Aile çiftçiliğinin önemi ortaya çıktı

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), 2014 yılını “Aile Çiftçiliği Yılı” seçti. Çünkü bütün dünyada gıda güvenliğini sağlamanın, açlık ve yoksullukla etkin mücadeleyi yapabilmenin çözümü aile çiftçilerini desteklemekten geçiyor. Yeni yüzyılda bu gerçeğin anlaşılması bütün dikkatlerin küçük çiftçilik üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Aslında Türkiye bu stratejik konuda adeta model bir ülke.. Neden derseniz, 77 milyonluk ülke nüfusunun dörtte biri tarım sektöründe bulunuyor. Ve bunların büyük çoğunluğu da küçük çiftçiler ve küçük aile işletmeleri..

Aile çiftçiliğinin önemi ortaya çıktı

Küresel gerçek
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 500 milyonun üzerinde aile çiftçilikle geçimini temin ediyor. Bu ailelerin ürettikleri ürünler milyarlarca insanın gıda ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. Kalkınmakta olan ülkelerin pek çoğunda tarım üretiminin yüzde 80’i aile çiftçiliği sayesinde hayata geçiyor. BM, 2014’ü “Aile Çiftçiliği Yılı” ilan ederek ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte yapılacak etkinliklerle küçük çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunların masaya yatırılmasına ön ayak olacak. Aile çiftçiliği ile uğraşan kesimlere en etkin yardım yollarının belirlenmesi için adımlar atılacak.

Haberin Devamı

Canlı Hayvan Fuarı
Bu çerçevede 22-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türkiye’de ilk defa İzmir’de düzenlenecek Anadolu Expo Canlı Süt Hayvanları, Hayvancılık, Süt, Gıda ve Yem Teknolojileri Fuarı önem taşıyor. Hayvancılık sektöründe ilgi ile karşılanan ve Platform Fuarcılık tarafından gerçekleştirilecek organizasyonun içinde yer alan etkinliklerden biri de “Aile Çiftçiliği”nin sektör temsilcilerince tartışmaya açılacak olması. Firma yetkilisi Gül Ceylan ise şu değerlendirmeyi yapıyor: “BM yetkililerinin bildirdiğine göre, gerekli destek sağlandığında, söz konusu çiftçilerin üretim kapasitelerini hızla artırdıkları görülüyor. Aile çiftçiliği ile uğraşanlar, gerek yerel ticaret ağlarının gerekse de kültürün bir parçası olduklarından, gelirlerinin büyük bölümünü yerel ve bölgesel pazarlarda harcayarak hem tarım hem de tarım dışı alanlarda istihdam yaratılmasına büyük katkı sağlıyor. Canlı Hayvan Fuarımızda bu ciddi konu ilk defa kamuoyunun dikkatine sunulacak.”

Yazarın Tüm Yazıları