GeriSağlık 7’den 70’e herkes yemeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

7’den 70’e herkes yemeli

7’den 70’e herkes yemeli

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, yüksek omega 3 ve protein değerleriyle yılın her mevsiminde balık tüketimine imkan sağlayan ton balığının faydalarını anlattı.

Bir deniz ürününün bünyesindeki cıva miktarı, balığın yapısı ile alakalı değil; yetiştiği alanın kirliliği ile ilgilidir. Bu nedenle okyanuslarda yaşayan ton balıkları, iç denizlerde yetişen balıklara oranla çok daha güvenlidir. Haftada en az üç kez ton balığını 7’den 70’e her yaş grubundaki bireyler tüketmeli.

Ton balığı son dönemde sağlıklı yaşam trendinde önemli bir yere sahiptir.

7’den 70’e herkes yemeli

En çok merak edilen konu cıva ile ilgili de akıllardaki soru… Hint, Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nda avlanan ton balıklarında cıva birikimi gerçekleşmez ve yüzde yüz güvenlidir.

Ton balığı mükemmel bir protein kaynağıdır. 100 gram ton balığı yaklaşık 22-24 gram protein içerir. Bu miktar bir kişinin günlük alması gereken protein miktarının %30-40 kadarını karşılar.

7’den 70’e herkes yemeli

Ton balığı doğal, katkısız olmakla birlikte selenyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineralleri, B12, A, D ve E gibi vitaminlerin de önemli kaynağı. Birçok araştırma omega 3 ve proteince zengin ton balığını haftada en az 3 kez tüketmenin çocuklarda IQ değerlerini artırabildiğini, kişisel ve sosyal becerilerini geliştirebildiğini, yetişkinlerde de dinç bir kas yapısı sağlanabildiğini belirtmektedir.

Bu sebeple haftada en az 3 kere ya da daha fazla ton balığı yemek yaşam boyu zinde kalmak açısından çocukluk döneminden itibaren çok önemlidir.

False