44 yıllık özleme son verdiler

Güncelleme Tarihi:

44 yıllık özleme son verdiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2012 09:50

İngiltere Premier League'de 2011-12 sezonunun son haftasında Queens Park Rangers'ı 3-2 yenen Manchester City, 44 yıllık şampiyonluk özlemine son verdi.

Şampiyonluk turu atmak için galibiyete ihtiyacı olan lider Manchester City, küme düşmeme mücadelesi veren QPR karşısında önce öne geçti, 10 kişi kalan rakibi karşısında geriye düştü, stadı dolduran 46 bin taraftar adeta öldü öldü dirildi.

Zabaleta'nın golüyle ilk yarıyı 1-0 önde kapatan Manchester ekibi, ikinci yarının hemen başında Cisse'nin attığı golle sarsıldı. 55. dakikada Barton'ın atılmasıyla 10 kişi kalan rakibi karşısında galibiyet arayan Manchester City'nin planları, 66. dakikada Mackie'nin golleriyle alt üst oldu.

Şampiyonluk kupasının diğer ucundan tutan Manchester United'ın Sunderland deplasmanında 1-0 önde olması menajer Roberto Mancini'nin öğrencileri üzerindeki baskıyı her geçen dakika daha da artırdı.

Ağlayan Manchester City taraftarlarının ekranlara yansıdığı, umutların iyice azaldığı dakikalarda Manchester City, Boşnak golcüsü Edin Dzeko'nun 90 2. dakikada attığı golle maça yeniden ortak oldu. Beraberlik golünden 2 dakika sonra sahneye aynı zamanda futbol efsanesi Maradona'nın damadı olan Agüero çıktı ve attığı şık golle takımının 44 yıllık şampiyonluk hasretine noktayı koydu.

Sezon boyunca sahasında oynadığı 19 maçtan sadece birinde berabere kalarak puan kaybeden Manchester City, 1936-37 ve 1967-68 sezonlarının ardından üçüncü kez şampiyon olmayı başardı.

Ligde gol rekoru kırıldı

Premier League'de geride kalan sezonda atılan bin 66 gol beraberinde “en fazla gol atılan sezon” rekorunu da getirdi. Önceki rekor bin 63 golle 2010-11 sezonunda kırılmıştı.
Manchester City'nin yıldız futbolcularından Yaya Toure, dün iki kez sevindi. 29 yaşındaki orta saha oyuncusu, doğum gününde şampiyonluk yaşadı.
Bu arada Premier League şampiyonu altıncı kez son hafta maçlarında belli oldu. Daha önce 2009-10, 2007-08, 1998-99, 1995-96 ve 1994-95 sezonlarında yine şampiyon son hafta belirlenmişti.
38 haftalık lig maratonunda futbolcular 19 kez “hat-trick” yapma başarısını gösterdi.

“Kırmızı Şeytanlar” sezonu hiç kupa almadan kapadı

Avrupa Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, İngiltere Federasyon Kupası (FA Cup) ve Lig Kupası'nda istediği sonuçları alamayan Manchester United, çok yaklaştığı 20'nci şampiyonluğu ezeli rakibinin son dakikalarda gelen golleriyle kaçırdı.

Rooney'nin 20. dakikada attığı golle 1-0 öne geçen ve maç sonuna kadar skoru korumasını bilen “Kırmızı Şeytanlar”, averajla ligi ikinci sırada bitirdi.

Manchester United, şu ana kadar kazandığı 19 şampiyonlukla, en fazla lig şampiyonu olan takım unvanını elinde bulunduruyor.

Wenger, 600. maçında Arsenal'ı Şampiyonlar Ligi'ne taşıdı

İngiltere'nin dev kulübü Arsenal'ı 1996 yılından bu yana çalıştıran Fransız menajer Arsene Wenger, Londra ekibiyle çıktığı 600. lig maçından galibiyetle ayrıldı.

Sezon başında Cesc Fabregas ve Samir Nasri'nin takımdan ayrılmasıyla büyük güç kaybı yaşayan, Manchester United'a 8-2 yenilerek tarihinin en farklı mağlubiyetlerinden birini alan Arsenal, West Bromwich Albion karşısındaki 3-2'lik galibiyetin ardından ligi üçüncü sırada bitirdi ve gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkını elde etti.

Tottenham'ın Avrupa macerası Chelsea'ye bağlı

Arsenal'ın ardından ligi dördüncü sırada tamamlayan bir başka Londra ekibi Tottenham Hotspur'un gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edip etmeyeceği Chelsea'nin Bayern Münih ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi finalindeki başarısına bağlı.

Chelsea, Allianz Arena'daki maçta Alman rakibini yenerek kupayı kazanması halinde gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacağı için Tottenham Hotspur, UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek.

Bu arada puan cetvelinde altıncı sırada yer alan Chelsea, Şampiyonlar Ligi'ni kazanması halinde, aynı sezon ligi en kötü yerde bitiren Avrupa şampiyonu olarak tarihe geçecek. Daha önce Real Madrid 2000 yılında, Liverpool ise 2005 yılında Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmış ancak ligi beşinci sırada tamamlamışlardı.

Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için mücadele eden Newcastle United ise ligi beşinci sırada bitirdi ve gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi'ne gitme hakkını elde etti.

İngiltere Premier League puan durumu

Liverpool ligde kayıp

Bu sezon Lig Kupası'nı müzesine götüren, Federasyon Kupası finalinde Chelsea'ye yenilen Liverpool, ligi 8. sırada tamamladı.
Son maçında Swansea City'ye 1-0 yenilen “Kırmızılar”, 1993-94 sezonundan bu yana en kötü lig performansını gösterdi.
Liverpool, Lig Kupası'nı kazandığı için gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.

Robin van Persie, ödüllerin hakkını verdi

Profesyonel Futbolcular Birliği ve Futbol Yazarları Birliği tarafından bu sezon “yılın futbolcusu” ödülüne layık görülen Arsenal'ın Hollandalı futbolcusu Robin van Persie, attığı 30 golle ligin gol kralı oldu.
Bu futbolcuyu 27 golle Wayne Rooney (Manchester United), 23 golle Sergio Agüero (Manchester City), 17 golle Yakubu Aiyegbeni (Blackburn Rovers), Clint Dempsey (Fulham) ve Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur), 16 golle Demba Ba (Newcastle United) ve 15 golle de Grant Holt (Norwich City) izledi.

Bolton, düşen son takım oldu

Ligde şampiyonun yanı sıra küme düşecek son takım da 38. hafta maçlarıyla belli oldu. Stoke City ile 2-2 berabere kalan ve 36 puanla 18'nci sırada yer alan Bolton, gelecek sezon Championship'te mücadele edecek.
Wolverhampton Wanderers ve Blackburn Rovers'ın önceki haftalarda düşmesi kesinleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!