Ağrıyla uyanıyorum

BENİM bel ağrım var. Yataktan kalkarken çok ağrıyor. Arada ağrıyla uyanıyorum ve uykuya devam edemiyorum. Sabah 8.30, akşam 18.00 çalışıyorum.

Gündüz hiç hareket etmeden oturuyorum. İşim santral operatörlüğü, yerimden kalkamıyorum. Ağrılarımın sebebi oturmadan olabilir mi? Gündüz ağrı yok. Sert yatakta yattım, ağrı yine oldu. Yatağımı değiştirdim, yeni yatak aldım ağrı hálá devam ediyor. Doktora gitmekten korkuyorum, bana ameliyat diyecek diye. Bana ne tavsiye edersiniz?

Tülin

SİZİN
sorununuzu meslek hastalığı olarak nitelendirebiliriz. Sürekli olarak oturmak, bel kaslarınızın hep aynı durumda kalmasına yol açıyor. Hareket olmaksızın aynı durumda çalışan kaslarda kramplaşmalar olması doğal. Kasları farklı bir duruma getirdiğinizde de ağrı ortaya çıkıyor.

Sizin bu sorundan kurtulmanız için, bel sırt kaslarına yönelik egzersizler yapmanız gerekiyor. Her ne kadar yoğun iş temponuz da olsa, bu egzersizlere günde 15-20 dakika zaman ayırdığınız takdirde yeterli olabilir. Yapmanız gereken egzersizleri, başvuracağınız bir fizik tedavi uzmanından öğrenebilirsiniz. Hatta muhtemelen size, yapmanız gereken hareketleri şemalarla gösteren broşür de verebilir.

Ağrılarınızın yoğun bir dönemiyse, egzersiz yapmada zorlanabilirsiniz. Böyle bir durumda, önce bir süre ilaç kullanarak ağrılarınızı azaltın, hemen ardından egzersizlere başlarsınız.

Ameliyat tavsiye edecek diye doktora gitmekten korktuğunuzdan bahsediyorsunuz. Doktorlar ameliyatı başka tedavi çaresi kalmadığında önerirler. Gerçi sizin durumunuz için ameliyat gerekli değil ama ameliyatın zorunlu olduğu bir durum ortaya çıkar ve siz ameliyat olmazsanız, çok daha ciddi risklere maruz kalacağınızı unutmayın. Bir başka durum da, erken fark edilip zamanında tedavi edildiğinde çok kolaylıkla çözüme kavuşabilecek sorunların, tedavide gecikildiğinde daha zorlaştığı ve ameliyatın zorunlu olabileceğini de unutmayın. Her türlü sorununuzda, olay henüz küçükken doktora gitmeyi alışkanlık haline getirin.


Köpekbalığı kıkırdağı yararlı mı?


GEÇTİĞİMİZ günlerde kanser hastalarında köpekbalığı kıkırdağı içeren ilaçlar kulanılması konusu benim yazılarımdan birinde yer almıştı. Bunun üzerine Amerika'da yaşayan bir okurum yaşadığı deneyimleri aktaran bir e-posta gönderdi. Aynen yayınlıyorum.

Sayın Dr. Tezmen,

Geçtiğimiz şubat ayında meme kanseri olan bir arkadaşımı kaybettim. Arkadaşım, her türlü medikal tedavinin yanında köpekbalığı kıkırdağı ile diğer bazı remedy ilaçları da kullandı. Sanki köpekbalığı kıkırdağı önceleri iyi geliyor gibiydi, kimbilir belki de işin uzamasına yardımcı oluyordu. Ben, arkadaşımın onkoloji doktoruna bu konuyu (köpekbalığı kıkırdağı) sorduğumda, köpekbalıklarında kanser olayına rastlanmadığı için bu remedinin de kansere iyi geldiğinin düşünüldüğünü söyledi. Ancak bu konuda bilimsel bir sonuca ulaşılmadığını da belirtip, ‘‘Arkadaşınız, kendisine neyin iyi geldiğini düşünüyorsa onu yapsın, onu kullansın’’ dedi. Bilvesile köşenizi severek okuduğumu bildirir, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Nevin Gürkaynak Collier (Texas)
Yazarın Tüm Yazıları