Güncelleme Tarihi:
Akbank, ‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’ kapsamında Anadolu’daki iş dünyasıyla bir araya gelmeye devam ediyor. Geçen yıl Adana’da başlayıp Türkiye’nin farklı şehirlerinde hayata geçen Birlikte Geleceğe Buluşmaları, bu yıl Manisa’da devam etti. Dijital dönüşüm, sürdürülebilir finansman ve tarımdaki yenilikçi çözümlere yönelik yol haritalarının paylaşıldığı etkinlikte konuşan Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, iş dünyasına ‘güçlü destek’ mesajı verdi. Akbank’ın yeni nesil teknolojilere ve hizmet alanlarına yatırım yaptığını vurgulayan Gür, “Özellikle yapay zekâ, servis bankacılığı ve bulut tabanlı dönüşüm çalışmalarına odaklı vizyonumuzla bu yıl 315 milyon dolar teknoloji yatırımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Böylece son 5 yılda bu alana yaptığımız toplam yatırımı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” bilgisini paylaşarak sözlerini sürdürdü.
‘UMUDU FİNANSE EDİYORUZ’
Toplantıda Kaan Gür’ün ‘bugünün dünyasında eski kurallarla iş yapmak mümkün değil’ vurgusu özellikle dikkat çekti. Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularında önemli mesajlar paylaşan Gür, “Artık verimliliğin sadece maliyetle değil dijital entegrasyonla tanımlandığı bir dönemdeyiz. Benzer şekilde, dünyamızı tüketmeden, doğa ve insan odaklı büyüme yollarının arandığı bir sürece tanıklık ediyoruz. Bütün bu dönüşümlerin ortasında, iklim bilinciyle kodlanmış ve teknolojiden beslenen bir gelecek için her zaman yanınızdayız” diye konuştu.
Gür ayrıca, tarım sektörünün de dünyada artık sadece gıda üretimi anlamına gelmediğine; aynı zamanda stratejik bir güç ve kalkınmanın vazgeçilmez unsuru olduğuna değindi. “Tarım artık bir sektörden öte; doğru finansmanı, güçlü iş birliklerini ve ileri teknolojiyi bir araya getiren gelecek vizyonu” diyen Gür, “Akbank olarak biz de bu anlayışla hareket ederek çiftçilerimizin, tarımsal işletmelerimizin ihtiyaçlarına özel, kapsamlı ve esnek finansal çözümler sunuyoruz. Çünkü Akbank olarak biliyoruz ki, toprak varsa, tarım varsa umut da var. Bu umudu finanse etmeye kararlıyız. Bu kararlılık sadece tarım alanında değil, her alanda Türkiye’ye değer yaratma anlayışımızın yansımasıdır” dedi.
MANİSA’DA GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ
Bu yılın ilk ‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’nın Manisa’dan başlamasının önemine de dikkat çeken Gür, şöyle devam etti: “Manisa sadece tarihi ve zengin kültürüyle değil; güçlü üretim altyapısı, stratejik konumu ve ekonomiye sağladığı çok yönlü katkılarla da öne çıkan bir şehrimiz. Akbank olarak bu önemli şehirdeki çalışmalarımızı güçlendirerek Manisa’nın sahip olduğu potansiyeli en üst seviyeye çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
ÇİFTİYE 7 YIL VADELİ FİNANSMAN
BİRLİKTE Geleceğe Buluşmaları kapsamında düzenlenen panel; Akbank’ın tarım bankacılığına yaklaşımını göstermesi bakımından önemliydi.
Tarım Editörü İrfan Donat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Alper Bektaş, “Son bir yılda tarım kredilerimizi yaklaşık dört katına çıkardık. Bu tutarın yüzde 75’inden fazlası traktör ve ekipman yatırımları gibi yatırım kredilerinden oluşuyor. Bu rakamlar, sektöre duyduğumuz güvenin ve çiftçilerimizin geleceğine yönelik uzun vadeli taahhüdümüzün net bir göstergesi” şeklinde konuştu.
Akbank’ın çiftçilere sunduğu özel çözümleri de aktaran Bektaş, sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçilerimizin üretim süreçlerini rahatlatmak adına hasat dönemine uygun esnek ödeme planları sunuyoruz. Tohumdan gübreye, zirai ilaçtan sulama sistemlerine kadar tüm tarımsal girdileri kapsayan ve hasat dönemine kadar geri ödemesiz tarımsal işletme sermayesi kredilerimiz bulunuyor. Ayrıca traktör ve tarımsal ekipman alımlarında, 8 farklı traktör markasıyla yaptığımız anlaşmalar kapsamında 60 aya varan vadeler ve sıfır faizli kredi imkânı sağlıyoruz.”
Sürdürülebilir tarım ve risk yönetimi alanını çalışmalarında önceliklendirdiklerine de dikkat çekerek Bektaş, “Sürdürülebilir tarımı teşvik etmek için tarla ve bahçe alımlarıyla sera yapımı veya modernizasyonu gibi yatırımlara 7 yıla, damlama sulama sistemlerine ise 3 yıla kadar vadeli krediler sağlıyoruz. Elektronik Ürün Senedi kredilerimizle ürünlerin lisanslı depolarda değerlendirilmesine imkân tanıyor, TARSİM sigortalarımızla doğal afetlere karşı üreticilerimizin risklerini azaltıyoruz. Tüm bu hizmetlerle amacımız çiftçilerimizin sürdürülebilir büyümesini destekleyerek Türkiye’nin küresel tarım alanındaki rekabetçi konumunu güçlendirmek” dedi.
DİJİTALLEŞME İLE MALİYET AVANTAJI
Panelde konuşan Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Özlem Atik “Maliyetleri aşağı çeken dijital çözümler üretmeye çalışıyoruz” dedi ve ekledi; “Akbank olarak teminat mektubu süreçlerini saniyelere indirerek tamamen dijitale taşıdık. Artık müşterilerimiz, KİK, Exim ve Gümrük Müdürlüklerine hitaben verilecek teminat mektuplarına Akbank Mobil ve Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden uçtan uca dijital olarak erişebiliyorlar. Bugün müşterilerimizin yüzde 90’ı dijital kanallarımızı aktif olarak kullanıyor ve ürün başvurularının büyük bölümünü dijital platformlarımızdan gerçekleştiriyor. Yakın zamanda tüm teminat mektubu türlerini dijitalleştirerek, işletmelerimizin finansal süreçlerini çok daha hızlı ve verimli hale getireceğiz.”
TARIMA SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN DESTEĞİ
Akbank Sürdürülebilir Finansman Müdürü Muratcan Başkurt ise panelde sürdürülebilir finansmana erişimin tarım için neden önemli olduğunu anlattı. Bir finansman istihdam artışı sağlıyorsa, organik tarımı hızlandırabiliyorsa ve karbon ayak izini azaltmak gibi pozitif etkileri entegre edebiliyorsa o finansmana ‘sürdürülebilir finans’ denildiği bilgisini veren Başkurt, “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı ve gıda ihtiyacının %60 artacağı öngörülürken, küresel ısınma nedeniyle tarımda %20 ila %40 arasında verim düşüşü bekleniyor. Bu tablo karşısında sürdürülebilir tarımı desteklemek artık bir seçenek değil, zorunluluktur. Akbank olarak, tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin yenilenebilir enerji, atık yönetimi, su verimliliği ve organik üretim gibi sürdürülebilir yatırımlarını Ticari Yeşil Büyüme Paketi, KOBİ Eko Dönüşüm Paketi ve Sürdürülebilir Tarım Paketimizle destekliyoruz. Bugüne kadar sağladığımız sürdürülebilir finansman desteği 466 milyar TL’ye ulaştı; hedefimiz tarımsal üreticilerimizin verimliliğini artırırken ülkemizin gıda güvenliğine de katkı sağlamak” değerlendirmesinde bulundu.
İlandır