Ağız kokusunun çözümü fırçalama tekniğinde

Güncelleme Tarihi:

Ağız kokusunun çözümü fırçalama tekniğinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 00:00

Özellikle ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle artış gösteren ağız kokusunun çözümünün, diş fırçalama tekniğinde gizli olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AĞIZ kokusunun mide ve ağız içi kaynaklı olabileceğini belirten uzmanlar, “Ağız içi kaynaklı koku, diş eti iltihabı, tartar, çürük, 20 yaş dişlerindeki lokal enfeksiyonlar veya sinüs boşluğundaki iltihaplardan kaynaklanabilir” dedi.
Mide kaynaklı kokuya ise tüketilen yiyecek ve içeceklerin yol açtığını ifade eden uzmanlar şunları söyledi:

Naneli macunlar tercih edilmeli

“Belirtisi olmayan ağız içi ve mide kaynaklı ağız kokus, düzenli diş fırçalama eksikliğinden veya diş fırçalama tekniğinin yanlışlığından kaynaklanabilir. Diş fırçalamada belli bir zaman aralığı gözetilmemeli. İftardan sonra da dişler fırçalanmalı. Gün içinde ağız kokusunu en aza indirmek için, dişler tekniğe uygun fırçalanmalı, naneli ve kokulu macunlar tercih edilmeli. Minimum koku için dişin ön ve arka yüzeyi ile üstü en az 10 defa darbeli şekilde fırçalanmalı. Dişler, köpürtülerek fırçalanmalı ancak mide bulantısı olması durumunda arka dişler kuru fırçalanabilir.

Şekerli besinler enfeksiyon yaratır

Ramazan ayında tüketilen yiyecek ve içeceklere daha fazla özen gösterilmesi, ağız kokusunu azaltır. Gün içinde ağız kokusu yaşanmaması için, sahurda sarımsaklı, baharatlı ve asitli yiyecek ile içeceklerden uzak durulmalı. Bunların yerine nane ve maydanoz gibi yeşillikler tüketilmeli.
Sahurda bol gazlı ve şekerli besin tüketimi de diş eti enfeksiyonunu tetikler, diş çürüklerine yol açabilir. Bu tür besinlerin ramazanda tüketimi en aza düşürülmeli.”

McDonald’s’tan ramazan mönüsü

HIZLI servis sektörünün önde gelen markalarından McDonald’s. 25. yılında da, Ramazan ayı için Türk damak tadına uygun lezzetlerin olduğu özel bir menü hazırladı. McDonald’s’ın Ramazan ayına özel olarak hazırladığı menüsünde. tercihe göre etli veya tavuklu McTurco, orta boy patates, ayran, Sundae, Knorr çorba ve su bulunuyor. Ramazan menüsünün yanında, Cappy ramazan şerbeti de ikram ediliyor.
McDonald’s Pazarlama Direktörü Bora Tanrıkulu “Big Mac, McChicken gibi klasik McDonald’s lezzetlerinin yanı sıra, ramazana özel hazırladığımız menümüz ile hizmet vereceğiz. Misafirlerimizi iftarın yanı sıra 24 saat açık olan restoranlarımızda sahurda da ağırlayabileceğiz” dedi.
McDonald’s’ın Ramazan ayına özel menüsü Türkiye’de bulunan 166 restoranda 10,75 TL’den satılıyor.

İftar yemeğini bölerek dengeleyin

ORUÇ tutanları dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusunda uyaran diyetisyen Simge Siber Yıldırım, “İftar menüsünü yarım saat ara ile ikiye bölmek sağlık açısından yararlıdır. Birden ağır yemeklerle mideye yüklenmek, kilo artışı ile bile sonuçlanabilir” dedi.
Oruç tutanların, günlük beslenme düzeni de dahil olmak üzere yaşantılarında değişiklikler meydana geldiğini söyleyen diyetisyen Simge Siber Yıldırım, normal günlerde 5-6 öğünde alınan enerji ve besin öğelerinin ramazan ayında 2 veya 3 öğüne düşürüldüğünü söyledi. Ramazan ayında karbonhidrat ağırlıklı tatlı, pilav, makarna, börek gibi besinlerin tüketiminde artış olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürebilmesi için oruç tutulmayan saatlerde, alınması gereken tüm besin öğünleri dengeli bir şekilde alınması gereklidir” dedi. Yıldırım, iftar menüsünü yarım saat ara ile ikiye bölmenin sağlık açısından yararlı olacağına dikkat çekti.

Afyonlularla iftarda buluştu

YENİMAHALLE Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Afyonlu hemşerileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği, Dinar ve Yöresi Dayanışma Derneği ile Sandıklılılar Vakfı tarafından organize edilen ve Başkent’te yaşayan Afyonluları bir araya getiren iftar yemeğine, Yenimahalle Belediyesi ev sahipliği yaptı.
Yaşar, “Bizim farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bugün İslam dünyasına baktığımızda bir tarafta açlık, bir tarafta iç kavgalar görüyoruz. Barış ve kardeşliğin egemen olduğu topraklarımızda tüm kışkırtmalara karşın birlik ve bütünlüğümüzün sonsuza kadar sürmesini diliyorum” dedi.

Özden iftarda personelle buluştu

ÇUBUK Belediye Başkanı Lokman Özden, verdiği iftar yemeğinde belediye çalışanlarıyla bir araya geldi.
Kır Sofrası Aile Dinlenme Tesisi’nde düzenlenen iftar yemeğinde, belediye bünyesinde çalışan işçi ve memurlarla birlikte iftar yapan Başkan Özden, çalışanlarının bereketli ve huzurlu bir Ramazan ve Ramazan Bayramı geçirmesini diledi. İftar yemeğine Başkan Yardımcıları Hacı Çelebi, Mehmet Kuzal ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra belediye çalışanları katıldı. Davetliler yapılan duanın ardından oruçlarını açtı. Özden yemek sonrası yaptığı konuşmasında, göreve geldikleri günden bu yana daha yaşanabilir,
Kuzeyin Yıldızı Çubuk için tüm mesai arkadaşlarıyla birlikte gece gündüz el ele vererek çalıştıklarını ifade etti.

BUGÜN NE YİYELİM

Erzincan çorba

Malzemeler:
200 gr kıyma
½ fincan erişte
200 gr taze fasulye
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
¼ bağ maydanoz
¼ bağ dereotu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 fincan yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
6 bardak su


Kıyma tuz, karabiber, maydanoz ile yoğrularak misketten biraz küçük bir şekilde yuvarlanır. Kaynamakta olan yaklaşık on bardak suyun içine atılarak pişirilir. Daha sonra küçük küçük doğranan fasulyeler içine atılır. Ardından erişte ilave edilir. Tereyağında kavrulan sarımsak, salça ve nane içine katılır. Yoğurt sulandırılarak içine ilave edilir. Son olarak kıyılmış dereotu, tuz ve karabiberi katılarak servis edilir.

Fırında sebzeli güveç

Malzemeler:

1 adet patlıcan
1 adet havuç
1 adet kabak
1 adet patates
5 adet mantar
½ adet kırmızı çarliston biber
½ adet yeşil çarliston biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet domates
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik

Hazırlanışı:

Bütün sebzeler kuşbaşı şekilde doğranarak bir kaba alınır. İçine zeytinyağı ve baharatlar atılarak harmanlanır. Daha sonra her güvecin içine yarım fincan su eklenerek güveçlere koyulur. Üzeri folyo ile kapatılarak fırına atılır. Yarım saat sonra üzerindeki folyo kaldırılarak on dakika daha fırınladıktan sonra servis edilir.

Gül yapraklı güllaç

Malzemeler:

8 adet Güllaç yaprağı
1 litre süt
300 gr şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı gülsuyu
3 adet gül yaprağı

Hazırlanışı

Süt, şeker, vanilya kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra içine gülsuyu ilave edilir. Tepsiye konan her güllaç yaprağının üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir. Arasına gül yaprakları konulup güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür. Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık ve fındık vb. ilave edilerek servis edilir.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara

Haberin Devamı

Ağız kokusunun çözümü fırçalama tekniğinde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!