GeriBebek Beslenmesi Anne Sütü Obeziteyi Engelliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne Sütü Obeziteyi Engelliyor

Anne Sütü Obeziteyi Engelliyor

Yapılan araştırmalar, anne sütünün bebeklerde obeziteyi engellediğini ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmalar, anne sütünün bebeklerde obeziteyi engellediğini ortaya koyuyor.

Obezite hastalığı, alınan enerjinin tüketilen enerjiden fazla olması nedeniyle ortaya çıkıyor ve fazla enerji alımı nedeniyle yağların aşırı depolanması sonucu kilo alımına sebep oluyor.

Çocuklarda obezite, yaklaşık yüzde 15 ile 30 arasında görülme sıklığına sahip. Obez çocukların en büyük özelliği ise genellikle ailelerinin de obez olması.

Obez ailelerde harcanan enerjinin az olduğunu, bebek ve çocuklarda da daha çok aşırı beslenmeye bağlı olarak obezite hastalığının görüldüğü aşikardır. Anne sütünün obeziteyi engelleyici etkisi vardır. Anne sütü bebeğin doymasını sağlar. Bu da bebeğin aşırı kilo almasını önler. Anne sütü olan bebekler emzirmenin sonunda doyar. Emzirmede son süt vardır. Bu süt de bebeğin doymasını sağlar.

Yemek yedirmenin anne ile bebek ya da çocuk arasında bir savaşa dönüşmemesi gerekiyor. Aileler genellikle bebeklerinin kilolu, toparlak olmasını isterler. Anneler bebeğin her davranışını açlık olarak algılar, bebeğin ağlamasını, uyumamasını, huzursuz olmasını açlığa yorarlar. Bu nedenle sürekli bebeğin ağzına yemek tıkma eğilimindedirler.

Önemli olan bebeğin dengeli beslenmesidir. Her öğünde fazla abartılmadan yemek verilmesi ve alınan enerjinin harcanması lazım. Böyle olunca bebekte düzenli kilo alımı olur. Ayrıca, bebeklerin düzenli sağlık kontrollerin yapılması gerekiyor. Aşırı kilo alımı varsa, sağlık personeli ve diyetisyenlerden bilgi almak lazım. Obezite hastalığında erken önlem almak gerekiyor.

Çocuklarda obezite tedavisinin diyet, davranış değişikliği ve egzersiz olduğunu belirtmekte fayda var.

Uzman Dr. Faruk Demir

False