetmemek için çocuğunu ihmal eder, bu telafi edilemez bir maliyettir ya da çocuğunu ihmal etmemek için işini kaybeder. Bizim temel hedefimiz kadın istihdamı bağlamında da çocuğunu ihmal etmemesini sağlayacak şartları oluşturmak ama işini de kaybetmemesini teminat altına almak. Böyle bir denge kuruyoruz. Kadınların doğum sonrası en hassas dönemde böyle bir psikolojik gerilim yaşamasının önüne geçiyoruz. Kadınlarımızın annelik görevlerini yerine getirirken çocuklarıyla beraber olma hakkından yine kadınlarımızın büyük emeklerle elde ettiği profesyonel mesleğinden feragat etmesini engellemek durumundayız" diye konuştu.

“Kadınlarımız çalışırken aile hayatından fedakarlık etmeyecekler”

Kadın istihdamını artırmaya yönelik tedbirlerin düşünülüp düşünülmediği sorulan Davutoğlu, "Kadınlarımızın iş gücüne katılımında olağanüstü bir artış var. Daha önce olmayan önemli bir faktör. Bu olağanüstü artış ve iş gücüne katılım hem genç nüfus hem de kadınlarımızın katılımıyla istihdam sağlamakla birlikte işsizlik oranı da istediğimiz ölçüde düşmemiş görünüyor. Ama hangi ölçüyü alırsanız alın şu anda Avrupa'da dünyada da belki en fazla istihdam oluşturan ülkelerden biri Türkiye oransal olarak. Geçmiş dönemlerde şöyle deniyordu. Doğum kontrolü yapalım. 1-2 çocuk olsun. Devlet üzerinde istihdam baskısı oluşmasın. Bu politikanın sonucu nedir biliyor musunuz? Son aldığımız tedbirler, cumhurbaşkanımızın 3 çocuk teşvikinin rasyonel arka planını anlamayanlar olabilir. Bu politikalar olmamış olsaydı Türkiye üretmekte güçlük çeken bir ülke haline dönüşebilirdi. Kadınlarımız çalışacaklar istemeleri halinde ama çalışırken aile hayatından ya da çocukların görmek istediği muhabbetten ilgiden fedakarlık etmeyecekler" ifadelerini kullandı.

“Anneler tam zamanlı çalışmış gibi ücreti alacak”

Mevcut olan doğum izni süresinin kademeli olarak artırılıp artırılmayacağı ile yasal düzenlemenin ne zaman geçerli olmaya başlayacağı sorulan Davutoğlu, "Şu anki doğum izni konusunda hiçbir değişiklik yok. 16 hafta kalıyor. Buna ek olarak annelik izni diye 16 haftalık izinden sonra ilk çocuk için 8 hafta daha ekliyoruz. İkinci çocuk için 16 hafta daha ekliyoruz. Üç ve üzeri çocuklar için 24 hafta daha ekliyoruz. Bu eklenen sürede anneler yarım zamanlı çalışacaklar. Getirdiğimiz düzenleme ile anne, günde 4 saat işinde çalışacak 4 saat sonra evine gelecek geri kalan vakitte. Ama tam zamanlı çalışmış gibi ücreti alacak. Annelik izninden hiçbir kesinti yok. Aksine kademeli bir şekilde isteyen anne çocuğuyla günde 4-5 saat hariç çocuğun eğitim yaşına kadar beraber olabilecek" açıklamasında bulundu.

Yasa yürürlüğe girdiğinde kimlerin yararlanabileceği ile kapsama alınacağı sorulan Davutoğlu, "Yasal düzenlemeyi seçimlerden önce tamamlayıp yasa yürürlüğe ne zaman girerse o andan itibaren anneler bu haktan istifade etmeye başlayacaklar. Geriye doğru işlemesi hukuken mümkün değil. Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren geçerli olacak, yeni çocuklara" dedi.

Çalışan babalara 5 gün babalık izni

Bir gazetecinin 'Babalık iznini 10 günden fazlaya çıkarmayı, babaya da bir teşvik düşünüyor musunuz?' diye sorması üzerine gülerek karşılık veren Davutoğlu, çeyiz hesabının nasıl yapılacağı sorusu için "Birincisi babalığın kendisi teşviktir. Hiçbir çileyi çekmeden çocuğu kucağına alıyor. Bütün çileyi anne çekiyor, teşviki baba görüyor. Babalar olarak bizim bu gerçeği kabul edip anneler önünde hürmetle eğilmemiz lazım. Teşviki gerçekte hak eden anneler, bütün ızdırabı çeken, iki bedeni bünyesinde barındırıp çileli ama mutlu bir sonla dünyaya getiren anneler. Babalığa teşviki, 3 gün olan sadece memurlara olan hakkı bütün çalışanlara 5 gün. Bu 5 günde nasıl olsa bana bu izin verildi diye maçlarda stadyumda geçirmemesini teminen anneden bir yazı getirmesi, latife olarak söylüyorum ama o günlerde çocuğun anne ve babayla aynı ortamı teneffüs etmesi çok önemli. Çeyiz hesabına gelince hem kız hem erkek çocukları için geçerli. Evlilik cüzdanını ibraz ettiği anda devlet katkı payını alacak. Bunu da 27 yaşa kadar olmasını düşünüyoruz" diye yanıt verdi.

Annelere yarı zamanlı çalışma imkanı

Ankara'daki programda aile ve nüfus paketini açıkladıktan sonra basın mensuplarının soruların yanıtlayan Davutoğlu, annelere doğum sonrası getirilen hakları açıklayarak "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. İkinci olarak, doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız. Yapacağımız düzenleme ile analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalan tazmin edilecek olan izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız" dedi.

“Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar”

Aile ve nüfus paketiyle beraber çalışan annelere yönelik doğumdan sonra elde edecekleri birtakım hakları anlatan Davutoğlu, "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. İkinci olarak, doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız. Yapacağımız düzenleme ile analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalan tazmin edilecek olan izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

“Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz”

Annelere doğum sonrası getirilen hakları açıklayan Davutoğlu, "0-12 ay bebekleri evlat edinenleri de aynı kapsama alacağız. Bu süreyi engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkaracağız. Çoğul gebelik halinde bütün bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılacak. Bütün bu ücretin tamamını da devlet karşılayacak. Annelik gibi kutsi bir misyonu üstlendiği annenin çocukla bir arada kalma süresini uzatmış olacağız. Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma düzeni getireceğiz. Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu şekilde ebeveyn işinden olmayacak 30 saat çalışarak hem garantisi devam edecek hem profesyonel hayattan kopmayacak. Prematüre doğum, evlat edinme ve annenin vefatı halinde izin haklarını yeniden düzenliyoruz. İşçiler için anne doğum sonrasında hayatını kaybederse geri kalan izinleri baba kullanabilecek. Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı sağlıyoruz. Prematüre doğum söz konusuysa bebeğin daha fazla bakıma ihtiyacı var. 7.5 aylık doğmuşsa geri kalan 1,5 ay bu izinlerden sayılmaksızın ek olarak izne eklenecek. Babalık izinlerini yeniden düzenliyoruz. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi pazar da girdiği için net bir hafta izin anlamına gelir. Babanın bu izni aldıktan sonra kahve köşelerinde veya başka yerlerde stadyumlarda olmamasını teminen belki anneden de 5 gün içinde bana hizmet etti, diye bir yazı alabiliriz" şeklinde konuştu.

Çocuğu engelli olan ailelere 10 güne kadar izin hakkı

Başbakan Davutoğlu, aile ve nüfus paketiyle ilgili "Çocuğun yüzde 70 oranında engelli olması veya sürekli bir hastalığının bulunması halinde ebeveynlerden birine bir yıl içinde 10 güne kadar izin hakkı getiriyoruz. Kendisi ve eşin kamuda çalışan kadının doğum yapması halinde şu anda 192 lira civarında bir doğum yardımı yapılıyor ve bu para babanın hesabına yatırılıyor. Bu parayı annenin hesabını yatıralım. Anne çalışmıyorsa anneye çek gönderelim dedik ve daha da geliştirdik bundan sonra sadece memurlar için söz konusu olan bu uygulamayı genişletiyoruz. Her bir anne doğum yaptığı anda devletimizden bir doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 lira, ikinci çocukta 400 lira, üçüncü çocukta 600 lira doğrudan anneye doğum yaptığı anda yardım ulaşacak" açıklamasında bulundu.

DHA

False