Ağızdaki yaralar Behçet habercisi

TÜM dünyada Türkçe diliyle anılan tek hastalık olan Behçet hastalığı başlangıçta basit belirtilerle (ağız içinde ve cinsel bölgede yaralar) kendini gösterse de vücuttaki birçok organı olumsuz etkileyerek ölümcül sonuçlara neden olabilecek bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Ağzınızda senede 5-6’dan fazla aft çıkıyorsa, cinsel bölgenizde yaralar oluşuyorsa, vücudunuzda sivilce benzeri lezyonlar ve bacaklarınızda ağrılı kızarık şişlikler görülüyorsa; bütün bu şikayetler Behçet hastalığının habercisi olabilir.
NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu tür hastalıklarda bağışıklık sistemi vücudun kendi sağlam dokularına karşı savaşa geçer. Hastalığın gelişiminde bakteri ve virüs enfeksiyonlarının rolü olabileceği de düşünülmektedir. Kalıtımsal faktörlerinde önemli bir rolü vardır.
Ağızda oluşan aftlar Behçet hastalarının hemen hepsinde vardır. Bu belirti, hastalığın diğer belirtileri ortaya çıkmadan yıllarca önce tek başına görülebilir. Yaralar 7 ile 14 gün içinde iyileşirler. Bu ağız yaralarının en önemli özelliği, yıl içinde tekrar tekrar ortaya çıkmasıdır. Ağızdaki aftlara benzer şekilde cinsel bölgede de yaralar oluşuyorsa teşhis kolaylaşır.
TÜM ORGANLARI ETKİLER
Behçet Hastalığı tüm organları tutabilen ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.
Göz tutulumu: Bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Genellikle iki göz birden etkilenir. Bu etkileşim alevlenmelerle gelişen, tekrarlayıcı bir seyir gösterir. Her alevlenmeden sonra, giderek körlüğe neden olacak bazı kalıcı hasarlar oluşturabilir.
Eklem tutulumu: Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Bu iltihaplanmalar genellikle birkaç hafta sürer ve eklemde hasar bırakmadan düzelir.
Sinirleri etkileyen tutulum: Sara nöbetlerine benzer ataklar, baş ağrısı ve beyin bulguları görülür.. Erkeklerde seyir daha ciddi gelişebilir.
Mide- bağırsak sisteminde de yaralar görülebilir.

Haberin Devamı

HASTALIĞIN TANISINDAKİ KRİTERLER:

* Yılda en az 5,6 kez ağızda tekrar eden aft
* Cinsel bölgede yaralar
* Görme bozukluğu (Üveit ve retinada hasar)
* Deri de kızarıklıklar
* Paterji testi (Behçet hastalığını tanımak için yapılan bir test). Hastanın ön kol derisine iğne batırılarak yapılır. Reaksiyon 48 saatte maksimum seviyesi ulaşır. Tedavi hastalığın seyrine göre planlanır. Hastalık alevlenmeler ve düzelmeler göstererek ilerler.

Yazarın Tüm Yazıları