68. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

Güncelleme Tarihi:

68. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 12:52

Haberin Devamı

YOZGAT (AA) - Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Nur Yazar, tüberkülozun, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV'den sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Dr. Yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayının ilk pazar gününden başlamak üzere düzenlenen Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası'nın amacının, toplumun verem hakkında bilgilendirilmesi ve hastalığa bütün kesimlerin dikkatini çekmek olduğu söyledi.

Tüberküloz belirtileri olanların en yakın verem savaş dispanserlerine, aile hekimlerine veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğine dikkat çeken Yazar, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığınca ücretsiz olarak verildiğini kaydetti.

Tüberküloz hastalığı hakkında bilgiler aktaran Yazar, şöyle devam etti.

Haberin Devamı

"Tüberküloz hastalığı tedavi görmemiş veya düzenli olarak tedavi görmeyen tüberküloz hastasından, öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Tüberküloz hastaları ilaçlarını bir gün bile aksatmadan düzenli olarak kullanmalı ve doktorun önerdiği süreyi tamamlamalıdır. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunların mendille kapatılması gerekir. Bulaştırıcı dönemdeki verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır. Tüberküloz tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tüberküloz hastalarının tedavisi için önerilen tedavi yöntemi doğrudan gözetimli tedavi uygulamasıdır."

Yazar, çocuklara mutlaka BCG aşısı yaptırılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Aksırırken, öksürürken ağzınızı mutlaka kapatın. Öksürük ve aksırık sonrasında ellerinizi yıkamayı unutmayın. Bulaştırıcı verem hastasıysanız kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanın. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın, yakınlarınızı korumak için ilaçlarınızı doğrudan gözetimli tedavi ile düzenli olarak kullanın. İlaçlarınız düzenli kullanmazsanız dirençli, tüberküloz hastası olabilirsiz. Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar mutlaka verem savaşı dispanserlerine başvurarak muayene olmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!