Adet dönemlerinde kadınlar oruç tutabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Adet dönemlerinde kadınlar oruç tutabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 09:23

Ramazan'da merak edilen soruları Emre Dorman sizler için yanıtlıyor. Kadınların oruç tutarken merak ettikleri konulardan biri de 'Adet dönemlerinde kadınlar oruç tutabilir mi?' sorusu. İşte Emre Dorman'ın konu hakkındaki yorumu

Haberin Devamı

Kuran-ı Kerim'de, Bakara suresi 222. ayette, kadınlar adet dönemlerinde iken eşleri ile cinsel ilişkiye girmelerinin yasaklandığını görüyoruz. Bunun dışında kadınların adet dönemlerinde normal zamanlarda yaptıkları şeylerden herhangibir şeyin yasaklandığını görmüyoruz.

Demekki adet dönemlerinde kadınlar pekala normal dönemlerinde olduğu gibi, namaz da kılabilirler, oruç ta tutabilirler, Kuran'da okuyabilirler, mescide ve camiye de girebilirler. Bu noktada bir problem yoktur.

Eğerki böyle bir yasak olsaydı, ifade ettiğimiz ayette ortaya konduğu gibi cinsel ilişkiye girmenin yasaklandığı gibi, adet dönemlerinde kadınlar oruçta tutmasınlar, namazda kılmasınlar ve camiye girmesinler şeklinde ayetlerde açık ifadesi olması gerekirdi. Bu şekilde bir ifade olmadığına göre adet dönemlerinde kadınlar pekala oruç tutabilirler, hatta tutmalıdırlar.

Haberin Devamı

Ancak eğerki yoğun bir kanama süreci varsa ve kadının sağlığını tehlikeye sokacak bir durum varsa, o zaman zaten Allah'ın sağlık problemi veya yolculuk gibi durumlarda bize sağlamış olduğu kolaylıktan istifade ederek, tutulamayan günler sayısı kadar başka günlerde oruç tutulabilir. Tabi bu kişinin kendisinin belirleyeceği bir durumdur. Adetliyken oruç tutulmaz şeklinde bir dini emir yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!