Abdülkadir Bulut Şiir Ödülü Akman'ın

Güncelleme Tarihi:

Abdülkadir Bulut Şiir Ödülü Akmanın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

Haberin Devamı

HENÜZ 43 yaşındayken, “saçma” bir trafik kazasında yaşamını yitiren ve 1970’li yılların Türk şiirinde, gür sesiyle kendine özgü bir yer edinmiş olan şair Abdülkadir Bulut’un anısına bu yıl ikincisi düzenlenen şiir yarışması sonuçlandı. Ödüle, “Düş Kuşun Kanadında” adlı dosyasıyla Alp Arslan Akman değer bulundu.
Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği’nce (ÇAĞŞAD) düzenlenen yarışmada Hüseyin Atabaş, Gülsüm Cengiz, Ali F. Bilir, M. Mahzun Doğan, Fadıl Oktay ve Aydan Yalçın’dan oluşan Seçici Kurul, yarışmaya katılan 27 kitap ve dosya arasında yaptığı değerlendirmede, Melih Elhan’ın “Kedi Tedirginliği” adlı kitabını ise “Övgüye Değer Eser Ödülü”ne değer buldu.
Yarışmada, şartnamede olmamasına karşın, Seçici Kurul’un önerisiyle iki ödül daha verildi. Yusuf Alper’in “Zamanı Geçtim” adlı şiir kitabı, “Jüri Özel Ödülü”ne değer bulunurken, henüz 16 yaşında olmasına karşın ikinci şiir kitabı “Sesim Boğuluyor Denizlerde”yi yayımlayan Cihan Barış Budak’ın bu yapıtına ise, “Özendirme Ödülü” verildi.
Ödül, Abdülkadir Bulut’un ölüm yıldönümü olan 8 Ağustos 2012’de, Anamur’da yapılacak anma etkinliğinde sahiplerini bulacak. Anma etkinliği, ÇAĞŞAD ve Anamur Kültür Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek.
Yine ÇAĞŞAD tarafından düzenlenen yarışmanın ilkinde ödülü, Ramazan Teknikel “İncirin İkinci Tadı” adlı kitabıyla almıştı. “Övgüye Değer Eser Ödülü” ise Gökhan Arslan’ın, “Babam Beni Niye Öldürdü” adlı dosyasına verilmişti.

Haberin Devamı

Kastamonulu
şair avukat

Bu yıl ikincisi düzenlenen Abdülkadir Bulut Şiir Yarışması’nda ödüle değer bulunan Alp Arslan Akman, 1980 Kastamonu doğumlu bir şair. 2005’te Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Safranbolu, Konya, Ankara ve Adana’nın ardından üç yıldır İstanbul’da yaşıyor… İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat.
İlk şiirini, Nisan 2010’da, Bursa’da yayımlanan Akatalpa Dergisi’nde yayımladı. Daha sonra Eliz Edebiyat, Mühür, Onaltıkırkbeş, Papirüs, Bireylikler, Koridor, Berfin Bahar, Hayâl, Yokuş, Kurşun Kalem, Deliler Teknesi, Ekin Sanat, Afrodisyas Sanat dergilerinde şiirleriyle yer aldı.
2010 yılında Şahmeran Şiir Yarışması’nda İkincilik Ödülü, 2011 yılında 4. ÇKSD Şiir Yarışması’nda birincilik ödülü ve 14. Hasan Bayrı Şiir Yarışması’nda mansiyon kazandı.
Akman’a ödülün verilme gerekçesi ise şöyle:
“Alparslan Akman’ın, ‘Düş Kuşun Kanadında’ adlı dosyasındaki şiirler, tematik bütünlük içinde kaleme alınmış. Yalın bir söyleyişi var. Toplumsal yaşamın sorunlarına, verili düzen ve insan ilişkilerinin yarattığı açmazlara, yaralara duyarlı. Ama, bu duyarlılığını, anlatı diliyle değil, imgelerle, şiirsel bir atmosfer oluşturarak ortaya koyuyor. İmge avcılığını ise, anlamın ve tematik bütünlüğün önüne geçirmiyor.
Ayrıca, gerek şiirimizin önemli ustalarından, gerekse, günümüz şairlerinden seçtiği dizelere yaslıyor şiirlerini, yaptığı alıntılarla, ama, onlara teslim olmayan, kendi soluğu olarak kalan bir şiir yazıyor. Bu nedenlerledir ki, Abdülkadir Bulut Ödülü’ne değer bulunmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!