Adalet star görünce şaşılaşıyor

Dolmabahçe'den inerken Jayson Williams karşınıza çıksa Boğaz'ı göremezsiniz. Jayson kapı gibi dedikleri cinsten.

Boyu iki metre beş santim, kilosu 120. Bu dev azmanı şubat ayının ilk yarısında 12 arkadaşını evine davet ediyor. Ev dediğimiz yer dostlar başına. New Jersey'de 10 bin m2'lik 57 odalı bir malikane. 280 bin m2'lik arazinin ortasında. Yüzme havuzundan, açık, kapalı basketbol ve tenis kortları, konuk villaları, at ahırına kadar her şey var içinde.

Sabaha karşı yerel polise, malikaneye konukları getiren limuzin şoförünün intihar ettiği bildiriliyor. Polisler şoför Costas Christofi'yi yanında çift namlulu, 12 kalibrelik bir tüfekle kana gömülmüş buluyorlar. Rum Costas ambulansla hastane yolunda hayata veda ediyor. Uzmanlara göre böyle uzun bir tüfekle intihar etme olanağı imkansız. Evde on iki konuk, iki de çocuk var. Polise telefon eden bir konuk intihar değil kaza diye ifade değiştiriyor ancak bilgi vermiyor. Oturma odası boş şampanya, pahalı şarap şişeleriyle dolu. Kimse görgü şahitliğine yanaşmadığı için polis ifade alamıyor. Konuklar zil zurna ama alkol testi yapılamıyor. Karakola dahi çağırmıyorlar. Jayson kör, sağır ve dilsizi oynuyor. Savcı durumu incelediğini söylüyor.

POLİS İFADE ALAMIYOR

Olacak şey mi bu? Ortada kanlı bir ceset var. Nasıl öldüğü belli değil. Koca tüfeğin kendiliğinden ateş almadığı kesin. Polis evdekilerden ifade almaktan aciz. Ev sahibine niye konuşmuyorsun diyen çıkmıyor. Kara mizah bir durum. Bu iş Uganda'da olsa cinayet rüşvetle örtbas ediliyor diyeceğiz oysa burası Amerika. Hak ve adaletiyle ün salmış ülke.

Jayson Williams sıradan biri değil. Sakatlığı yüzünden iki yıl önce potalara veda eden yıldız bir basketbolcu. NBC'de basketbol yorumculuğu yapıyor. Mültimilyoner sporcu malikanesinde validen, hakim, başsavcı gibi önemli kişileri ağırlamış, bahçesinde düzenlediği partilerde polis vakfı için araba yükü para toplamış. Çeşitli kez ruhsatsız silah taşıma, barda adam dövme nedeniyle başı derde girmiş, gelen polisler ünlü basketbolcunun imzalı resmini alıp olayı kapatmışlar. Jason şöhretini kalkan olarak kullanmış.

Böyle bir ortamda arayıp soranı olmasa Rum şoför kim vurduya gidecek. Yunan mitolojisinde bir elinde kılıç, diğerinde terazi, gözü bez parçasıyla kapalı kadın tanrıça Themis, adaleti temsil ediyor. Hem de ABD Anayasa Mahkemesi'nin tepesinde. Bekar Costa'nın yeğenleri gazetelerin kapısını aşındırırken polis ve savcıyı da sıkıştırıyorlar. Ve olaydan iki hafta sonra Jayson Williams ilk kez hakim karşısında ifade vermeye mecbur kalıyor.

Amerika'da adalet düzeni sağlam ama para, şöhret ve makam gücü de yabana atılacak gibi değil. Özellikle müzik, sinema ve spor aleminde gazete ve dergilerden adı düşmeyen kişiler suç işlediğinde adalet bazen geri vites takıyor. Belleğimizde yakın geçmişi kapsayan şöyle örnekler var:

SUÇU YARDIMCI ÜSTLENDİ

Ünlü futbolcu O. J. Simpson boşandığı karısı ve bir garsonu öldürmekten ötürü tutuklandı. Yakalanmadan önce bolca nakit para, pasaportu ve bir tabanca ile düzinelerle polis arabası peşinde kaçma teşebbüsünü milyonlarca kişi ekranlarda izledi. Evinde, giysilerinde maktul iki kişinin kan izleri tespit edilen popüler sporcu güçlü avukat kadrosu sayesinde müebbet hapisten yakasını sıyırdı. Şimdilerde golf oynayarak gününü gün ediyor, fotoğrafçılara sırıtarak poz veriyor.

Empire State gökdeleninden oteller zincirine sayısız mülk sahibi olan Leone Helmsley'in büyük çapta vergi kaçaklığı ortaya çıkarıldı. Milyarder kadın nüfuzlu tanıdıkları, güçlü avukatlarının savunmasıyla 20 yıl hüküm yerine üç ay açık cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Pop kraliçesi Jennifer Lopez, sevgilisi rap şarkıcısı Puff Daddy'nin bir kulüpte silahla adam yaralamasından sonra polisten kaçarken tutuklandı. Karakolda polislere imzalı resim veren seksi yıldız ve Puff Daddy şoförlerini olayı üslenmeye razı edemediler. Rap'çinin bir yardımcısı işlemediği suçu kabullenerek cezaevine girdi.

Long Island sosyetesinden, eğlence aleminin tanınmış kişilerinin menajeri Lizzie Grubman bir kulüp girişinde park izni verilmeyişine kızarak arazi aracını kalabalığa sürdü, 16 kişiyi yaralayıp kaçtı. Aşırı sarhoş olan Lizzie'ye alkol testi yapılamadı. Hollywood şöhretlerinin avukatı olan babası devreye girerek kızının tevkif edilmesini önledi. Yaralıların açtığı davada Lizzie'nin para tazminatıyla yakayı sıyırması bekleniyor.

Kaliforniya milletvekili Gary Condit'in kızı yaşındaki sevgilisi Chandra Levy geçen yıl ortasında kayboldu. Polis ve savcılar Levy ailesinin tüm suçlamalarına rağmen popüler milletvekilini ilişki hakkında konuşmaya razı edemediler. Condit yeni seçimler için tekrar aday olduğunu açıkladı.

Başkan Bush'un ikiz kızları Jenna ile Barbara rüştüne erişmeden barda içki içerken çıkan olayı korumalar bastırdı. Başkan'ın yeğeni, Florida Valisi Jeb Bush'un kızı Noelle'in sahte doktor reçetesi düzenleyip uyuşturucu ilaç alırken yakalanması da örtbas edildi.

Bu olaylara sokaktaki birileri karışmış olsaydı yıllarca güneş yüzü görmezdi. Amerika'da adaletin gözü kör değil ama şaşı.
Yazarın Tüm Yazıları