60 yazar ve 7500 kitap

UYARI ve tepki vardı Cumhuriyet’in Şişli’deki merkezinde dün... Okurlar, Mustafa Balbay’a destek amacıyla Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazar ve arkadaşları, medya dünyasındaki gazeteci, televizyoncu, yazar dostları bir görev için Cumhuriyet’teydiler... Balbay’ın yayınlanmış 21 kitabını imzalıyorlardı. Saat 11.00’de bölümler halinde başlayan etkinlik 17.00’ye kadar sürdü.

60 yazar gelmişti...

Bu, Türkiye’de bir uyarı ve tepki bakımından bir ilkti; belki de dünyada...

Cumhuriyet’ten alınan bilgiye göre, bu süre içinde imzalanan kitap sayısı 7.500’e yakındı.

Mustafa Balbay’ın kitaplarına, bir kazanç elde edilmesi beklenmeksizin %50 indirim uygulandı; ayrıca Alev Coşkun’un Samsun Öncesi Bilinmeyen Altı Ay kitabı armağan edildi okurlara.
GÜNÜN SÖZÜ
"Mustafa Balbay’ın tutuklanmasından dolayı son derece üzgünüm. Herhalde kanunda ’24 saat bu adamı sorgulayın’ diye bir ceza yoktur. Bence yapılan hukuksuzluktur. Hem hukuksuzluktur, hem insani değildir. Bir insanın elinde, evinde, çantasında, yazıhanesinde bulunan herhangi bir şeyi suç saymak, bence kanunları aşmaktır."
(Süleyman Demirel)


Okurlar, yazarlara "Balbay gizlisi saklısı olmayan bir yazar. Sekiz ayda ne değişti de yeniden tutuklandı... Susmadığı için mi?" gibi sorular yöneltiyorlardı.

Bazı okurların, Cumhuriyet’in 1. sayfasında ’Gündem’ köşesinde "Mustafa Balbay tutuklandığı için yazısını yazamamıştır" yazılı köşesine de imza attırdıkları dikkat çekiyordu.

Yazarlardan dikkat çekenler arasında Mehmet Barlas, Ahmet Hakan, Oray Eğin ve Tuğçe Tatari geliyordu.

Barlas, gazeteciliğe Cumhuriyet’te başlamıştı. Ankara’dan Hulki Cevizoğlu da gelmişti. Çağrılı oldukları halde bazı ünlü yazarlar ise yoktu. CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen dışında milletvekilleri arasında Çetin Soysal ve Recai Birgün ile belediye başkan adaylarından DSP’den Arif Atılgan (Kadıköy), Zeki Bingöl (Beylikdüzü), Orhan Duran (Avcılar); CHP’den Lemi Çelik (Güngören), Mustafa Dolu (Beyoğlu) bulunuyordu. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, insan kaynayan seçim bürosundan gelerek yazarlara bir merhaba dedi; Cumhuriyet’in alt katında bulunan Türk basın dünyasının en zengin intertep, baskı makinası ve Atatürk dönemine ilişkin tarihi belgelerle dolu ’Basın Müzesi’ni, Fulya’daki Bilim Müzesi’nde öğrencilere sergilemek istediğini söyledi, İdare Müdürü Hüseyin Gürer’e... Biz Cumhuriyet’ten çıkarken Genco Erkal, imza kuyruğundaki kadınlarca coşkuyla alkışlanıyordu.

Süper demokrasi

BAŞBAKAN, Niğdede "Türkiye demokrasisiyle büyüyor" demiş.

Aslında tercümesi şöyle:

İktidar için kötü bir şey söylemezseniz, geçinir gideriz.

Eleştirmezseniz Gül (Gül’le geçindiğimiz) gibi geçiniriz.

Süper demokrasi... Ve ayrıca yabancı basın da (Doğan Medyası), basın olduğunu bilsin!
Işık DİDİCİGİL-İZMİR

Fiskobirlik pes etti

GİRESUN’dan gelen bir fındık üreticisiyle konuştuk; bize "Hükümetten bir türlü beklediği desteği alamayan Fiskobirlik pes etti, haberiniz olsun" dedi.

Fiskobirlik’ten olan alacaklarına karşılık Şekerbank’tan kredi çeken fındık üreticisi, Fiskobirlik’in garantör olduğu kredi borçlarının banka tarafından fındık üreticisinden faiziyle birlikte geri istenmesi konusu üzerinde şunları anlattı:

"Fiskobirlik yönetimi, Fiskobirlik’in garantör olduğu borcun 68 milyon TL olduğu, bunun 30 milyon TL’lik kısmının ödendiğini, geriye kalan kısmın ödenmesinin şu anda mümkün olmadığını kaydettiler. Yönetim bankanın vatandaştan parayı tahsil etmemesi için hükümetten yardım istediklerini ve bu konunun takip edildiğini ifade ettiler. Yönetim "Biz göreve geldiğimizde Şekerbank’a 68 milyon TL’lik bir borç vardı. Bu borcun 30 milyon TL’lik kısmını biz ödedik geriye kalan 38 milyon lirayı ödeyemedik. Bizim kaynaklarımızla bunu ödeme şansımız yok" diyor.

Şekerbank da borçlulara ihtar çekti. Şekerbank üreticiye kredi vermiş Fiskobirlik de bunun garantörü olmuştu. Fiskobirlik (FKB) şu anda bu garantörlük görevini yapabilecek durumda değil. FKB yönetim olarak, "Bankanın bu parayı vatandaştan almaması için çaba içerisinde olduklarını, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını" belirtti.

Konuyla ilgili olarak Şekerbank "üreticilere bir icranın söz konusu olmadığını ve borcun ödenmesi için Fiskobirlik’e bir uyarı yazısı mahiyetinde olduğunu, Fiskobirlik garantörlüğüyle kullandırdığı ve geçmiş yıllarda ek süreler tanınmasına, yeniden yapılandırılmasına rağmen ödenmeyen, vadesi dolmuş kredilere ilişkin bankacılık mevzuatına uygun gönderilen uyarı mektubu olduğunu söylüyor.

TÜBİTAK’ın itibarı

ÜNLÜ uluslararası akademik bilim dergisi Nature’da yayımlanan haberde, TÜBİTAK’ın Türk bilimini temsil yeteneğini giderek kaybettiği görüşlerine yer verildi. Dergi, Başkan Prof. Nuket Yetiş ve Prof. Ömer Cebeci’ye ulaşmak istediklerini ancak her ikisinin de dergiyle görüşmekten kaçındıklarını yazdı. Şimdi düşünün, TÜBİTAK yetkilileri uluslararası arenalarda boy gösterecekler, dünya bilimi de onlara kıs kıs gülecek! Tanrım onları koru!
(Orhan Bursalı’dan)

İç hatlarda 420 TL’lik ek bagaj ücreti olur mu

SUNEXPRESS ile ailece Sarıkamış’ta kayak yapmak üzere Sabiha Gökçen-Kars gidiş dönüş seferimizle ilgili, özellikle de kayak malzemelerini tartıya alarak (şimdiye dek THY seferlerinde hiç uygulanmayan) şirket politikası gereği, (Batı Anadolu seferlerinden daha yüksek ek bagaj ücreti Doğu Anadolu seferlerinde uygulanmakta) bize ödettirilen 420 TL’lik ek bagaj ücreti için itiraz başvurumu ve aldığım yanıtı size gönderiyorum.

Doğu Anadolu bölgesinin kalkınmasına katkı sağlayacak kış turizmini desteklemek gerekirken, (2001 Kış Olimpiyatları’nın yapılacağı Erzurum, Doğu Anadolu bölgesi önem taşırken) insanların o yörelere gitmesini engelleyen uygulamaların, değerli aracılığınızla tarafınızdan tepkimizin duyurulmasının yararlı olacağı düşüncesiyle size iletiyorum.
Prof. Dr. Bilge Aykurt
Yazarın Tüm Yazıları