Hamur nasıl mayalanır? Kuru maya ile hamur nasıl yapılır? En güzel mayalı hamur yapımı..
Hamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurBir ısırık al, içinden suyu aksın
Kıyma ve soğanlı, sulu iç harcı incecik hamura sürülüp kapatılıyor. Yağa girince hamuru nar gibi kızarırken içinde oluşan buhar da kıymayı pişiriyor. Ortaya içi sulu kalmış nefis bir börek çıkıyor. Göçmen Tatarlar Anadolu’ya getirince Eskişehir mutfağının parçası olup coğrafi işaret tescili de alan çiböreğin en iyisi nerelerde yapılıyor, jürimize sorduk.
#Pişiİyi makarnanın bir kimyası var...
Biraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaBir pizzanın iyi olup olmadığını nasıl anlarız?
Kullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#PizzaHazırlaması biraz zaman ve sabır ister ama lezzetine değer!
Şeklini Osmanlı bayrağından alan meşhur Fransız lezzeti kruvasan, puf puf görüntüsüyle sizin de iştahınızı kabartmıyor mu? İçine ister çikolata kreması veya marmelat sürerek yiyebilir, isterseniz peynir, çırpılmış yumurta ve şarküteri ürünleri koyarak bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Mis gibi tereyağı kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan bu tadın geçmişine uzanalım mı?
#KruvasanAntep’ten mi olsun, Urfa’dan mı?
Kıymalı harcı, çıtır çıtır hamuruyla lahmacunun mutfağımızdaki yeri başka! Hangi şehre giderseniz gidin iyi bir lahmacun fırını bulmak ülkemize ait güzelliklerden... Biz de en meşhurlarından sarımsaklı Antep ve soğanlı Urfa lahmacunundan yola çıktık, sosyal medya hesabımızda bir anket yaparak okuyucularımıza ‘Hangisi ve neden’ diye sorduk.
#LahmacunHamurunu çorbaya düşüren cezalıdır!
Kış mevsiminde çok yenen arabaşı çorbası, eski zamanlarda av hayvanlarının etiyle pişirilirmiş. Günümüzde tavuk, kaz ve hindi eti kullanılarak yapılıyor ve çorbaya mutlaka bir hamur eşlik ediyor. Kaşığa önce hamurunu alıp içmek gereken bu çorbayı pişirmesi de yemesi de özel bir beceri istiyor...
#Arabaşı ÇorbasıHayat sana limon veriyorsa LAHMACUN YE!
Odun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.
#LahmacunVan'da fırındaki görüntüler tepki çekmişti! Fırıncı cevap verdi
Van'da bir fırında çekilen skandal görüntüler büyük tepki çekmişti. Görüntülerin ardından fırın işletmecisi Mehmet Matur (42), 'Ramazanda iş yoğunluğu nedeniyle geçici olarak işe alınmak üzere deneme sürecindeydiler. Yetersiz görülerek işe alınmadılar.' dedi.
#VanFırındaki görüntüleri tepki çekmişti! İfade verdiler
Van'ın Erciş ilçesinde, ekmek fırınında çalışan personelin hamura tekme atıp, önce yere sonra da tavana fırlattığı görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan 3 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
#VanBaşarılı krepler hazırlamanın püf noktaları
Kahvaltılarımızı güzelleştiren, hafta sonunu özel kılan, bize göre akıtma, dünyaca bilinen adıyla krepleri hazırlamak aslında o kadar da zor değil. Bunun için ihtiyacınız olan incecik bir krep hamuru ve işinizi kolaylaştıracak yapışmaz bir tava… Sonrasında ister pudra şekeri ve meyvelerle tatlandırın, isterseniz de reçel ve peynirle farklı tatlar yakalayın, seçim sizin. İşte başarılı kreplerin ipuçları…
#KrepMayalı pişi tarifi
Pişi ya da hamur kızartması, Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı isimlerle karşımıza çıkan ama her şekilde lezzetine doyum olmayan bir hamur işi. Kahvaltı sofralarına renk katmasının yanı sıra özellikle kandil günlerinde de bol bol yapılıp eşe dosta dağıtılması adet olan pişi, mayalı hamurla yapıldığında oldukça nefis oluyor. Siz de mayalı pişiyi denemek isterseniz tarifimiz çok işinize yarayacaktır. Afiyet olsun…
#Mayalı Pişi TarifiKaşarlı ramazan pidesi tarifi
Ramazan pidesi ramazan sofralarının olmazsa olmazlarından. Evde de kolayca yapılabilen ramazan pidesini biraz daha farklılaştırmak isterseniz içine kaşar koymayı deneyebilirsiniz. Fırından çıkarıp kestiğinizde içinde erimiş kaşarıyla tam bir lezzet bombası olan kaşarlı ramazan pidesi tarifimiz huzurlarınızda. Afiyet olsun…
#Kaşarlı Ramazan Pidesi TarifiHamburger ekmeği tarifi
Evde hamburger yapmak isteyenler için en önemli şey güzel bir ekmek. Ekmeği marketten alabilirsiniz elbette ama evde yapacağınız yumuşacık, pofuduk bir hamburger ekmeği, hamburgerinizin lezzetine lezzet katacaktır. Peki hamburger ekmeği nasıl yapılır? İşte oldukça pratik ve lezzetli bir hamburger ekmeği tarifi...
#Ekmek TarifleriÇiçek ekmek tarifi
Çiçek ekmek genellikle fırınlarda karşımıza çıkan nefis bir ekmek türü. Özellikle sandviç yapmak için çok uygun olan top top yapraklarıyla, yumuşacık kıvamıyla tek başına bile yenebilen çiçek ekmeği isterseniz evinizde de kolayca yapabilirsiniz. İşte malzemeleri ve yapılış aşamaları…
#Çiçek Ekmek TarifiAkhisar katmeri tarifi
Katmer, Anadolu’nun birçok yerinde farklı şekillerde karşımıza çıkabilen bir hamur işi. Antep’in tatlı katmeri çok ünlü ama bir de Manisa’nın Akhisar katmerini deneyin. Maydanozlu, peynirli ve yumurtalı içiyle, kahvaltılara keyif katan bu katmer, ayranla da çayla da meyve suyuyla da çok iyi gidiyor. Size de evinizde denemenizi tavsiye ediyoruz. Afiyet olsun…
#Akhisar Katmeri TarifiRamazan pidesi tarifi
Ramazan sofrası denince akla fırından alınıp sıcak sıcak eve getirilen ramazan pidesi geliyor en önce. Ancak siz “Fırın önünde pide kuyruğunda beklemek yerine pidemi kendim yapmak istiyorum” diyenlerdenseniz, ramazan pidesi tarifimizi gururla dikkatinize sunmak isteriz. İşte pide sevenler için çıtır çıtır ramazan pidesi tarifi…
#Ramazan Pidesi Nasıl YapılırEmpanada tarifi
Latin Amerika’nın severek tükettiği çok pratik bir lezzet empanada. Bu börek tarifini diğerlerinden ayıran en önemli özelliği hem çok kolay hazırlanıyor olması hem de iç harcında deniz ürünlerinden, meyvelere kadar birçok malzemenin yer bulabiliyor olması… Siz de kendi damak zevkinize uyan empanada böreğini denemek isterseniz, tarifi bütün detaylarıyla hemen aşağıda…
#EmpanadaPeruhi tarifi
Peruhi Safranbolu mutfağına ait enfes bir hamur yemeği. Bir nevi etsiz mantı da diyebiliriz peruhi için. Üzerinde tereyağıyla tadına doyamayacağınız peruhinin tarifini içeriğimizde bulabilirsiniz. Geleneksel tarifleri sevenlerin bayılacağı peruhiyi siz de denemelisiniz.
#Hamur İşi TarifleriKarbonatlı poğaça tarifi
Poğaça kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezlerindendir. Puf puf kabaran, kolay ve lezzetli bir poğaça tarifi arıyorsanız size nefis karbonatlı poğaçamızı önerebiliriz. Kısa sürede yapıp sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz karbonatlı poğaçanın tarifi hemen aşağıda.
#Poğaça TarifleriEv yapımı lahmacun tarifi
Türkiye’de sokak lezzeti denince aklımıza ilk gelendir lahmacun. En şık kebapçılarda masanın baş köşesine yakışır ama evde taşınma temizlik boya badana olduğunda kağıtların üzerinde de yerini yadırgamaz. Taş fırında yapılan lahmacunun lezzeti bir başkadır ama evde yapılan lahmacunun da tadına doyum olmaz. Sizin için Arapça hamurlu et anlamına gelen lahmacunu evde yapabilmenin en kolay ve leziz formülünü hazırladık. Afiyet olsun…
#Lahmacun Nasıl YapılırSemsek tarifi
Semsek, Şanlıurfa mutfağına ait bir tür hamur işi. Görüntüsüyle çiböreği andıran semsek, kıymalı harcıyla da çok lezzetli. Yanında buz gibi bir ayranla servis ettiğinizde tek başına muhteşem bir öğün haline gelen semsek için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
#Semsek TarifiSamsa böreği tarifi
Samsa (mantija me kos) mantı biçiminde bir Arnavut böreğidir. "Alt tarafı içi boş yoğurtlu hamur, ne kadar lezzetli olabilir ki?" demeyin. Her hamur katının arası tek tek tereyağı ile yağlanarak ve özenle sarılarak yapılan samsa böreğinin sarımsaklı yoğurtla uyumuna bayılacaksınız. Samsa böreğini yapmak biraz sabır istese de sonucuna değecek bir lezzet. Tadına hayran kalacağınız bu böreği denemek isterseniz tarifimiz hemen aşağıda…
#Samsa Böreği TarifiMayasız lavaş ekmek tarifi
Evde ekmek yapmak isteyenler için en pratik seçeneklerden biri lavaş. Sadece un, su ve tuzla yapılan mayasız lavaş, özellikle sıcakken yemeye doyum olmayan bir ekmek. Siz de evinizde mayasız lavaş ekmek yapmak isterseniz bu tarifi deneyebilirsiniz. Kolay gelsin…
#Mayasız Lavaş Ekmek TarifiMercimekli sini mantısı tarifi
Pek çok çeşidi olan mantının herhalde sevmeyeni yoktur. Genellikle kıyma ile yapmaya alışkın olduğumuz mantıyı bu kez farklı bir alternatifle hazırlamaya ne dersiniz? Hem faydalı hem lezzetli mercimekli sini mantısını mutlaka denemenizi tavsiye ediyor ve tarifimize geçiyoruz. İşte mercimekli sini mantısı ve kolay yağım aşamaları…
#MantıLavaş tarifi
Arasına istediğimiz malzemeleri koyarak nefis dürümler hazırlayabileceğiniz lavaş ekmeğini evde de yapabilirsiniz. Ayrıca günlerce taze kalıyor. Evinizde bulunan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz lavaş ekmeğini denemek isterseniz, tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Lavaş Tarifi