50. lige merhaba

SÜPER Lig’de ikinci yarı açılıyor. Hooop diyeceksiniz... Neyin ikinci yarısı bu? Lig mayısta bitti...

50’inci sezona giriyoruz. 1959’da başlayan Türkiye Futbol Ligi yarım asra ulaştı. Şimdi bu uzun öyküde yüzüncü yılın koşusuna tanık olacağız. Türkiye Ligi kurulduğundan bu yana çeşitli dönemler ve değişimler yaşandı. Ellinci yıla girilirken onur tablosunda dört şampiyon var. Fenerbahçe (17), Galatasaray (16), Beşiktaş (10) ve Trabzonspor (6). TFF’nin aylık futbol dergisi Tam Saha’da liglerimizin gelmişi geçmişi anlatılıyor. Fenerbahçe 49 yıllık puan cetvelinde lider (2657 p.), onu Galatasaray (2652 p.), Beşiktaş (2568 p.) ve Trabzonspor (1768 p.) izliyor. Üç büyükler 49 sezonun hepsinde var, Trabzonspor sadece 33’ünde yer almış. Eski deyişle ebedi puan cetvelinde 49 yılın lideri hala Fenerbahçe.

Kimler geldi kimler geçti


Kimler yoktu ki... ’Taçsız Kral’ Metin Oktay, 276 maçta 240 gol ile liderliği hala elinde tutan Tanju Çolak, ardından 238 gollü Hakan Şükür. Ve Hami Mandıralı 219 gol. Efsanevi futbolcu Metin Oktay’ın ise 1959-69 yılları arasında 252 maçta 217 golü bulunuyor. F.Bahçe lig tarihinde bugüne kadar en iyi performansı gösteren takım.

Büyüklerin hasret yılları da doğrusu şaşırtıyor. Lig tarihinde dört büyük takım zaman zaman şampiyonluk hasreti çekti. Şampiyonluğu İstanbul dışına ilk taşıyan Trabzonspor yeni bir döneme adını yazdırırken, altı kez taç giydi. Kısa zamana sığmayacak kadar büyük başarı. Galatasaray’ın şampiyonluk hasreti 13, Beşiktaş’ın ise 14 sezon sürmüş. Ancak G.Saray’ın üst üste şampiyonluk, Beşiktaş’ın derbi rekorları unutulmaz.

Büyük imkanlar var

Türkiye’de futbol bu ligle büyüdü. Profesyonel Lig, kulüpleri yeni yapılanmalara götürdü. Boğaz tokluğuna futbol oynayan gençler büyük imkanlara kavuştular. Sahalar çimlendi. Artık dünya futbolunun vitrininde isimleri geçen süperstarlar ligimizde futbol oynuyor. Bu gelişme bizi giderek, ebedi hasretimiz olan Şampiyonlar Ligi’ne ve Galatasaray’ın UEFA zaferine yeniden götürebilir. Ancak bunun planlamasında kulüplerimizin Avrupa ölçeğine uygunluğu tartışılır. Türkiye Ligi milyonlarca taraftarın rüyasıdır. Futbol tutkusudur. Bu, bir kara sevdadır. Kimi güler kimi ağlar ama sevda bitmez... Bazen gidenler geri dönmez. Acısıyla tatlısıyla haydi nice renkli yıllara...
Yazarın Tüm Yazıları