GeriSağlık 4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı?

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı?

Sağlık ve dengeli beslenmek için her yaprağından faydalanmalıyız!

Sağlık ve dengeli beslenmek vücudumuza yapacağımız en büyük iyiliklerden biri. Dengeli beslenmek için 4 temel besin grubundan da tüketmek gerekiyor. Peki, bu besin grupları neler ve ne kadar tüketmek gerekiyor?

Süt ve süt ürünleri

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı

Peynir, süt, kefir ve yoğurt bu grupta yer alan besinlerdir. Günde en az 2-3 porsiyon tüketmeniz gerekiyor.

Kalsiyum açısından zengin kaynaklar olan süt ürünleri aynı zamanda protein, kalsiyum, B2 ve B12 vitamini de içerir. Kemik ve dişlerin sağlıklı gelişimi açısından özellikle çocuklar için çok önemlidir.

Tahıllar

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı

Ekmek, makarna pirinç, buğday vb. besinler bu grupta yer alıyor. Günde 3 porsiyon tahıl tüketmeye özen göstermelisiniz.

Bu grup besinlerin önemli kısmı karbonhidratlardır. B grubu vitaminleri yönünden de zengindir. Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için kuru baklagiller, süt ve ürünleri ile birlikte tüketmenizde fayda var.

Sebze ve meyveler

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı

Tüm sebze ve meyvelerin toplandığı bu grup, bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Günde en az 5-6 porsiyon bu gruptan besinleri tüketmelisiniz.

Sebze ve meyveler büyüme-gelişmeye yardımcı olan en önemli besin grubudur. Doygunluk hissini sağlayarak kilo kontrolüne de yardımcı olur.

Et, yumurta ve kuru baklagiller

4 yapraklı beslenme yoncasıyla tanıştınız mı

Bu grupta et, balık, tavuk, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Haftada 2-3 kere balık, 2 kere kırmızı et, 2-3 defa kuru baklagil ve günde 1 adet yumurta tüketmelisiniz.

Bu gruptaki besinler demir, protein, çinko ve fosfor açısından zengin kaynaklardır. Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri de bu grupta yer alır.

False