54’ünde var, 55’te güvenlik yok

TESK’i 31 Ocak’tan sonra ele geçirmek mümkün. Bunun ön koşulu TESK Genel Kurulu’nu on gün daha engellemek. O zaman, allem edip, kallem edip, bu genel kurula çomak sokmak gerek.

AKP’nin bir hedefi var. Ne pahasına olursa olsun, toplumun kalelerini birer birer teslim almak. Ama, yasayla, ama baskıyla, ama başka yollarla. Son örnek, dört gün önce yaşanan TESK olayı.

Kısa adı TESK, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu. AKP uğraşıyor, didiniyor, ancak TESK’i bir türlü ele geçiremiyor. TESK’in başında Derviş Günday var. Günday’ın başkanlığına son vermek üzere, birkaç ay önce bir yasa hazırlanıyor. Bir gece ansızın gelen yasa, ilginç biçimde, TOBB ve benzeri kurumlardaki başkanların süresini uzatmaya olanak tanıyor. Ama, araya sıkıştırılan özel bir madde TESK’i bu uzatmanın dışında bırakıyor.

Ayrımcılık getiren özel maddeyi Anayasa Mahkemesi iptal ediyor. AKP’nin hevesi kursağında kalıyor.

GÜVENLİK YOKMUŞ

Bu arada TESK’in olağan genel kurulunu yapması gerek. 31 Ocak gününe kadar.

Genel Kurul yeri olarak Esenboğa yolu üzerindeki Büyük Anadolu Oteli seçiliyor. Daha önce CHP, ANAP, DYP, DSP kongrelerini burada yapıyor. Tarım Şurası burada toplanıyor. Kızılay, TOBB, THK, çeşitli sendikalar, kooperatifler kongre yeri olarak burayı seçiyor. Sağlık Bakanlığı burada sempozyum düzenliyor.

Hatta, AKP Kongresi burada. Bugüne kadar bu otelde tam 54 kongre ve toplantı var.

Kongreler yasal açıdan ilgili idari birime bildirilmek zorunda. TESK de genel kurulunu Büyük Anadolu Oteli’nde yapcağını Ankara Valiliği’ne bildiriyor. Ankara Valiliği 17 Ocak günü TESK’e bir yazı yazıyor. "Güvenlik ve ulaşım sorunları nedeniyle Büyük Anadolu Oteli uygun görülmemiştir."

Dört yıldır 54 toplantının düzenlendiği otelin aniden güvenlik ve ulaşım sorunu çıkıyor!..

İlk ihtar 16 Ocak’ta otelin bağlı bulunduğu Akyurt Kaymakamlığı’ndan. Akyurt Kaymakamı "salonda bir olay çıkarsa, konfederasyonunuz sorumlu olur" diyerek, bir işaret veriyor. Ertesi gün, Ankara Valiliği, salon güvensizdir, yapamazsın, diyor.

HEDEF KAYYUM

Yeniden yer bulmak, yeri ilan etmek zaman alıyor. Yetişmeyebiliyor. Oysa, süre sınırlı. Kaldı ki, başka salonları engellemek için de, bir hazırlık var mı?..

Amaç, 31 Ocak’a kadar genel kurulu engellemek. O tarihe kadar, genel kurul yapılmazsa, AKP Hükümeti TESK Başkanlığına kayyum atayabiliyor. Türkçesi, genel kurulu engelleyerek, oraya kayyum atayarak, TESK Başkanlığını ele geçirebiliyor.

Sonra da, her fırsatta hukuk nutukları. İşte, dolaylı yoldan, akla gelmez bahanelerle, tipik bir hukuksuzluk örneği.

Otomobil bir yıldır sümen altı

GÜREŞ, Hentbol, Boks, Jimnastik, Halter gibi önemli spor dallarında federasyonlar özerk değil.

Şaşılacak bir durum, ama anlaşılabilir. Çünkü, spor federasyonları özerk olmadığı sürece, onlara siyasal müdahale kolay. Baksanıza, özerk olan futbola bile, müdahale nasıl şangur şungur.

Şu sıralarda on yeni spor federasyonunun özerkliği gündemde. Ama, bu önemli spor dalları, özerkliği öngörülen federasyonlar arasında yok.

Spor federasyonu özerk değilse, genel kurulunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü eliyle, siyasal iktidarın 83 oyu var. Ama, özerk ise, sadece 8 oyu var. Onun için, iktidar açısından özerklik kötü bir şey.

Bir spor federasyonunun özerklik kararını, anılan genel müdürlüğün üst kurulu Merkez Danışma Kurulu alıyor. Kararı spordan sorumlu Devlet Bakanı onaylıyor ve yürürlüğe giriyor. AKP döneminde Bakan Mehmet Ali Şahin alınan her özerklik kararını onaylıyor.

Biri hariç. Otomobil sporlarında özerklik kararı, bir yıldır Şahin’in masasında bekliyor.

Çok merak ediyorum, neden?.. Otomobil uçar gider, gönlüm gibi kaçar gider, uçarken, kaçarken ne oluyor da, özerklik bekliyor?.. Otomobil, yarış, hareket, bereket.

Bununla birlikte, dün son anda gelen bir bilgi otomobilde özerkliğin Bakan’dan onaylanmakta olduğuna işaret ediyor. Umarım öyledir.
Yazarın Tüm Yazıları