64 tane mavi bayrağımız var

Güncelleme Tarihi:

64 tane mavi bayrağımız var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Çevre Eğitimi Vakfı, Türkiye'ye verdiği ve temiz denizin simgesi olan mavi bayrak sayısını 46'dan 64'e çıkardı. Geçtiğimiz yıl 10 marina mavi bayrağa sahipken, bu yıl denizi temiz olan marina sayısı 11 oldu.

Mavi bayrak ödülü, sadece bir yıl için veriliyor ve mavi bayrak almak isteyen plaj ve marina sahiplerinin müracaatlarını her yıl yenilemesi gerekiyor. Mavi bayrak, plajlarda 26, marinalarda ise 16 kriter baz alınarak değerlendiriliyor. Bu kriterler çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, su kalitesi, can güvenliği donanım ve hizmetler gibi başlıkları altında toplanıyor. Bir plajın mavi bayrağa aday olabilmesi için 15 gün ara ile deniz suyu analizinin istenilen limitlerde olması gerekirken, üç parametrede gerçekleştirilen mikro biyolojik analiz sonuçlarının da belirli düzeyde bulunması isteniyor. Diğer taraftan plajda ilkyardım, cankurtaran, çöp kutusu, duş, tuvalet, soyunma kabini, telefon, otopark gibi gerekli donanımın bulunması öngörülüyor. Bu kriterler, marinalarda ilkyardım, yangın söndürme, su, elektrik hizmeti, yanık yağ toplama deposu, arıtma gibi hususları kapsıyor. Ödüllü plaj ve marinaların zorunlu kriterlere uymaması halinde mavi bayrak geri alınıyor. Türkiye, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı bünyesindeki çalışmalarına 6 yıldan bu yana devam ediyor.

BAYRAKLI PLAJLAR

Mavi bayrak ödülü ile hizmet standartı ve temizliği belgelenen plaj ve marinaların isimleri şöyle:

Antalya: (Alanya): Titan, Sun Shine, Alantur, Grand Kaptan, Keykubat, Damlataş, Kleopatra Batı, Fuğla-1, Fuğla-2, Jasmin, Köşdere ve Botanik plajları. (Manavgat): Titreyengöl-1, Titreyengöl-2, Sorgun-1, Sorgun-2 plajları. (Side): Köymeydanı, Side-1, Side-2 plajları. (Belek): İskele Mevkii, Taşlıburun, Üçkum Tepesi-1, Üçkum Tepesi-2 Plajları. (Muratpaşa): Lara Plajı. (Konyaaltı): Konyaaltı, Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak plajları. (Beldibi): Beldibi Plajı. (Göynük): Göynük-1, Göynük-2 plajları. (Kemer): Palmiye, Kemer Halk-1, Kemer Halk-2 plajları ile Kemer Tatil Köyü. (Kiriş): Kiriş plajı. (Çamyuva): Çamyuva Plajı. (Tekirova): Tekirova-1, Tekirova-2, Tekirova Halk Plajı. (Kalkan): Clup Patara Plajı. (Finike): İncirağacı Plajı. (Kaş): Küçük Çakıl ve Aqua Park Twins plajı. (Patara): Patara Plajı.

Muğla: (Fethiye): Belceğiz plajı. (Marmaris): Pamucak, İçmeler, Turunç Plajları. (Datça): Datça-Aktur Plajı. (Bodrum): Sea Garden, Bardakçı, Bitek, Bodrum-Aktur, Yahşi, Akçabük, Gümüşlük, Torba Grand Yazıcı plajları.

İzmir: (Urla): Sağlık Bakanlığı Kampı Plajı ile Çeşmealtı Plajı.

Sinop: Kumsal ile DSİ plajları.

Elazığ: Turpol Plajı.

Isparta (Eğirdir): Altınkum Halk Plajı.

MARİNALAR

Mavi bayrak ödüllü marinalar ise şöyle: İstanbul (Ataköy): Ataköy Marina. İzmir (Çeşme): Setur Çeşme Marina. Balıkesir (Ayvalık): Setur-Ayvalık Marina. Aydın (Kuşadası): Seytur-Kuşadası Marina. Muğla (Bodrum): Karada Marina Bodrum. (Marmaris): Netsel Marmaris Marina, Albatros Marina. (Hisarönü): Marmaris Martı Marina. Antalya (Finike): Setur Finike Marina. Antalya (Kemer): Kemer Antalya Marina. Antalya (Merkez): Setur Antalya Marina.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!