Aile bütçesine ‘yabani’ katkı

Güncelleme Tarihi:

Aile bütçesine ‘yabani’ katkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:01

Çubuk’ta bin 600 rakımda yetişen böğürtlen, kuşburnu, alıç ve ahlat gibi meyveler reçel veya marmelat yapımında kullanılıyor. Çubuklu vatandaşlar, bu yolla hem kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Çubuk’ta bin 600 metre yükseklikte yetişen böğürtlen, alıç, kuşburnu, dağ elması ve ahlat gibi dağ meyveleri toplanmaya başlandı. İlçe merkezine 29 kilometre uzaklıkta Karagöl, Kışlacık, Kuruçay, Durhasan ve Aydos Dağı çevrelerinde ormanlık ve dağlık alanda doğal olarak yetişen böğürtlen, alıç, kuşburnu, dağ elması ve ahlattan oluşan yaban meyveler, kışlık reçel veya marmelat yapımında kullanılıyor. Her sene eylül aylarında toplanmaya başlanan yabani meyveler, yoğun ilgi görüyor. Yüksek alanlarda yetişen, kırmızı ve sarı renkte, kış mevsiminin habercisi olarak bilinen alıç meyvesi, Ankara ve çevresinden gelen vatandaşlar tarafından toplanıyor. Meyvelerin bir kısmı pazarlarda satılıyor bir kısmı da kurutularak veya marmelat yapılarak kış aylarında tüketiliyor.

Haberin Devamı

ŞİFA NİYETİNE TÜKETİM

Böğürtlen, alıç, kuşburnu, dağ eriği ve ahlat toplayan vatandaşlardan aynı zamanda doğa ressamı olarak bilinen Halil Basri Uluğ, böğürtlenin C vitamini bakımından zengin olduğunun diğerlerinin de her türlü hastalığa iyi geldiğinin altını çizerek, dağ meyvelerini aile boyu şifa niyetine tükettiklerini söyledi. Ürünün bu yıl bol olduğunu ifade eden Uluğ, topladıkları ürünleri genelde reçel veya marmelat yaptıklarını kaydetti. Eylül ayının en güzel ve bereketli bir ay olduğunu belirten Uluğ, şunları söyledi:
"Bölgemizde bu mevsimde yüzde 100 organik meyveler yetişmektedir. Bunlardan alıç, ahlat, kuşburnu ve böğürtlen en çok bulunan meyvelerdendir. Bu meyveleri toplamak için çevre il ve ilçelerden gelenler oluyor. Yaban meyvelerinin kalp, şeker, tansiyon hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Ayrıca kış mevsiminde kullanmak üzere reçelini yapıyoruz. Bunun yanında çevremizdeki bazı insanlar da bunları toplayıp satarak aile bütçesine katkı sağlıyor."

KIŞA HAZIRLIK

Yıllardır kış aylarında kuşburnunun marmelatı olmadan sabah kahvaltısı yapmadıklarını anlatan Gülbeyaz Uluğ ise sağlığını doğal ve organik yetişen meyvelere borçlu olduğunu söyledi. Ahlat ve alıcı ya taze tükettiklerini ya da kurutarak kışa hazırlık yaptıklarını söyleyen Uluğ, ayrıca bu meyvelerden turşu da yapıldığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

FLORASI ÇOK ZENGİN

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak bölgenin florasının çok zengin bitkilerden oluştuğunu belirterek, son yıllarda doğal olarak yetişen ürünlere vatandaşın ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti. Böğürtlen, ahlat, alıç, kuşburnu gibi bitkilerin insan sağlığı için çok faydalı olduğunun bölge halkı tarafından da bilindiğini aktaran Akbayrak, "İlçemizde özellikle eylül ve ekim aylarında bu meyveler toplanıyor. Bazı vatandaşlarımız reçel veya marmelat gibi kışlık ihtiyacını karşılarken, bazı vatandaşlarımız da bu ürünleri satarak gelir elde ediyor ve aile bütçelerine küçükte olsa bir katkı sağlıyorlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!