ABD'de Fed tutanakları öncesi küresel piyasalar yatay

Güncelleme Tarihi:

ABDde Fed tutanakları öncesi küresel piyasalar yatay
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2018 09:46

ABD'de Fed tutanakları öncesi küresel piyasalar yatay

Haberin Devamı

İstanbul, 20 şubat (DHA) - ABD Merkez Bankası'nın faiz toplantısı tutanaklarının açıklanması öncesinde, ABD piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olduğu haftanın ilk gününün ardından Asya borsaları, Avrupa hisse senedi piyasalarında yükselişler yerini yatay seyre bıraktı.
ABD'de tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte güçlenen dolar, dünyanın en büyük ekonomisinde dış ticaret açığının 10 yılın zirvesine çıkması ve bütçe açığının giderek büyümesiyle sert para birimleri karşısında geriledi. ABD para birimi yeni güne 3.76 - 3.77 lira aralığında başlarken, euro da 4.66 - 4.67 aralığında işlem gördü.
ABD bütçe açığının, askeri harcamaların artmasının yanında, büyük kurumlara yönelik vergi indirimlerinin yapılmasıyla birlikte 2019 yılında 1 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor.
Doların küresel piyasalarda gerilemesinin etkisiyle onsu 1,346 dolara kadar yükselen altın, ABD para birimindeki toparlanmaya bağlı olarak 1,339 dolar düzeyine kadar geriledi.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler'in günlük piyasa bülteninde, "Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Euro Bölgesi’nde açıklanan Aralık ayı Mevsimsel düzeltilmiş cari işlemler fazlası 29.9 milyar euro olarak gerçekleşti" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:
"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan verilere göre, OECD bölgesinde 2017 yılı 4.çeyreğinde büyüme oranı, aynı yılın 3. çeyreğine göre geriledi ve yüzde 0.6 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.
"İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney yaptığı açıklamalarda, sterlinde yaşanan dalgalanmanın genel olarak Brexit süreci ile ilgili olduğuna değindi.
"Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 12.75 düzeyinde gerçekleşti.
"Yurtiçi gösterge tahvil getirisi yüzde 0.08 düşüş ile yüzde 13.00 ve on yıllık tahvil getirisi yüzde 0.50 düşüş ile günü yüzde 11.89 tamamladı.
"5 yıllık ülke CDS risk primi yüzde 0.16 yükseliş ile 164.28 düzeyine çıktı.
"BİST-100 Endeksi, Haftanın ilk gününde jeopolitik risklere dair algının güç kazanması ile yüzde 0.54 düşüş ile günü 115 bin 881 puandan tamamladı.
"Gün içinde Suriye’de Esad güçlerinin Afrin’e girebileceği haberi fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Toplam işlem hacmi 6.2 milyar lira olarak gerçekleşirken, bankacılık sektörü üzerine oluşan satış baskısı dikkat çekti.
"Teknik olarak baktığımızda yukarı yönlü trendin hemen altında tekrar satışlarla karşılaşan endeks için teknik indikatörler toparlanmanın henüz güçlenemediğini işaret ediyor.
"Özellikle 117 bin 500 seviyesi önemli bir direnç olduğunu ortaya koyarken, gün içinde 115 bin puan desteğinin aşağı yönlü geçilip geçilmediği takip edilecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!