GeriSağlık 3 adet kestane 1 dilim ekmeğe eş değer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

3 adet kestane 1 dilim ekmeğe eş değer

3 adet kestane 1 dilim ekmeğe eş değer

Kestanenin besin değeri ve yapılan diyetteki yeri nedir?

Buğday yetişmeyen bölgelerde temel karbonhidrat kaynağı olarak görülen kestane, sahip olduğu besin değeri ile de beslenme düzeninde hesap yapmayı gerektiriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, kestanenin diyetlerdeki yerini anlatırken şeker ihtiyacına karşı da iyi bir alternatif olduğuna değindi.

“Kestanenin 100 gramında ortalama 194 kalori vardır. Diğer besin öğeleri 100 gram kestane için protein 2,9 gram, karbonhidrat 42,1 gram, yağ 1,5 gram, lif 1 gram, fosfor 88 mg, kalsiyum 27 mg. demir 1,7 mg. sodyum 6 mg. potasyum 454 mg dır. Az miktarda B1, B2, B3 vitaminleri bulunur.”

Kestane zinde bir gün sağlıyor

“Sonbahar ve kış döneminde artan enerji gereksinimini karşılamak için şekere alternatif olarak kullanabileceğimiz iyi bir seçenektir. 100 gram şekerli bir yiyecek ya da içecek tükettiğinizde alacağınız enerji ortalama 400 kalori iken, 100 gram kestane tüketerek yarısı kadar enerji sağlamış olursunuz. Üstelik içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sizin daha sağlıklı ve zinde bir gün geçirmenize destek olacaktır.

3 adet kestane 1 dilim ekmeğe eşit miktarda kalori sağlar bu nedenle tüketilirken dikkat edilmelidir. Laktoz intoleransı olanlarda ya da başka bir deyişle süt şekeri diye bildiğimiz laktozun sindirilemediği durumlarda kestane unu dengeleyici bir seçenek olarak kullanılabilir. Kestane unu ayrıca ekmek yapımında, corn flakes türü ürünlerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır.

Sodyum ve potasyum iyonlarının vücut sıvılarındaki yoğunluklarının uygun şekilde olması, sinirlerin uyarılması ve kas dokusu için önemlidir. İçerdiği yüksek potasyum değeri nedeni ile potasyumdan sınırlı diyetlerde kullanılmamalıdır.”

False