GeriSeyahat 36 saatte Şanghay
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Şanghay

36 saatte Şanghay

Diğer şehirlerde inşaatı yıllar süren yapılar Şanghay’da bir gecede yükseliveriyor. 10 yıl önce sadece dört metro hattı vardı. Şimdi bir düzineden fazla. En yüksek binası, bankaların yoğunlaştığı Pudong semtindeki Jin Mao Tower birkaç yılda bu titrini devretmek zorunda kaldı.

İnşaatı bitmek üzere olan Shanghai Tower, Dubai’deki Burj Khalifa’dan sonra dünyanın ikinci en yüksek binası. Buna karşın tarihi merkezin dar sokakları, balık pazarları yerli yerinde. Kendisini ‘geleceğin şehri’ sloganıyla tanıtan Şanghay’da geçmişin böylesine korunması şaşırtıcı. Justin Bergman

Cuma

15.00
Maketteki gelecek

Genel bir bakışla keşfe başlayın. Şanghay Kent Planlama Sergi Salonu’nun (giriş 10 TL) üçüncü katında sizi binlerce bina, havaya asılmış gibi duran otoyollar, trafik ışıklarıyla model bir kent karşılayacak. 2020’deki Şanghay manzarası bu. Sinema salonundaki 360 derecelik perdede sanal gökyüzü turuna çıkın. Kurşun trenlerin, köprülerin üstünden uçun, havai fişek gösterisinin arasından geçin. Biraz kitsch, abartılı ama görmeye değer (supec.org).

36 saatte Şanghay
16.30
Risksever sanatçılar

Eski binaların yerinde yenileri yükselirken Bund semtindeki tarihi yapılar bu seferberlikten kurtuldu. Kayda değer restorasyonlardan biri 1930’ların artdeco stili binasında yapıldı. Bugün Rockbund Sanat Müzesi olan binada, Cai Guo-Qiang ve Zhang Huan gibi riske girmekten çekinmeyen sanatçıların eserleri sergileniyor. Yakın zamana kadar sergideki eserlerden biri canlı maymunlarla dolu kafeste sergilenen Konfüçyus robotuydu. Maymunlar devlet zoruyla kafesten çıkarıldı, filozof yalnız kaldı! Müzeye giriş 5 TL (rockbundartmuseum.org.). Binanın yanı başındaki Yuanmingyuan Caddesi nikâh fotoğrafı çektirmek isteyen kırmızı gelinlikli genç kızların favori mekânı.
19.00
1929’ların dans partileri

Tarihi Bund semti, savaş öncesi yıllarda Noël Coward, Charlie Chaplin gibi şöhretlerin ağırlandığı görkemli partiler çağından bu yana hiç bu kadar güzel görünmemişti. 2010 World Expo öncesinde yapılan üç yıllık restorasyon sırasında trafik yeraltına alındı. Nehir kıyısındaki yürüyüş yolu genişletildi. Geçmişin ünlü işletmeleri geri döndü. House of Roosevelt’te kadehi 170 TL’ye Yao Ming’in cabernet sauvignon ya da geniş mönüsünden daha uygun fiyatlı şarapları tadabilirsiniz. Barın sahibi Theodore Roosevelt’in torunu Tweed (27bund.com). Bir zamanlar 30 metrelik Long Bar kentin en ünlü İngiliz kulübünde bulunuyordu. Kulüp 1990’larda tavuk restoranı KFC’ye dönüştürüldü. Bugün bu gelenek Waldorf Astoria’da yaşatılıyor (www.waldorfastoriashanghai.com).
20.00
Seyyar şölen

Michelin yıldızlı şeflerden Jason Atherton, Asya’da gerçek bir restoran imparatorluğu kuruyor. Londra’da Pollen Street Social’ı kuran ünlü şef, son üç yılda Hong Kong, Singapur ve Şanghay’da tam altı restoran açtı. İçlerinden en yenisi Commune Social, oyun duygusuna hitap eden bir tapas restoranı. İspanyolların tadımlık meze kültürünü Uzakdoğu’ya taşıyor. Wasabi soslu, avokadolu, salatalık kremalı ızgara uskumru (29 TL), Vietnam soslu istiridye (16 TL) mutfağın yanı başındaki barda servis ediliyor. Daha sonra ana mönüleri tadacağınız beyaz karo döşeli barda Güney Afrikalı tatlı şefi Kim Lyne’in çalışmasını da izleyebilirsiniz. Şefin likit nitrojenle dondurulmuş keçi peyniri, yoğurt sorbesi, balmumu karışımı (19 TL) hazırlığı izlenmeye değer. Son durak üst kattaki gizli bar. Konyak, kirazlı brandy, fıstık yağı, çilek reçelinden yapılan PBJ kokteyliyle (30 TL) geceyi noktayabilirsiniz (communesocial.com).

Cumartesi

10.00
Sanatın gücü

Şanghay’da tutku tükenmez. Kent finans merkezi olmakla yetinmiyor. Gittikçe artan müzeleriyle de global bir sanat merkezi olma yolunda. Umut veren kurumlardan biri de Power Station of Art. 19’uncu yüzyıldan kalma elektrik santralı 2010 Expo hazırlıkları kapsamında restore edildi, müzeye dönüştürülüp geçen ekimde açıldı. Tate Modern’i çağrıştıran müze daha şimdiden birden çok önemli sergiye ev sahipliği yapıyor. Şanghay Bienali, Andy Warhol’un Asya’daki önemli eserleri gibi... Sanat turundan sonra beşinci kata çıkın, terastan güzelim Huangpu Nehri’ni seyredin. (powerstationofart.org).
13.00
Sağlıklı yiyecekler

Çin’de gıda güvenliği konusunda hassasiyetin artması küçük restoranların yemek kalitesini olumlu etkiledi. Örneğin West Jianguo Caddesi 328 numaradaki Jian Guo 328, yemeklerini yüksek kalite yağ, filtre edilmiş suyla hazırlıyor. Hatta restoranın Tayvanlı sahibi sigarayı da yasaklamış. Mönüde öne çıkanlar Şanghay’lıların en sevdiği yemekler: Cong you ban mian (yeşil soğan yağında mantı; 6 TL), xie fen dou fu (tofu benzeri yengeçli yemek; 10 TL) ve shi zi tou mian (mantılı, dev köfteli çorba; 9 TL). Burada yemekler hem leziz, otantik hem de diğerlerine oranla çok daha hafif.
14.00
Tasarımcı mahallesi

Geçmişin Fransız Mahallesi’ndeki zarif villalar, bohem atmosfer genç sanatçı ve tasarımcılar açısından bir çekim merkezi. Semtte pek çok galeri, atölye, butik açıldı. Dong Liang Studio modada yükselen genç yetenekleri keşfetmek için uygun mekân. Aralarından Christopher Bu, Çin’deki ünlü Fan Bingbing’in tasarımcılarından (Fumin Road, No: 184). Brut Cake’de, Nicole Teng deri askılı kadın çantaları ve eski Çin malzemeleri kullanarak konforlu berjer koltuklar üretiyor (brutcake.com). Alt caddeye geçip, Japon tasarımcı Mayumi Sato’nun kadın giysileri mağazasına uğrayın. Harika desenli organik pamuklular, ipekler, klasik kimonoları seveceksiniz (mayumisato.com). Piling Palang’da ise Deng Bingbing’in özel seramik işleri, tezhipli vazo, bibloları görülmeye değer (Anfu Road, No: 183).
16.00
Emekli dansçılar

Alışverişi bitirdiyseniz, Fransız Mahallesi’nin diğer yakasına geçip kısa bir mola verin. Burada Şanghay’ın yaşlıları dedikodu ve küçük dans şovları için buluşuyor. Mao ceketli yaşlı erkekler parkın duvarlarında birbiri ardına sigara yakıp pişti oynuyor, parkın kuytu köşelerinde toplanan küçük müzik toplulukları klasik operalardan aryalar seslendiriyor. Asıl şov merkezdeki büyük çınar ağacının altında. Yaşlı çiftler, aşk şarkıları eşliğinde dans maharetlerini sergiliyor.
19.30
Film gibi mutfak

Cha’s Restaurant’taki 1960’ların yemek dekoru size film setlerini hatırlatabilir. Gerçekten de öyle. Yani, kısmen... Hong Kong’lu film yapımcısı Charlie Hau, Ang Lee’nin ‘Lust, Caution’ını çekerken şehirde geleneksel bir Kanton restoranı aramış, bulamamıştı. Önce geleneksel bir çay evi (cha chaan teng) açtı, sonra restorana dönüştürdü. Hau’nun film deneyiminden gelen detay düşkünlüğü burada kendini gösteriyor: Deri koltuklar, 1960’ların porselenleri, mönüdeki soya soslu tavuk (20 TL), ananaslı ekmek (2,5 TL) bu özenin bir parçası. Cha’s kentteki yüksek topuklu, boyalı saçlı yuppie Hong Kong göçmenleri arasında çok popüler. Sıra beklemeye hazır olun (Sinan Caddesi, No: 30).
22.30
İspanyolca pratiği

Şanghay’ın kokteyl atmosferi son yıllarda büyük bir rekabet yaşıyor, barların biri kapanıp diğeri açılıyor. Bir bar kendisini bu gelişmelerden korumayı başardı: Barsenola’lı Willy Trullás Moreno’nun El Cóctel’i. İspanyol usulü dekoruyla (deri Osmanlı stili kanepeler, sıvası kazınmış tuğla duvarlar, çiçekli tavan süslemeleri) kentin en renkli içecek mönüsüyle özel bir mekân burası. Tennessee viskisi, Kanada’dan akçaağaç şerbeti, kahve karışımı Late Night Tale’in kadehi 28 TL. Geceye devam etmek isterseniz Yongkang Caddesi’nde, eski sebze halinin bulunduğu bölgedeki kutu büyüklüğündeki barlara uğrayın, kapının önüne konulan sandalyelerde, kentte yaşayan yabancılarla sosyalleşin.

Pazar

10.30
Kaldırım atıştırmalıkları

Çin’de kahvaltının tadı sokakta çıkıyor. Wog’da kızartılmış, haşlanmış yiyecekleri dumanı üstündeyken yemenin tadı başka. Tek sorun Çince mönüleri çözmek. UnTour Shanghai (untourshanghai.com), sokak lezzetleri üzerine uzmanlaşmış bir tur şirketi. Sizin yerinize sipariş verip hayatınızı kolaylaştırıyorlar. Mantı Tatları turu (130 TL), kuzeydoğu Çin mutfağının kış lezzetlerinden kabaklı jiao zi, güney Çin mutfağının badem ve karidesli mantısı, Şanghay’ın meşhur mantı çorbası xiao long bao ve daha pek çok ilginç mantı türünü birkaç yüz metrelik yürüyüşe sıkıştırmış (untourshanghai.com).

Nasıl gidilir

Aralık ayının son haftasında İstanbul’dan Şanghay’a direkt gidiş-dönüş biletlerinin fiyatı Air China’da 1915 TL, THY’de 2427 TL, bir aktarmalı uçuşlar Katar Havayolları’nda 1948 TL, Etihad’da 1990 TL’den başlıyor.

False