Afyonkarahisar'da 12 bin 738 yabancı yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda 12 bin 738 yabancı yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 10:27

Afyonkarahisar'da 12 bin 738 yabancı yaşıyor

Haberin Devamı

 

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR İl Göç İdaresi Müdür vekili Deniz Dağlıgil, kentte 12 bin 738 yabancı yaşadığını, bunların 3 bin 992'sinin Suriyeli olduğunu söyledi.

İl Göç İdaresi Müdür vekili Deniz Dağlıgil, kentte yaşayan yabancıların durumuyla ilgili bilgi verdi. Müdürlüğe kayıtlı 12 bin 738 yabacı olduğunu belirterek, bunların 3 bin 992'sinin Suriye kökenli olduğunu söyleyen Dağlıgil, 1017'sinin ise ikametgâh teskere sahibi olduğunu aktardı. Dağlıgil, "Yani Ukrayna, Rusya, Özbekistan ya da Azerbaycanlı vatandaşlar. Ülkemize yasal olarak giriş yapıp oturma izni alan vatandaşlardır. Şu anda ilimizde 3 bin 992 Suriyeli bulunuyor. Suriyeliler uluslararası geçici koruma kapsamından faydalanıyor. Diğerleri ise uluslararası koruma kapsamında kayıtlarını aldığımız yabancılar. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde farklı bölümlerde okuyan 200 civarında yabancı öğrenci var" dedi.

Yabancı vatandaşların idari işlerini yürüttüklerini aktaran Dağlıgil, "Biz yabancıların idari işlemelerini yürütüyoruz yani kayıt işlemlerini yapıyoruz. Yabacıların diğer illere gitme taleplerini değerlendiriyoruz. Bizim yabancılara sosyal anlamda sunmuş olduğumuz bir hak yok. Bunu şu an Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği yapıyor. Kızılay kart var şu an yine yabancılara yardım eli uzatan, bir de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı var" diye konuştu.

'DİLENENLERİ KAMPLARA GÖNDERİYORUZ'

Dilencilik yapan mültecilere yönelik yaptırımlardan bahseden Dağlıgil, dilenen mültecilere 3 defa uyarıda bulunduklarını kaydetti. Tüm uyarılara rağmen dilenemeye devam ederse kişinin sınır dışı işlemlerinin başladığına dikkati çeken Dağlıgil, şöyle dedi:

"Yabancı dilencilerle alakalı Vali Yardımcımız Erhan Günay başkanlığında oluşturulan bir komisyonumuz var. Bu komisyonu il müdürleri ve yine bu konuya ilgili kurum temsilcileri katılıyor. Zabıtanın dilencilere yönelik belirli kontrolleri var. Trafik ışıklarında, cami önlerinde ve işlek caddelerde bulunan dilencileri engellemeye yönelik çalışmaları var. Bular bizim ilimizde yaşayan insanlardan ziyade diğer illerden gelip 1- 2 hafta burada dileniyor. Bunu meslek edinen insanlar bölge bölge gezip dileniyor. Fakat il içerisinden bize kayıtlı yabancılar dilenirken, yakalanırsa biz 3 defa uyarıyoruz. Dilenmeye devam ederse işlemlerini başlatıp kamplara yönlendiriyoruz."

'SURİYELİLERE ÖDENEN MAAŞ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Muhtaç yabancıların Kızılay kartlarla geçimlerini sağladığını kaydeden Dağlıgil, mültecilerin yardımlardan faydalanabilmesi için belirli kriterleri taşıması gerektiğini söyledi. Dağlıgil, "Ayrıca bu Kızılay kart yardımından faydalanabilmesi için belirli kriterlere sahip olması gerekiyor. 3 çocuk şartı ya da ailede çalışan sayısının 1 veya hiç olmaması gerekiyor. Aylık kişi başı 120 TL yardım yapılıyor. Bu da zaten Avrupa Birliği projeleri kapsamından sağlanıyor. Yani devletten Suriyelilere ödenen herhangi bir maaş söz konusu değil. Bize kayıtlı olmayan yabancılar ülkemizde yok hükmündedir. O yüzden ülkeye girenlerin ilk önce bize kayıt yaptırmaları gerekiyor. Yeni doğan bebekleri kayıt altına alıyoruz sağlık işlemlerini yürütmek için" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!