4+4<8

Yukarıdaki rakamları anlamak için zorlamayın. Aslında basit gibi görünen zor bir problem. Kafa karıştırıcı.

Haberin Devamı

Bu başlık ERG (Eğitim Reformu Girişimi)'nden aşırma. Hani şu gündeme bomba gibi düşen kanun teklifinin en güzel ifadesi. Fatih Projesi, Erzurum Dumlupınar İlköğretim Müdürü'nün "yok edelim" sözlerini daha konuşmadan "4+4+4" yasa tasarımız da oldu. Sabahtan akşama değişen eğitim gündemini biz eğitim yazan gazeteciler için takip etmek gittikçe güçleşti. Haber her an önümüze düşüyor artık. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, YÖK'ten, ÖSYM'den her an bir haber beklerken, bu kez meclisten bu kanun teklifi önümüze geldi. Neresinden tutsanız tutarsız, kafa karıştırıcı, gizemli.

Önce 12 yıllık zorunlu eğitim dendi, işin iç yüzünü bilmeyenler "ohh" dediği anda renk değiştirdi, "kademeli"ye dönüştü. ERG, bu kanun taslağının hemen ardından uzun uzun araştırmalar yaptı ve hepimize ışık tutacak bir rapor hazırladı. TÜSİAD, ve diğer sivil toplum kuruluşları arka arkaya açıklamalarla kaygılarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan Dinçer: Eğitimi esnekleştiriyoruz

Tüm bunlar konuşulurken gündemdeki mesleki eğitimin Antalya'daki çalıştayına katılan Ömer Dinçer, bu kaygılara yanıt verdi. Bazı teknik hataların düzeltileceği ve tereddütlerin tekrar gözden geçirilmesi için çaba ortaya koyacaklarını belirterek, ideolojik tereddütlerin olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Dinçer, kanun taslağından dışarıya aktarılanların neredeyse birçok konuda farklı düşünceleri olduğunu zaman zaman vurguladı. Kız çocuklarının okullaşması ve zorunlu okul öncesi eğitimden vazgeçilmemesi yönündeki kararlılığını gösterdi. Geçişler konusunda ise tam da soruların yanıtını veremedi.

Ama bütün bu konuşmadan benim çıkardığım sonuç şu:

* İlköğretim 4'üncü sınıftan itibaren meslek dersleri seçmeli olarak alınabilecek.

* Açıköğretim sisteminden mahkumlar, evden çıkamayacak kadar engeli olanlar veya hasta çocuklar yararlanacak.

* Mesleki eğitime mümkün oldukça geç başlanacak, ancak ilgi ve yeteneklere göre yönlendirme yapılacak.

* SBS uzun vadede kesin kalkacak. Ancak, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini ölçen, elemeye değil, seviye belirlemeye yönelik olgunlaşma benzeri sınav ikinci veya üçüncü kademe sonunda gelebilir.

***

Haberin Devamı

Müdürü açığa aldık, ya onu alkışlayanları?

"Vatana, millete zararlı çocuk yürümeden yok edilmelidir" sözü eğitimin kara sayfalarına yer alacak belli. Bu sözleri söyleyen Erzurum Dumlupınar İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Aydın şimdilik açığa alındı, iş bitti mi?

Hadi müdür, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hızlı refleksleri ile çabucak açığa alındı. Ya o bu sözleri ederken, salonu dolduran ve onu coşkuyla alkışlayan diğer yöneticilere ne oldu? Niye kimse bu sözler sarfedilirken tepki göstermedi? Tam tersine gülerek, alkışlarla destek verilmedi mi? Sizce bu biraz daha vahim değil mi? Daha sonra yapılan konuşmalarda salonda bulunan küçük bir kesim tepki göstermiş. Ama bu da cılız kalmış.

Haberin Devamı

Defalarca görüntüleri izledim. Çocukları pek seven! müdürün sözleri gayet net. Tane tane anlatıyor, çevresindekiler coşkuyla ona destek veriyor. Biri görevden alındı ama, ya onu alkışlayan diğerleri!

Mustafa Aydın, göğsünü gere gere 30 yıllık eğitimci olduğunu anlatıyor, bunu da "dil sürçmesi" olarak görüyor. Düşünün bu zihniyet bu 30 yılın 20 yılını yönetici olarak geçirmiş. Bu kafa yapısıyla binlerce öğrenci yetiştirmiş, yanında yüzlerce öğretmen çalıştırmış.

Zaten birlikte çalışan öğretmenlerinden biri, "Yaramaz çocukları döver, başarılıları severdi" diyor. Aslında bu zamana kadar Mustafa Aydın defalarca kendini açık etmiş, ama kameralar yokmuş. Zaten geleneksel yapımız gereği "Eti senin, kemiği benim" anlayışıyla belli ki o gün salondaki diğer meslektaşları gibi hoşgörüyle karşılanmış.

Haberin Devamı

Mustafa Aydın açığa çıktı. Ama ya kameraların olmadığı koridorlarda, sınıflarda, okulda, öğretmenler odasında kaç Mustafa Aydın var?

Yazarın Tüm Yazıları