5 milyar 176 milyon arı Ankaralı için bal üretiyor

Güncelleme Tarihi:

5 milyar 176 milyon arı Ankaralı için bal üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 21:28

Ankaralı 580 arıcı sahip oldukları 5 milyar 176 milyon arı ile Başkentliler için yıllık 700 civarında bal üretiyor. Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve arı uzmanı Selçuk Solmaz, Türkiye’de bal üretiminin fazla olduğunu fakat tüketimin az olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ANKARA Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi 580 üretici, 64 bin 700 kovan ve 5 milyar 176 milyon arı ile Başkentliler için yıllık 700 ton bal üretiyor.
Arıcılık yoğunluklu olarak Gölbaşı, Haymana, Kızılcahamam, Çamlıdere, Çubuk, Akyurt, Evren, Beypazarı, Ayaş’ta yapılıyor. Türkiye’nin ballı bitki bakımından dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer aldığını ifade eden Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve arı uzmanı Selçuk Solmaz, arıcılık ve verim açısından iyi olunmasına karşı, Türkiye’de yeterince bal tüketilmediğini belirtti. Solmaz, son dönemde kamuoyunda bal ile ilgili çıkan yanlış bilgilendirmelerin, doğru bala da kuşkuyla bakılmasına sebep olduğunu aktardı.
İnsanların güveni kalmadı
Bal ile ilgili son günlerde çıkan reklamlar ve sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın reklamlarda yer alan bazı firmaların ürünlerinin gerçeği yansıtmaması kararının ardından insanların bala güveninin azaldığını aktaran Solmaz, “İnsanlarımızın bal hakkında bilgisi yok. Sadece arıcı birlikleri, bal firmaları değil, üniversiteler, akademisyenler ve konuyla ilgili bakanlık halkı bilgilendirmeli. Bal paketleyicileri ve sanayicileri olarak önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz. Bal Tanıtım Platformu oluşturcağız. Konuyla ilgili kurumlarla iletişim kurup, kamuoyuna doğru balı anlatacağız” dedi.
Bal tüketimi yetersiz
Türkiye’de bal tüketiminin yetersiz olduğunu hatırlatan Solmaz, Avrupa ülkelerinde kişi başı bal tüketiminin yıllık üç kiloya kadar çıktığını belirtirken, bu rakamın ülkemizde 700-900 gram arasında değiştiğini aktardı. Solmaz, bunun sebebinin alışkanlık tüketimiyle alakalı olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde balın imajı güzel fakat bal çok pahalı bir ürünmüş gibi görülüyor. Oysa ki muadili ürünlerle kıyaslandığında daha ucuza olduğu görülebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kristalize olan bal iyidir

BAL hakkında yanlış bilgiler olduğunu ifade eden Solmaz, şöyle konuştu:  “Halk arasında kristalize olan bala şekerlenmiş yada katkılı bal denir. bu tamemen yanlıştır. Bal kristalize olmuyorsa o balda sorun vardır. Bunun iki nedeni vardır, ya kaynatılmıştır yada katkı maddesi karıştırılmıştır. Hakiki bal tereyağı ve kaşar peyniri gibi donar. Bal donmuyorsa sıkıntı vardır. Sadece çam balı kristalize olmaz. Gerçek balı sahtesinden ayırt etmek, damak zevki olanlar ve bal tüketen insanlar için oldukça kolaydır. Sahte bal, ağızda geçici bir tat bırakırken, gerçek balın rayihası ve damaktaki tadı yayılır ve bir süre kalır. Doğal olan balın akışkanlılığı sürekliyken, doğal olmayan balda akış esnasında kopukluklar olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!