GeriBebek Beslenmesi Anne sütüne veda zamanı! Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne sütüne veda zamanı! Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?

Anne sütüne veda zamanı! Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?

Bebekler için anne sütü, ilk 6 ay en değerli ve tek başına yeterli bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini söylüyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Muslu, bebeklerin emzirmeyi bırakmak için en uygun zamanın nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi verdi.

Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren, içerdiği büyüme faktörleri ile bebeklerin büyümesini sağlayan, bebeklerin sindirim sistemi için de son derece faydalı ve doğal bir besindir. Anne sütü bebekler için sadece açlığı giderme değil, aynı zamanda rahatlama, huzur bulma yöntemidir. Anne sütü emmek bebekle anne arasında duygusal bağ oluşturur. Emme sırasında oluşan tensel temas hem anneye hem de bebeğe büyük haz ve mutluluk verir. Bebekler huzursuz olduklarında emerek rahatlar ve huzur bulurlar.

Bebek beslenmesinde 7. aydan itibaren önce sıvı (meyve suyu, formül mama) daha sonra yarı katı (meyve, sebze püresi, muhallebi), 8-10. aydan itibaren katı (peynir, yumurta sarısı, köfte vb.) ek gıdalar başlanarak emme sıklığı giderek azaltılır ve süresi kısaltılır. Bebekte bu değişime uyum sağlarsa önce gündüzleri anne sütüne ek olarak ek gıdalarla beslenmeye geçilir.

Anne sütüne veda zamanı Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı

EMZİRMEYİ BIRAKMAK İÇİN UYGUN ZAMAN MI?

  • Bebekleri sütten kesmek için en uygun zaman her anne ve bebek için farklılık gösterebilir. Bebekleri sütten kesme zamanına, bebeği takip eden çocuk hastalıkları uzmanı ve eğer yardım alınıyorsa pedagog ile birlikte karar vermek en uygunudur.
  • Anne ve bebek bu değişime ruhsal olarak hazır olmalı, karalı olmalı ve bebek sütten kesme eyleminden zarar görmemelidir. Bebek eğer sağlıklı, büyüme ve gelişmesi normal, kilo alımı gayet iyi ve her türlü ek gıdayı yiyorsa kesin kural olmamakla birlikte 1 yaşına kadar emzirmek ve sonra kademeli olarak emzirmeyi azaltarak 15-18. aylarda sütten kesmek uygundur.
  • Sütten kesme eylemi sırasında bebeğin ek stresi olmamalıdır. Hastalık, taşınma, bakıcı değişikliği, ayrılık, annenin işe başlaması, diş çıkarma gibi zamanlar bebekleri sütten kesmek için uygun zamanlar değildir.

KADEMELİ OLARAK SÜTTEN KESME YÖNTEMİ

  • Bebekleri sütten kesmek için kullanılan iki yöntemden daha çok önerilen, kademeli olarak sütten kesmektir.
  • Bebek ek gıdalarla iyi bir şekilde besleniyor, anne memesi aramıyorsa 12. aydan sonra, önce gündüzleri emme öğünleri atlanarak sütten kesme eylemine başlanır, giderek gündüzleri hiç verilmemeye başlanır.
  • Daha sonra geceleri emme öğünleri atlanarak bebek ek gıda veya formül mama ile kaşık, bardak veya biberonla beslenir. Bebeğe anne sütü verilmeyeceği zaman bebeğin ek gıda veya formül mama ile beslenmesi baba veya aile büyüğü tarafından yapılmalı, anne memesi unutturulmaya çalışılmalıdır.
  • Ek gıda veya formül mama ile beslendikten sonra anne bebeğini okşamalı, kucaklamalı, sevgisini, şefkatini bebeğe hissettirmeli, bebekle tensel temas kurmalı ama memeden kesme konusunda da karalı bir tutum sergilemeli.
  • Bebeği için bu eylemin yapılması gereken ileri bir aşama olduğuna inanmalıdır.

BİR ANDA SÜTTEN KESME YÖNTEMİ

  • Sütten kesme için kullanılan diğer yöntem bir anda sütten kesme yöntemidir. Bu yöntem 1 yaştan büyük olup zaten her şeyi yemeğe başlayan bebeklerde uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde iki farklı yol denenebilir.
  • Anne memesine farklı bir şeyler (kakao, acı biber, ketçap, hardal) sürülüp, memenin görünümünü ya da tadını, kokusunu değiştirip bebeğini iğrendirerek memeden ayırmaya çalışır. Bir de ayrılma yöntemi denen yöntemle anne bebeğini 2-3 gün evde baba, aile büyüğü ile veya çocuğu seven bakıcı ile bırakır. Bebekle birlikte bebeğin sevdiği giysi, oyuncak, alışık olduğu, sevdiği biberon, bardak bırakılır.
  • Anne yokluğunda bebeğin bakımını üstlenen kişi bebeğin beslenmesi yanında huzursuzluk ve kaygılarını da gidererek başarı sağlamaya çalışılır.
False