GeriSeyahat 36 saatte Venedik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Venedik

36 saatte Venedik

Birbirinden güzel kanalları, gondollarıyla Venedik her yıl 18 milyon turist ağırlıyor. Kış hariç her zaman kalabalık. Aralıkta meşhur müzelerini sıra beklemeden rahatça gezebilir, iddialı restoranlarında damağınızı şenlendirebilirsiniz.

Cuma

16.00

Modern enstalasyon
Geçmişin gümrük binası Punta della Dogana, üç yıl önce restorasyonla modern sanatlar müzesine dönüştürüldü. Milyarder Francois Pinault’un iddialı resim, heykel koleksiyonu burada sergileniyor (palazzograssi.it), Binanın kaldırımından Grand Kanal’a ve Giudeca’ya doğru baktığınızda manzara soluğunuzu kesecek. Charles Ray’in heykeli “Boy With Frog” da burada.

20.00.
Lagün tabağınızda
Yüksek fiyatlı, sıradan mönülü restoranlara karşı kurulan Ristoranti della Buona Accoglienza (İyi Ağırlama Restoranları) birliği bu kentte de aktif. Mönüleri zengin, kullandıkları malzemeleri açıklıyorlar, fiyatları uygun (veneziaristoranti.it). Zincirin Venedik’teki üyelerinden Alle Testiere, gençlerin işlettiği dokuz masalı bir restoran. Kalamar, levrek ya da ahtapotun yanında Orto ya da Sant Erasmo gibi harika bir yerel şarabı tadabilirsiniz. Mezeler 40 TL’den, makarnalar 46 TL’den başlıyor. Rezervasyon yaptırmanızda yarar var. (www.osterialletestiere.it)

/images/100/0x0/55eaca17f018fbb8f896d848

22.00.
Barlarda eğlence
Geçmişte Venedik geceleri çok sakindi. Şimdi otel barlarıyla canlandı. En popülerleri birkaç yıl önce açılan PG. Palazzina Grassi’deki restoran ve bar 16’ıncı yüzyıldan kalma bir binada. The Tourist’in çekimleri sırasında Johnny Deep burada kalmıştı (palazzinagrassi.it). Diğer seçenek yakınlardaki Bungalow 8.

Cumartesi

10.00
Modernizmin mekanı
Modern Venedik mimarisinin ünlü ismi Carlo Scarpa, Fondazione Scientifica Querini Stampalia’nın zemin katını 1960’ların yaklaşımıyla restore etti. Üst kattaki sakin kitaplıkta kent üzerine kitaplara gözatabilir, Bellini’nin meşhur tablosu “Presentation of Jesus in the Temple”ı görebilirsiniz. (querinistampalia.it)

11.30
10 sergi bir arada
Kentin diğer önemli çağdaş sanat merkezi Ca’ Pesaro International Gallery of Modern Art, mermer 17’nci yüzyıl sarayında. Müzede şu anda 10 ayrı geçici sergi var. En ilginçleri 18’inci yüzyıl Avrupa porselenleri, Murrino cam işleri, Francesco Guardi resimleri. İkinci kattaki galeride Rodin gibi ustaların yapıtları sergileniyor. (museiciviciveneziani.it), Müzenin arkasındaki sokaklar turistlerin pek bilmediği, kentin zengin mahallelerinden; kısa bir yürüyüş yapmaya değer.

13.00
Çıtır balıklar
Pronto Pesce, Balık Pazarı’nın yanı başında, sokak üstündeki küçük bir bar. Kentte ondan daha taze balık satan yok. Mönüsünü her gün değiştirmekle birlikte en popüler yemekleri deniz ürünlerinden yapılan kuskus, sardalye ve uskumru lakerdası her daim bulunuyor. Sübye, kalamar diğer lezzetler. Açık satılan Garda Garganega da tadılmaya değer. Bir tabure kapın, masanın köşesine ilişin ve çıtır balıkları yerken diğer yandan pazardaki yaşamı izleyin  (prontopesce.it).

16.00
Zarif atölyeler
Turistik karnaval masklarını, taklit Murano cam işlerini bir kenara bırakın. Campo Santo Stefano’dan Grand Canal’a sokaklar küçük butikler, özgün galerilerle dolu. Galleria Marina Barovier, çağdaş sanatçıların çoğu daha sonra müzelerde yer alacak cam işlerini satıyor ve randevuyla çalışıyor (barovier.it). Chiarastella Cattana lüks materyallerden kendi tasarımı masa örtüleri, yastık ve yorgan kılıfları tasarlıyor. Butiği San Marco No: 3357’de. 1950’lerde Sophia Loren’inin gardrobunu açsanız ne tür ipekli çamaşırlar, gecelikler çıkabilirdi sizce? Merak ediyorsanız aynı meydandaki Cristina Linassi’ye uğramanızda yarar var (San Marco No: 3537).

19.00
Ciccetti keşfi
Venedik’lilere en iyi cicchetti’nin (geleneksel tapas benzeri bar) hangisi olduğunu sorarsanız kendinizi ateşli bir tartışmanın ortasında bulabilirsiniz. En az din, politika kadar ciddiye alırlar bu konuyu. Adayları sıralayalım, kendiniz karar verin: Trattoria da Fiori’da sanatçılar, polpette di carne (köfte) eşliğinde yerel beyaz şarap tocai yudumluyor (San Marco No: 3461). Naranzaria’da Kont Brandolini’nin kendi bağında ürettiği şarapları, ıspanaklı böreğini tatmalısınız (San Polo No: 130).  Yakındaki Cantina do Mori, geleneksel barlardan biri (San Polo 429). Al Merca, Venedik usulü köpüklü roze şaraplarıyla (spritz – prosecco) meşhur (San Polo No: 213). Tüm cicchetti’lerde meze fiyatı ortalama 5 TL civarında.

22.00
Fresko usülü parti
Yemek saatinden sonra geniş Campo Santa Margherita kentin buluşma mekanına dönüşüyor. Öğrenciler, gençler Il Caffè’den bir bardak şarap ya da bira kapıyor (Campo Santa Margherita No: 2963), orta yaşlı, modaya düşkün kalabalıklar Osteria alla Bifora’da buluşuyor (Dorsoduro No: 2930). Yılbaşında uğrarsanız meydanın dev bir parti mekanı olduğunu göreceksiniz.

Pazar

10.00
İtalyan hamuru
Güne Venedik’liler gibi başlayın. Pasticceria Tonolo’nun marmelatlı, kremalı ponçiği (krapfen) ve kahveyle. Ponçiğin tanesi 2,5 TL. Öylesine popüler ki öğleye doğru bitiyor, elinizi çabuk tutun (Dorsoduro No: 3764).

13.00
Huzur adası
Venedik çevresindeki küçük adalar da görülmeye değer. Mazzorbo bunlardan en az bilineni ve gerçek bir mücevher. Ara sokakları gördükten sonra rıhtıma inin, köprüden bitişikteki populer Burano Adası’na geçin. Balıkçı eşlerinin, kocaları için rengarenk boyadıkları evleri görün.

NASIL GİDİLİR

THY, bu ay İstanbul’dan Venedik’e her gün direkt gidiş-dönüş 440 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. Bir aktarmalı gidiş-dönüş Alitalia’da 486, Air France’da 512, Lufthansa’da 526 TL’den başlıyor.  

False