Ahlat’ta Doğaya Yem Bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Ahlat’ta Doğaya Yem Bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:01

YABAN HAYVANLARI İÇİN DOĞAYA YEM BIRAKTILAR.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde olumsuz hava şartları nedeniyle yiyecek bulmakta zorluk çeken yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı.
Kar yağışlarının ardından havaların soğumasıyla birlikte yem bulmakta sıkıntı çeken hayvanlar için Ahlat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği harekete geçti. İlçeye bağlı Ovakışla Beldesi’nde bulunan Nazik Gölü civarı ve Yoğurtyemez Köyü mevkilerinde doğaya yem bırakıldı. Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı A.Zafer Bayram ve Doğa Koruma Şefi Sait Çeker’de doğaya yem bırakmak için ekiplere eşlik ettiler. Kar yüksekliğinden dolayı zaman zaman zor anlar yaşayan Kaymakam Tekbıyıkoğlu ve beraberindekiler, belirlenen kritik noktalara ekiplerle birlikte yem bıraktılar. Daha sonra konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, ağır kış şartlarından dolayı hayvanların yem bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirterek: "Ahlat ilçemize bağlı Yoğurtyemez köyü mevkiindeyiz. Daha öncesinde Nazik Gölü çevresine yem bıraktık. Bitlis ili genel itibariyle çok zengin bir doğa güzelliğine sahip. Hem flora bakımından hem de fauna bakımından oldukça zengin. İlçemizde kuş çeşitliliği de oldukça yüksek. Nazik Gölü ve çevresinde yaklaşık 48 tür kuş çeşidi var. Ahlat sazlığı civarında ise 100’ün üzerinde kuş çeşitliliğimiz var. Tabi bu yıl bölgemize yoğun bir şekilde kar yağışı gerçekleşti. Bitlis’in çeşitli bölgelerinde 5 metreyi aşan kar yağışı oldu. Bu nebatın yetişimi için oldukça faydalı ama hayvanatın yaşamını idame ettirebilmesi için bazı olumsuzluklar taşımaktadır. Bölgemizde ki kuş çeşitliliğinin devam etmesi için kritik gördüğümüz bazı yerlere yem bırakıyoruz. Böylece yem bulamayan hayvanların telef olmamasını sağlayarak, bölgemizde ki güzelliklerin devam etmesini amaçlıyoruz. Nazik Gölü muazzam bir doğa olayı ve aynı zamanda fiziki bir olay. Su donuyor ve insanlar donan göl üzerinde karşıdan karşıya, köyden köye geçebiliyorlar. Bizde gölün tam ortasına kadar gitmesekte kıyı kısımlarında gezdik. Tabi altında su boşluğu olması, düşebilme korkusu taşımak enteresan ve ürperten bir duyguyu yaşatıyor. Ama burada balıkçılık faaliyetleri de yapılıyor. Bölge insanına ciddi anlamda bir katkıda sağlıyor. Bu şartlar altında devam eden ekonomik faaliyetler, bilhassa gazeteciler ve fotoğrafçılar için cazibe merkezi haline dönüşüyor. Gerçekten çok ilginç. Biz gittiğimizde balıkçılar yeni ağ atıyorlardı. İlerleyen günlerde ağlarını çekecekleri vakit, nasip olursa bizde eşlik etmeyi planlıyoruz" dedi.
Daha sonra bir açıklama yapan Ahlat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Sait Çeker, bölgenin güzelliklerine vurgu yaparak, "Bitlis yöresi gerçekten oldukça güzel bir doğal ortama sahip. Türkiye’de 14’üncü ramsar Bitlis sınırları içerisindedir. Onun dışında 4-5 adet tescilli ulusal sulak alanımız mevcuttur. Bu sene özellikle kış şartlarının ağır geçmesi neticesinde doğal ortamlarda ki canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda bilinçli ve ilgili bir kaymakamımız var. Yapmış olduğumuz iş ise örnek bir çalışmadır. Kaymakam beyde yapmış olduğumuz çalışmaya bizzat katılarak doğaya yem bıraktı. Doğada ki canlıların bizler gibi yaşama haklarının olduğuna inanarak bu çalışmayı yürütüyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!