Açlık ve oruca bağlı ağız kokusu

Ramazan ayında oruç tutmaya bağlı olarak çevreyi ve kişileri rahatsız eden en önemli sorunlardan biri kötü ağız kokusudur.

Açlığa bağlı oluşan ağız kokusuna çürük dişler, eskimiş kaplama ve protezler, dişeti rahatsızlıklarının da eşlik ettiği durumlarda koku dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Bu durum sosyal ilişkilerinizi bozar. Çevrenizi rahatsız eder.
Ağızdaki bazı bakteriler, artık gıdalarla beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Mikroorganizmalar bu beslenme sonrası kükürt salgılar. Ortaya çıkan kükürt çok kötü bir koku olarak nefesimize karışır. Bu bakteriler, diş plağı, diş taşları ve çürük dişlere kolaylıkla yerleşirler. Ayrıca dilin özellikle arka kısmındaki pürtüklü bölümde de yoğun olarak bulunurlar.
Açlık(oruç) ve ağır diyetlerde vücut enerji gereksinimini sağlamak için yağları yakar. Yağların yanması keton denilen kötü kokulu bir bileşiğin ortaya çıkmasına neden olur. Ketonların bir bölümü de nefes yoluyla dışarı atılır. Nefesteki keton da çok kötü bir kokunun çevreye yayılmasına neden olur.
Ramazan ayından önce diş hekiminize muayene olup diş ve dişeti tedavilerin yaptırılması ağız kokusunu azaltmak için gereklidir. Çürük dişerin tedavi edilmesi, diş taşlarının temizlenip, eski kaplama ve protezlerin yenilenmesi ağız kokusunun giderilmesi açısından önemi yadsınamaz.
Kokuya karşı öneriler
İyi bir ağız bakımı ve dilin mutlaka fırçalanması
Diş ipi kullanımı
Ağzın kurumasına izin vermeyecek kadar günlük su tüketimi
Sigara alışkanlığının bırakılması
Takma dişlerin çok iyi temizlenmesi
Antiseptik gargaraların kullanımı
Düzenli diş hekimi kontrolü
Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması
İyi ramazanlar dileğiyle...
Yazarın Tüm Yazıları