5 damarına bypass ve böbrek nakli aynı anda yapıldı

Güncelleme Tarihi:

5 damarına bypass ve böbrek nakli aynı anda yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 10:53

5 damarına bypass ve böbrek nakli aynı anda yapıldı

Haberin Devamı

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da, böbrek yetmezliği teşhisi koyulan Ali Cüneyt Güven'in (50) nakil olacağı sırada kalbine giden 5 damarının tıkalı olduğu tespit edildi. 6 saatlik operasyonla 5 damara bypass uygulayan doktorlar, aynı anda böbrek nakli de yaptı. Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Dünyada hem 5 damara bypass hem de böbrek nakli daha önce hiç yapılmamış" dedi.
Trabzon'da oturan Ali Cüneyt Güven, 20 Ağustos'ta, yüksek tansiyon ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye gitti. Kan tahlili yapılan Güven'e, böbrek rahatsızlığı teşhisi koyuldu. Yakınlarının tavsiyesi üzerine Medicalpark Antalya Hastanesi'ne başvuran Güven'e, burada bir dizi tetkik yapıldı. Muayene sonucu Güven'in böbreklerinin yüzde 13 civarında çalıştığı belirlendi. Böbrek nakli için bekleme listesine alınan Güven'in ablası Birgül Erdem (51), verici olmayı kabul etti.
KALP DAMARLARININ TIKALI OLDUĞU ANLAŞILDI
Birgül Erdem'in yapılan testlerde uyumlu olduğunu tespit eden doktorlar, Ali Cüneyt Güven'i nakil için hazırlamak üzere yeniden muayene etti. Tüm vücudu detaylı muayene edilen Güven'in kalbe giden 5 damarının tıkalı olduğu anlaşıldı. Doktorların böyle devam ederse kısa sürede yaşamını yitireceğini ve bypass olması gerektiğini söylemesi üzerine Güven, ameliyatı kabul etti.
NAKİL VE BYPASS AYNI ANDA YAPILDI
Medicalpark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Güven'in bypass olmasının ardından vücudunun böbrek nakli için toparlanması amacıyla uzun süreye ihtiyaç olduğuna, bu sürede diyalize bağlı kalmasının ciddi sağlık sorunları oluşturacağına dikkat çekerek, hastayı uyardı. Prof. Dr. Demirbaş, hastaya aynı anda hem bypass hem de böbrek nakli yapılmasını teklif etti. Oluşacak komplikelerden de söz eden Prof. Dr. Demirbaş, Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ile görüştü. Ameliyat için gerekli hazırlıkları yapan nakil ekibi, 4 Eylül'de, 6 saatlik operasyonla önce 5 damara bypass uyguladı ardından böbrek naklini gerçekleştirdi. 2 gün yoğun bakımda kalan Güven, vücut değerleri normale dönünce servise alındı.
'İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR'
Ameliyat aşamalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Alper Demirbaş, ameliyatın Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığından söz etti. Hastanın damarlarının kritik seviyenin üzerinde tıkalı olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Demirbaş, "Bypass olması gerekiyordu. Aynı zamanda böbrek nakli olması gerekiyordu. Aynı anda hem nakil hem de bypass ameliyatını daha önceleri yüzlerce kez yaptık. Zor ve riskleri olabilecek bir ameliyattı. Bypass ameliyatının arından diyalize giren hastalarda ölüm oranı yüksektir. Bilimsel literatürü inceledim ve dünyada ilk defa böyle bir ameliyatı bizim yaptığımızı gördüm. Yani hem kalbe giden 5 damara bypass hem de böbrek naklini aynı anda yaptık. Türkiye'de aynı anda hem bypass hem de böbrek naklini yalnızca biz yapıyoruz" diye konuştu. 
'NAKİL OLDUĞUM TARİH ARTIK DOĞUM TARİHİM'
Böbrek nakli için geldiğini ancak sürprizle karşılaştığını anlatan Ali Cüneyt Güven ise doktorların kendisine 6 ay içinde ölebileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. Kısa süre düşünüp, tüm riskleri göze alarak, ameliyatı kabul ettiğini belirten Güven, "27 Nisan doğum tarihimdi. 4 Eylül'de nakil oldum ve yeni bir hayata başladım. Artık doğum günüm 4 Eylül" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!