AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDAKİ GERÇEKLER

Ağız ve diş sağlığı, kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlık durumunu etkileyen önemli bir unsur.

Haberin Devamı

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam, diş sağlığıyla yakından ilişkili. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre diş ve diş eti rahatsızlıkları, insanlığın yaşadığı en büyük ve yaygın sağlık sorunlarından birisi. Sağlık Bakanlığı araştırmalarında, 0-12 yaş grubunda en fazla görülen hastalık ‘diş çürüğü’ rahatsızlığı. Ülkemizde yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı sonuç, ağız ve diş sağlığında istenilen seviyelere gelinemediği, çok yüksek oranda diş ve diş eti sorunlarının mevcut olduğu.

24 BİN DİŞ HEKİMİ

Türkiye’de vatandaşların, ağız ve diş sağlığı hizmetlerine üstün standartlarda ulaşamadığı bir gerçek. Bu durum ülkemizde ağız ve diş sağlığı hizmeti veren diş hekimi sayısının azlığından değil, sağlık politikalarındaki yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Ülkemizde 24 bin diş hekimi mesleğini icra ediyor. 14 bin diş hekimi özel klinik veya muayenehanede çalışıyor, diğerleri tam gün yasası gereği sadece kamu da hizmet veriyor. Diş ve dişeti hastalıklarının; erken yaşlarda büyüme sorunlarına, hamilelerde düşük oranının artmasına, yetişkinlerde kalp, damar ve romatizmal hastalıklara neden olduğu artık tartışma götürmez bir realite. Ayrıca ağız ve diş problemleri olan çocuklarda üst solunum yolu rahatsızlığı daha sık görülüyor.

Haberin Devamı

ÇÜRÜK ORANI YÜZDE 90

Ülkemizdeki ağız diş sağlığı araştırma sonuçları, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının yaygın ve şiddetinin yüksek olduğunu gösteriyor. Okul öncesinde, ağzında çürüğü olan çocukların sayısı yüzde 84’leri buluyor. İlköğretime başlarken her çocukta ortalama 4-5 süt dişi çürüğü ve her iki çocuktan birinin kalıcı dişinde çürük bulunuyor. Aynı çocukların, 5 yıllık izlenme dönemi sonunda daimi diş çürüğü sayısının 2-3 adete çıktığı görülüyor. Yetişkin her 100 kişiden 90’ında çürük diş, 85’inde dişeti hastalığı bulunuyıor. 55-65 yaş grubunda tüm dişlerini kaybedenlerin oranı yüzde 50 dolaylarında. Dişsizliğin bir organ kaybı olduğu ne yazık ki tüm dişler kaybedildikten sonra anlaşılıyor. Bu sonuçlara paralel olarak, ülkemizdeki yıllık diş fırçası kullanımı kişi başına 1 adetten (0,94) az. Diş macunu yıllık tüketimi ise 110 gram. İsviçre’de ise kişi başına düşen diş fırçası yıllık kullanımı 1,6 adet, macun kullanımı ise yılda 300 gram.

Haberin Devamı

YILDA İKİ KEZ MUAYENE

Ülkemizde bireylerin pek çoğu, diş fırçalamanın önemli olduğunu ifade etmelerine karşın, düzenli diş fırçalayanların oranı ancak yüzde 15 civarında. Diş hekimine yılda en az iki kez muayene olunmalı. Çocukların altı yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığını edinmesi gerekiyor. Altı yaş grubundaki çocuklarda, diş fırçalama oranının yüzde 10-12’lerde olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Oysaki erken yaşlarda alınacak önlemlerle dişte ömür boyu koruma sağlanabileceği gerçeği bilinmeli. Ne yazık ki çocuklarımız diş çürüklerinden ötürü hayata yenik başlamakta.

Yazarın Tüm Yazıları