70 trilyonluk ‘akıllı sayaç’ta yılbaşı paniği

KONUTLARA Ocak 2003'ten itibaren sadece, hata payı azaltılmış, hafta sonu ve tatil günlerinde uygulanacak özel indirimlere adapte olmuş, tarife ve zaman dilimleri artırılmış akıllı sayaçlar takılabilecek.

Bu nedenle, fiyatları yarı yarıya düşen akıllı sayaçlardan almayı planlayanların, sayaç almadan önce tüm bu özellikleri taşıyıp taşımadığını araştırması gerekiyor.

İTHALATÇI ve üretici firmaların aniden uygulamaya koyduğu kampanyalarla akıllı sayaçta başlattıkları şok indirim ve promosyonlu satışların nedeni belli oldu. 70 trilyon liralık sayaç pazarında yaşanan bu telaş, piyasadaki bazı akıllı sayaçların yılbaşından itibaren konut ve işyerlerine takılmasının yasaklanmasından kaynaklanıyor.

Ocak 2003 tarihinden itibaren konutlara sadece, hata payı azaltılmış, hafta sonunda uygulanacak özel indirimlere adapte olabilen tarife ve zaman dilimleri artırılmış, akıllı sayaçlar takılabilecek. Bu da, eski yönetmeliğe göre üretilen ya da ithal edilen sayaç stoklarını 3 ay içinde eritemeyen firmaların elinde kalmasına yol açacak.

UCUZ AMA

Buna karşın, kampanyalardan yararlanarak, yılbaşından önce yarı fiyatına akıllı sayaç almayı planlayan tüketicileri, ileride uygulamaya konulacak indirim dilimlerini kullanamama sorunu bekliyor. Çünkü, TEDAŞ'ın, diğer ülkelerde olduğu gibi akıllı sayaçlara uyguladığı indirimli tarifelere cumartesi, pazar günlerini de eklemeyi planlıyor. TEDAŞ'ın hafta sonları için indirimli tarife uygulamasını başlatması durumunda, eski yönetmeliğe göre üretilen sayaçları kullananlar, bu uygulamadan yararlanamayacak. Bu nedenle, yılbaşından önce satın alınacak akıllı sayaçların yeni yönetmeliğe uygun olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

UYUM SÜRESİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre TEDAŞ, geçtiğimiz Temmuz ayında tüm elektronik sayaç üreticisi ve ithalatçısı firmalara bir yazı göndererek, akıllı sayaçlar için belirlenen yeni şartları bildirdi. Eski yönetmeliğe göre üretim ve ithalat yapan firmalara yeni yönetmeliğe uyum sağlayabilmeleri için aralık ayının sonuna kadar süre tanındığı belirtilen yazıda, ‘‘Şayet abonelerimiz talep ederse, bu süre bitimine kadar eski şartlara uygun sayaçların takılmasına devam edilecektir. Ocak ayından itibaren ise yeni şartlara uymayan elektronik sayaçların kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir’’ denildi.

TEDAŞ'ın bu değişikliğe abonelerden gelen yoğun şikayetler üzerine karar verdiğine de değinilen yazıda, işletme performansının artırılması, abonelerle olan ilişkilerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için bu değişikliklerin yapıldığı da belirtildi.

NE GETİRİYOR?

TEDAŞ'ın akıllı sayaçlar için oluşturduğu yeni şartnamede, sayaçların daha güvenli kullanılabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, sayaçlardaki hata pay oranları düşürülerek, hem kurumun hemde abonenin zararı asgariye indirilmeye çalışılıyor. Bunun yanı sıra, 4 tarife ve 8 zaman dilimli içeren sayaçlarda bu zaman ve tarife dilimleri artırılıyor. Hafta sonu ve tatil günlerinde uygulanacak özel indirimleri de algılayabilme koşulu da getiriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları