GeriHamilelik Hazırlığı 7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri

7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri

Embriyo tutunmasının sağlıklı ve düzgün bir şekilde olabilmesi için...

Rahim zarının kalınlığının gebelik için yeterli olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisinin tutmayabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Ulun Uluğ, tüp bebek tedavisinin tutmama nedenlerini 7 maddede anlattı...

1) RAHİM ZARI İLE ALAKALI SORUNLAR

Rahim zarının kalınlığı gebelik için yeterli olmayabilir. Anne adayı daha önce cerrahi operasyonlar geçirmiş ise ya da enfeksiyon sorunlarından mustarip olmuş ise rahim zarının incelmesi mümkün olabilir. Şayet bu gibi bir durum söz konusu ise tüp bebek tedavisi tutmayabilir.

Bunun dışında rahim zarının yapısında da çeşitli sorunlar olabilir. Miyom, polip gibi yapılar embriyonun tutunmasına ya da gelişmesine izin vermeyebilir. Bu gibi durumlarda miyom ya da polip gibi yapıların tedavi edilmesi gerekmektedir.

2) EMBRİYO TRANSFERİNİN DOĞRU YAPILMAMASI

Embriyonun rahim içerisinde tutunması için, embriyo transferinin büyük bir titizlik içinde yapılması gerekmektedir. Embriyo transfer oldukça kısa sürede tamamlanan bir işlem olsa da büyük bir ciddiyetle yapılmalıdır. Şayet embriyonun, anne rahmine transfer tekniklerinde herhangi bir hata söz konusu ise embriyonun tutunması mümkün olmayacaktır.

 

7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri
 

3) EMBRİYONUN YANLIŞ TUTUNMASI VE DIŞ GEBELİK

Embriyonun anne adayının rahmine yanlış tutunması ya da tutunamaması durumunda dış gebelik söz konusu olabilir. Bu sorun nadir olarak görülmektedir. Anne adayının rahmine transfer edilmiş olan embriyolar tüplere doğru ilerleyebilir ve orada gelişim gösterebilir. Bu durumda da dış gebelik sorunu ortaya çıkmaktadır.

4) YANLIŞ RAHİM KASILMALARI

Embriyo tutunmasının sağlıklı ve düzgün bir şekilde olabilmesi için, rahim kasılmalarının yukarıya doğru olması gerekmektedir. Şayet kasılmalar yukarıya doğru değil ise embriyo tutunması gereken yere tutunamaz.

5) TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARISIZLIĞA YOL AÇAN BİRİNCİL ETKENLER

Bebeği oluşturacak olan embriyonun, genetik yapısında meydana gelen bozukluklar gebeliğin oluşması önündeki birinci engeldir.

Yumurtalıkların geliştirilmesi amacıyla uygulanan medikal tedavilerde, şayet anne adayı ilaçları doğru dozda ve doğru talimatlarla kullanmıyorsa tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

 

7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri
 

Bunun dışında tüp bebeğin tutmamasına yol açan birincil etkenler arasında, embriyonun kültür ortamının yeterli olmaması söz konusudur. Embriyonun dış zarında ortaya çıkan kalınlaşma gibi embriyo kaynaklı faktörler, embriyonun rahim zarına tutunmasını engeller. Bu sebeple de tüp bebek tutmaz ya da başarısızlıkla sonuçlanır.

6) TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARISIZLIĞA YOL AÇAN İKİNCİL ETKENLER

Rahim iç duvarını etkileyen yapısal nedenler sebebiyle tüp bebek tedavisi tutmayabilir ya da başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Rahim içinde bulunan embriyonun, tutunmasını engel teşkil edecek olan miyom, polip gibi yapılar söz konusu ise, daha önce cerrahi girişimlerle geçirilmiş olan kürtaj işlemleri ya da enfeksiyon gibi rahim içinde lezyonlara yol açacak olan etkenler, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.

Kadında mevcut olan genetik ya da sonradan ortaya çıkan immünolojik bozukluklar, yani savunma mekanizması sorunlarının söz konusu olması halinde, kalitesi iyi olan bir embriyo bile tutunmayabilir.

 

7 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri
 

7) TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARISIZLIĞA YOL AÇAN ÜÇÜNCÜL ETKENLER

Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken anne ve baba adaylarında en yaygın olarak görülen bir diğer sorun da çikolata kistleridir. Çikolata kistleri çeşitli durumlarda tüp bebeğin tutmamasına yol açabilir.

Gebeliğin gelişmesi önündeki bir engel olarak görülen sorunlardan bir diğeri de kadınlar mevcut olan tüplerdeki tıkanıklık ve şişmedir. Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisi başarıya ulaşamayacaktır.

Bunların dışındaki bir diğer yaygın faktör ise, hidrosalpenk şeklinde tabir edilen, tüplerde daha önceden geçirilmiş olan enfeksiyondan ya da daha önceden geçirilmiş karın içi cerrahi girişimlerin ardından ortaya çıkan sorun dolayısı ile tüp bebeğin tutmaması olarak sayılabilir.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ulun Uluğ

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

False