8 metrekarede 29 yıldır anahtar yapıyor

Güncelleme Tarihi:

8 metrekarede 29 yıldır anahtar yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2018 14:57

8 metrekarede 29 yıldır anahtar yapıyor

Haberin Devamı

Bülent DİKTEPE/KARABÜK,(DHA) - KARABÜK'te, 8 metre karelik bir dükkanda 29 yıldır yaptığı anahtarcılığı devam ettiren 56 yaşındaki Hasan Özata,"Artık tek başına anahtarcılığı götürme şansı yok, çok zor. Yanına bir şeyler getirmek lazım. Anahtar işi elektroniğe dönmeye başladı" dedi.

4 çocuk babası Hasan Özata, 1937 yılında yapılan işhanının merdiven altındaki 8 metrekarelik dükkanda 29 yıldır yaptığı anahtar işini devam ettiriyor. Kardemir'de güvenlik görevlisi olarak çalıştığı 1989 yılında anahtar işini de ekleyen Özata, 8 yıl önce Kardemir'den emekli olduktan sonra da anahtarcılığı ara vermeden sürdürüyor. Hasan Özata, Kardemir'de güvenlik görevlisi olarak çalıştığı 1989 yılında anahtar yaptırmak için bir anahtarcıya gittiğini belirterek, "O zaman elle çevirmeli makineler vardı. O makine de hemen yaptı ve bize teslim etti. Baktım ki bu iş kolay, 'Ben bu işi de yapabilirim' dedim. Kardemir'de çalışıyordum ve yeni evliydim. Eşimin altınlarını sattık öyle başladık işe. o zamanın şartlarında bir çok şeyimiz yoktu, eksikti. İlk zaman zorlandık biraz tabii. Bu işle ilgili hiçbir yerde çalışmışlığım, alt yapımız yoktu. Biraz uğraştık ama zamanla insan her şeyi öğreniyor. O yıllarda 2-3 tane anahtarcı vardı. Tabii şimdi çoğaldı. Elektrikçi de, sucu da, her kes anahtar yapıyor. Eskisi gibi değil. 20'nin üzerinde anahtarcı oldu Karabük'te. Makineler işi biraz daha kolaylaştırdı. Vatandaş ek iş arıyor. İşi azaldıkça yanına bir iş getirmeye çalışıyor. Mesela bende kaşe,yüzük içine yazı yazma makinesi, bıçak bilemek için makine aldık. Gelirimizi nasıl arttırabiliriz, 3-5 kuruş daha nasıl elde edebilirizin arayışına girdik" dedi.

8 metre karelik bir dükkanda çalışmanın kolay olmadığına ifade eden Özata şöyle devam etti:
"İmkanlar buna müsait. Daha büyük bir yere çıkma şansımız yok. Anahtar 4 TL, neresi kar olacak. Artık tek başına anahtarcılığı götürme şansı yok, çok zor. Yanına bir şeyler getirmek lazım. Anahtar işi elektroniğe dönmeye başladı. Daha ileride hepten elektronik olur diye düşünüyorum"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!