Geriİsimler Sözlüğü Altın İsimleri Ve Çeşitleri Nelerdir? Altınların Gramları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Altın İsimleri Ve Çeşitleri Nelerdir? Altınların Gramları Ve Özellikleri

Altın İsimleri Ve Çeşitleri Nelerdir? Altınların Gramları Ve Özellikleri

Dünya üzerinde yaklaşık olarak yer kabuğunun kalınlığı ortalama olarak 35 km’dir. Aynı zamanda bu yer kabuğunun içinde pek çok farklı element bulunduğu biliniyor. Bu elementlerden en az rastlananların başında ise altın gelir. Örnek vermek gerekirse de, yer kabuğunun %6’sını demir, %8’ini alüminyum, oluştururken sadece 10 milyonda 2’si kadarı da altındır. Altın isimleri ve çeşitleri nelerdir sizler için derledik.

 Altın, kimya alanında Aurum – Au (Latince’de ışıldayan ve parlayan) sembolü ile gösterilmiş olan bir elementtir. Doğada parlak sarı bir renkte, genellikle yumuşak ve küçük parçalar halinde bulunur. 

 Altın İsimleri ve Çeşitleri Nelerdir? 

 Antik çağlardan günümüze dünyanın en değerli objelerinden sayılan altının (ilk buluntular Mısırlılara ait olan) belli başlı özelliklerini de sıralarsak, gözlere hitap eden ve etkileyici renklerine de ek olarak, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada ise serbest olarak bulunabilmesi, demir gibi paslanmaması, sağlam olması, kolay işlenebiliyor oluşu ve çok ince malzemelerde kullanılabilmesi denilebilir. Bu özellikler de, altının süs eşyası şeklinde kullanımını ön plana çıkaran önemli nedenlerdir. Özelliklerine göre farklı pek çok altın çeşidi bulunur. 

 Cumhuriyet Altını 

 Cumhuriyet altını, 22 ayar kulpsuz altın para şeklinde de adlandırılabilir. Ülkemizde Cumhuriyet Altını, farklı boyut ve ağırlıklarda bulunabilir. Cumhuriyet altınının iki farklı türü vardır. Bunlar ise; meskük ve ziynettir. Meskük altın Ata Altın ismi ile de bilinir. Cumhuriyet Ata Altının ve genellikle de ziynet altının kendi ağırlıklarına göre beş farklı türü bulunur. 

 Ziynet Altın 

 İlk defa Cumhuriyet döneminde üretilmeye başlanan Ata altınlarından önce, Osmanlı döneminde üretilmeye başlanarak, günümüze kadar sürekli gelen, geleneksel bir altın türüdür. Başlıca bilinen ziynet altın türleri ise: 

Çeyrek ziynet altının ağırlığı ise, 1.75 gramdır. 

Yarım Ziynet Altının ağırlığı ise, 3.58 gramdır. 

Tam Ziynet Altının ağırlığı ise yaklaşık olarak 7.02 gramdır. 

İki Buçuklu Ziynet Altının ağırlığı yaklaşık olarak 17.54 gramdır. 

Beşli Ziynet Altın diğer adı ile de beşi bir yerdenin ağırlığı yaklaşık olarak 35.08 gramdır.

Cumhuriyet Ata Altını (Meskuk) 

 Ata Lirası ya da Ata Altını olarak da bilinen Cumhuriyet Ata Altını, ziynet altın ile aslında tamamen aynıdır. Sadece farklı bir adı vardır. Kuyumcular, bankalar, sarraflar, döviz büroları gibi çeşitli kuruluşlarda kolaylıkla nakite çevrilebilir. Başlıca Ata Altın türleri ise şunlardır: 

Çeyrek Ata Altın (Çeyrek Altın) ağırlığı ise yaklaşık olarak 1.80 gramdır. 

Yarım Ata Altın diğer adı ile (Yarım Altın) : Ağırlığı ise yaklaşık olarak 3.60 gramdır. 

Tam Ata Altın (Ata Lirası - Tam Altın) : Ağırlığı ise yaklaşık olarak 7.20 gramdır. 

Beşli Ata Altın yani diğer adı İle de (Beşi Bir Yerde) : Ağırlığı yaklaşık olarak 36 gramdır. 

İki Buçuklu Ata Altının ağırlığı ise, 18 gramdır. 

Reşat Altın 

 Sultan Beşinci Mehmet Reşat ismine basılmış olan bir Osmanlı altınıdır. Piyasada bulmak oldukça zordur. Bu nedene de Cumhuriyet altınından biraz daha değerli bir altındır. Piyasada alım - satımı yapılarak cumhuriyet altını ile aynı şekilde işlemi görür. Yaklaşık olarak da 7,2 gram ve 22 ayardır. 

 Hamit Altın 

 Sultan ikinci Abdulhamit adı için basılan Osmanlı dönemi ziynet eşyası ve parasıdır. 

 Külçe Altın 

 Altın şirketleri altınları yine değerlendirmek için altını eriterek külçe haline dönüştürürler. 

 Gram Altın 

Gram Altın, aynı zamanda İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli olan bir markasıdır. Bu altınlar, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 50 gr, 100 gram’dan meydana gelen, 995 ya da 999.9 saflıkta, standart saflıkta ve standart ağırlık küçük saf, işlenmemiş olan altın külçeleridir. 

False