Ahmak olmayan sarışın

Kırmızıya boyanmış çift katlı otobüs Manhattan'da ilk yıllarda kaldığım apartmanın bir sokak altında durunca Uzakdoğulu bir turist grubu dışarı çıktı.

Rehber-şoför karşıdaki binayı işaret ederek konuşmaya başladı. Kamerayla binayı görüntüleyen bir turiste yaklaşıp ‘‘Neyi çekiyorsunuz?’’ dediğimde ‘‘Marilyn Monroe'nun evini’’ yanıtını verdi. Ünlü aktrisin sokak komşum olduğunu bilmiyordum.

Sinemanın gelmiş-geçmiş en ünlü yıldızı Marilyn Monroe toplum içinde ‘‘Sarışın Bomba’’ lakabıyla tanınıyordu. M.M. vasat aktrisliği ile değil erkeklerde arzu uyandıran dolgun göğüsleri, yuvarlak kalçaları, biçimli vücuduyla şöhrete ulaşmıştı. ‘‘Sarışınlar ahmak olur’’ tanımlamasında ilk akla gelen Marilyn olurdu. Yakınları ünlü yıldızın aşağılık duygusu yüzünden yalnız yaşamı tercih ettiğini söylüyorlar. Zorunlu katılacağı davetlere gitmeden önce saatlerce gardırobundaki kıyafetleri deneyen, saç ve yüz makyajı yaptıran Marilyn'in hazırlanmadan dışarı çıktığında en sadık hayranının dahi tanıyamayacağı ölçüde vasat görünüşlü bir kadın olduğu söyleniyor.

Özel fotoğrafçısı Stern anı kitabında Marilyn'in kendisini arayıp ‘‘Canım sıkılıyor, kahve içmeye gelsene’’ dediğini naklediyor. Oysa Stern bir arkadaşının doğum günü partisine davetli. ‘‘Seni almaya geleceğim yarım saat içinde. Birlikte gideriz ama, giyinip kuşanmaya kalkma, zaten geç kaldım. Herkes ev kıyafetiyle gelecek’’ diyor. M.M. rengi uçuk blucin üstünde, kısa kollu bluz, saçlarını at kuyruğu toplamış, yüzünde tek çizgi makyaj yok, Stern'le partinin yapılacağı eve gidiyorlar. Kapıyı açan arkadaşı Marilyn'e kendisini tanıtıyor. ‘‘Ben Thomas, hoş geldiniz’’ Sarışın Bomba tanınmadığı için bozuluyor: ‘‘Ben Marilyn Monroe.’’ Thomas sıradan bir kadın görünümündeki yıldıza alaycı gülüşle karşılık veriyor: ‘‘Ben de Clark Gable'ım.’’

Özel hayatımda olduğu gibi mesleğimi sürdürürken de bir kısmı doğuştan, gerisi kuaför marifetiyle kumral-esmerden dönüş yapmış pek çok sarışınla karşılaştım. Ama kafayapısında kültür donanımına sahip olana ender rastladım.

Genelleme yaparak tüm sarışınları ‘‘ahmak ve kültürsüz’’ olarak tanımlama niyetinde değilim. Gene de gerek beyazperde gerekse halk içinde çabuk elde edilebilen, erkekleri baştan çıkaran, yükselmek için dişiliğini kullanan kadınlar çoğu zaman sarışın olarak tasvir ediliyor.

Günümüzde eğlence aleminde zirveye tırmanmış Britney Spears, Christina Aguilera, Pink, Jessica Simpson, Hillary Duff, Kylie Minogue gibi ünlüler de bu sınıflamaya giriyor. Hilton otelleri zincirinin varisi 21 yaşındaki sarışın afet Paris Hilton'un kısa zamanda üne kavuşma nedeni de skandal dolu yaşamına ilaveten internette dolaşan porno filmleri.

Ama dış görünüşe aldanmamak lazım. Sarışın Bomba Marilyn'e karşı bir Hollywood stüdyosunun rakip çıkardığı sarışın Jayne Mansfield döneminin en iri göğüslü, nefes kesecek seksi görünümlü yıldızı idi. Eleştirmenlerin ‘‘Kafasız Sarışın’’ nitelemesine maruz kalan Mansfield şöhretini sürdürmek için Dünya Vücut Güzeli Mickey Hargitay ile kısa süren bir evlilik yaptı. Son kez şarkıcılığı denemek üzere çıktığı İngiltere turnesinde birkaç kez buluştuğumda ‘‘Sarışın seks bombası etiketini üstümden atamadım. Erkekler filmlerime göğüslerimi, bacaklarımı izlemeye geldiler, kulüplerde şarkı ortasında ‘‘Çıkar, çıkar’’ diyerek soyunmamı istediler. Oysa ben ahmak sarışın değilim’’ diye yakındı. İyi eğitim gördüğünü vurgulayan seksi sarışın Amerikan dış politikasından Afrika'daki yoksulluğa kadar çeşitli konularda görüşlerini sıralayıp bilgi düzeyini kanıtladı. Kanımca kafasının içi dolu ender sarışınlardan biriydi.
Yazarın Tüm Yazıları