GeriSeyahat Afrika’nın kapısı Darüsselam
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Afrika’nın kapısı Darüsselam

Afrika’nın kapısı Darüsselam

İstanbul’da yaşayan avukat Alara Dönmez (24), su sporları ve motosikletin yanı sıra seyahat etmeyi seviyor. Daha önce Türkiye’yi karış karış gezdi. Avrupa, Asya ve Afrika’da farklı ülkeleri keşfetti. Onu en çok etkileyen seyahatiniyse Afrika’da Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’a yaptı. “Afrika’nın muhteşem doğasını ve kültürünü tanımak isteyen tüm gezginler buraya gitmeli” diyor.

Darüsselam’a gitmeye nasıl karar verdiniz?

Kara kıta Afrika hep merakımı uyandıran, gizemli bir yerdi benim için. Karar verme aşaması bile beni heyecanlandırıyordu. Afrika kıtasında dolaşmak ise benzersiz bir deneyim olacaktı. Kara kıtayı gezmeye başlamak için en uygun ülkelerden biri Tanzanya’ydı bence. Darüsselam da ülkenin başkenti olarak tüm bu heyecanın başlangıç noktasıydı. Darüsselam Doğu Afrika’da, Hint Okyanusu’nun kıyısına kurulmuş. Zanzibar Adası ve ülke çapına yayılmış olan ulusal parklar için bir geçiş noktası konumunda. Bunun yanı sıra şehir, Tanzanya’nın Kenya sınırı yakınında bulunan Afrika’nın en yüksek dağı Kilimanjaro’ya gitmek için en uygun noktada bulunuyor.

Afrika’nın kapısı Darüsselam

Sizi en çok neler etkiledi?

Darüsselam’da ulusal müzeler, yerel pazarlar ve balıkçı çarşıları mevcut. Ancak şehirle ilgili en önemli şeyin okyanus hayatı olduğunu söyleyebiliriz. Şehre yakın olan meşhur Zanzibar Adası’nın yanı sıra Bagamoyo, Bongoyo ve Mbudja adaları da görülmesi gereken yerler arasında. Beni en çok etkileyen şeyse bu adalarda bulunan balıkçı köylerindeki yerel yaşam oldu. Müslüman kadınların rengârenk kıyafetleri, köylülerin inşa ettikleri geleneksel ahşap tekneler ve tüm keşmekeşin arasında denizin tadını çıkaran küçük çocuklar hafızama kazındı. Bunun dışında vahşi doğa meraklıları Darüsselam’dan kalkan uçaklarla Serengeti ve Ngorongoro ulusal parklarına gidebilir ya da Olduvai Vadisi’nde insanlık tarihinin ilk izlerini görebilirler. Darüsselam, Doğu Afrika’da görülmesi gereken Zanzibar Adası, Serengeti Ulusal Parkı, Masai Mara Ulusal Parkı, Kilimanjaro Dağı ve Tanzanya’daki diğer ulusal parkların tam ortasında bulunuyor ve tüm bu noktalara doğal bir giriş kapısı konumunda. İstanbul’dan Darüsselam’a direkt uçuş var. Afrika’yı doyasıya yaşamak isteyen tüm gezginler seyahatlerini Darüsselam üzerinden planlayabilirler.

Orada akşamları neler yapılır?

Kaldığınız otelden taksi çağırarak her yere gitmek mümkün. Geceleri yerel halkın gittiği bazı eğlence merkezleri var. Afrikalılar müzikle iç içeler ve etnik müzikler oldukça ilgi çekici. Eğlence merkezlerine geleneksel Masai giysileriyle gelen Afrikalılar da ortama egzotik bir hava katıyor.

GECE ÇADIRIMA FİL GELDİ

Afrika’nın kapısı Darüsselam

Nerede konakladınız?

Darüsselam’da her bütçeye uygun otel bulabilirsiniz. Çadır konaklamaları da popüler. Serengeti’de kaldığım çadıra gecenin bir yarısında fil gelmişti. Tam anlamıyla doğal yaşamla iç içeydim. İyi ki çadırı seçmişim.

Yemekleri nasıl buldunuz?

Tanzanya deniz ürünü sevenler için tam bir cennet. Özellikle gece kurulan yemek pazarlarında çeşitli balık türlerinden tropikal meyvelere kadar birçok yiyecek var. Favorim ahtapot çorbası ve her sabah tek kahvaltım olan papayaydı.

Bu mevsim Darüsselam’a gitmek için uygun bir dönem mi?

Afrika’nın kapısı Darüsselam

Darüsselam yıl boyu güzel bir havaya sahip. Dolayısıyla pek çok aktivite yılın her döneminde yapılabiliyor. Özellikle bu mevsimde, yani kuru sezonda yapılan safarilerde, Darüsselam’dan yapılacak kısa uçuşlarla ulaşılan ulusal parklarda tüm hayvanları görmek mümkün. Dünyanın en eşşiz doğa olaylarından biri olan Büyük Göç’ü görmek içinse yağışlı sezonda, yani mart, nisan ve mayısta gitmek daha uygun.

Sizinle aynı deneyimi yaşamak isteyenlere neler önerirsiniz?

Yolu Darüsselam’a düşenler için en önemli tavsiyem, 10-12 kişilik pırpır uçaklarla Zanzibar’a gitmeleri, adanın güneyindeki küçük Kizimkazi balıkçı kasabasında Hint Okyanusu’nda yunuslarla beraber yüzmeleri. Bu deneyim hayatta bir kere yaşanabilecek nadir güzelliklerden biri. Kizimkazi, adanın en turistik bölgeleri olan Kendwa ve Nungwi’den taksiyle 3 saat uzaklıkta ve bu yolculuk yaklaşık 100 dolara mal oluyor.

Afrika’nın kapısı Darüsselam

En sevdiği beş şehir: İzmir, Utrecht (Hollanda), Hermanus (Güney Afrika), Cape Town, Zanzibar
Neyle seyahat eder: Uçak, motosiklet, tren, otobüs
Seyahatte ne okur: Gezi kitapları, roman
Seyahatte ne yer, ne içer: Yerel yemekler
Nerede kalır: Otel, hostel, yöre sakinlerinin evleri
Kiminle seyahat eder: Yalnız, kardeşi ve arkadaşlarıyla
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Fotoğraf makinesi, günlük, kalem, güneş gözlüğü, ıslak mendil
Seyahatten ne alır: Her gittiği yerden mutlaka magnet

False