GeriSeyahat 36 saatte Ljubljana
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Ljubljana

36 saatte Ljubljana

Geçen yüzyıl başından kalma binaları, barok kiliseleri, masalımsı şatoları, kaleleriyle görülmeye değer bir başkent Ljubljana. Mimarisinden mutfağına çevresindeki Avusturya, Macaristan, Hırvatistan, İtalya’nın izlerini taşıyor. Özgün karakteri de bu karşıtlıklardan oluşuyor. Son yıllarda yürütülen restorasyon programlarıyla yenilendi. Müzeleri artırıldı. 280 bin nüfuslu şehir yürüyerek gezilecek büyüklükte.

Cuma
16.00
Baraka sanatı

19’uncu yüzyılda Avusturya Macaristan ordusunun kullandığı askeri binalar 2000’lerin başında restore edilerek kentin yeni müze merkezine dönüştürüldü. 12 TL ödeyip, Metelkova Çağdaş Sanat Müzesi’ne girdiğinizde sizi sürpriz dolu eserler bekliyor. Örneğin Tanja Ostojic, “AB Pasaportlu Koca Aranıyor” serisinde, bir gazeteye verdiği ilan sonucunda aldığı tuhaf evlenme tekliflerini sergiliyor (www.mg-lj.si). Punk Müzesi’nde ise ülkenin punk tarihiyle ilgili eski fotoğrafları, objeleri bulacaksınız.

18.00
Gulaş ve tatlılar

Müthiş bir restoran olan Gujzina, iki yıl önce açıldı. Macar mutfağının özgün yemeklerinden oluşuyor mönüsü. En ünlü yemeği baharatlı dana, domuz ve geyikten yapılan prekmurje bograc (15 TL), turp turşusu ve domuzdan yapılan yahni (11 TL). Vitrinde sergilenen hamurişleri de iştah açıyor. Örneğin 10 santim kalınlığında, elma, gelincik tohumu, kuş üzümü ve cevizden yapılan “gibinica”. Porsiyonu 10 TL (prekmurska-gostilna.si).

19.30
Büyük şov

Kente gelmişken Sloven Ulusal Opera ve Balesi’nde bir gösteri izleme fırsatını kaçırmayın. İki yıl önce 42 milyon Euro’luk restorasyondan sonra açılan 120 yıllık bina, mermer heykelleri, pembe boyalı cephesiyle Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun görkemli günlerinin izini taşıyor. Haziranda Verdi’nin La Traviata, Nabucco, Lehar’ın Vesela Vdova’sı ve iki Sloven bestecinin eserleri sahneleniyor. (www.opera.si)

22.00
Şarap tadımı

Slovenya’da komşu İtalya’daki gibi pek çok butik şarap üreticisi bulunuyor. Tadıma Dvorni Bar’da başlayın. Karst bölgesinden teran (7 Euro) dahil 80 farklı şarap başınızı döndürecek. Tadıma duvarlardaki karikatürler ve caz eşlik edecek (www.dvornibar.net). Nehrin karşı kıyısındaki Vinoteka Movia, belediye binasının barok mimarisiyle görsel olarak, kavındaki 192 yıllık Movia şaraphanesinin ürünleriyle de lezzet açısından etkileyici (www.movia.si).

Cumartesi
11.00
Özel atmosferde kahve

Kristal şamdanları, duvarlardaki aristokrat portreleriyle özel bir mekan Kavarna Union. Leziz çörekler eşliğinde kahvenizi yudumlarken tarihi mekanın sihrine kapılacaksınız (gh-union.si). Sonra kentin özgün modacılarıyla tanışın. Kafenin yakınlarındaki Koda 386 önceki yıl açıldı. Mağaza, üç yaratıcı Sloven modacı Nina Susnjara, M(asterisk)Faganel ve Sanja’nın ürünlerini satıyor (www.koda386.com). Bitişikteki Marjeta Groselj, 48 yıldır aynı mekanda rengarenk deri cüzdanlar üretiyor. Fiyatları 460 - 1500 TL arasında (Tavcarjeva Ulica No: 4). Caddenin karşısındaki Akultura, yumuşak, kuzu derisinden ceketler konusunda uzman. Fiyatları 700 TL civarında (www.akultura.si).

13.00
Pazardan pazara

Kentin tablo kadar güzel Merkez Pazarı’nda yürüyüşü çıkın, iştahınız açılsın. Bal kabağından, ciğer ezmesine ne ararsanız var tezgahlarda. Sonra pazarın ana meydanındaki Valentin’in tuğla tavanlı salonunda, ahşap masalara oturup kendinize deniz ürünleriyle bir öğle ziyafeti çekin. Izgara levrek, kalamarırn porsiyonu sadece 13 TL. Saat 15.00’te servis sona eriyor (Vodnikov Trg No: 5).

14.30
Avusturya-Macar ruh hali

Geniş, yemyeşil, kültür merkezi olarak kullanılan asırlık köşklerle dolu Tivoli Parkı kentin nefes aldığı mekanlardan biri. Slovenya Çağdaş Tarih Müzesi, 1755’te yapılan somon rengi barok köşkte. 8 TL ödeyip girerseniz imparatorluğun çöküşüne, dünya savaşı yıllarına, Yugoslavya yıllarına ve 1991’de gelen bağımsızlığın öyküsüne tanık olabilirsiniz (www.muzej-nz.si). Çıkışta Ağaçaltı Kitaplığı’na uğrayın, çimlerin üstündeki iskemlelerde dergi, kitap okuyanlara katılıp başka yerde göremeyeceğiniz ilginç atmosferi gözlemleyin (knjiznicapodkrosnjami.si).

18.00
Kalede bistro

Yemyeşil ormanlarla kaplı tepeye çıkan cam kaplı asansöre atlayın. Ljubljana Kalesi’ne çıkın. Giriş 18 TL. Ortaçağdan kalma yapı tarih içinde Hapsburg’ların kraliyet konutu, Napolyon ordusunun karargahı olarak kullanıldı (www.ljubljanskigrad.si). Çoğu ziyaretçi öncelikle panoramik kent manzarasını seyretmek için kuleye koşuyor. Oysa kalenin gerçek sürprizi birkaç yıl önce açılan restoranı. Taş duvarların arasındaki Gostilna Na Gradu’da kentin en ünlü üç şefi harikalar yaratıyor. Rezeneli kuzu tandır (32 TL) ve dondurmalı, tütsülenmiş peynir, balkabaklı tatlının (20 TL) tadı uzun zaman damağınızda kalacak (www.nagradu.si).

21.30
Garnizon kulüpleri

Müzeye dönüştürülen barakaları hatırlıyor musunuz? Kentin kuzeyinde buna benzer bir başka semt var. İşgalciler askeri yapıları ele geçirip gece kulübü, konser salonu, sanat galerilerine dönüştürmüş. Metal heykeller, graffitilerle kaplı Metelkova City, özgür ruhlu Slovenlerin buluşma mekanı (www.metelkovamesto.org). Avandgarde caz, garaj rock, elektroclash dahil her tür yenilikçi müziği burada dinleyebilirsiniz. Gala Hala gibi bazı kulüplere giriş ücretli (galahala.com). Birçok sanat dalına sahne olan Klub Gromka gibi mekanlar ise kapıları herkese ücretsiz açmış (klubgromka.org).

Pazar
10.00.
Yumurtalar ve madalyalar

Güne gençlik enerjisiyle başlayın. Cazip mönüleri, duvarlarındaki bisikletlerle Kavarna Rog, 20’li yaşlardakilerin buluşma mekanı. Brunch için kafeye uğrayın. Kütükten yapılmış masalarda vişneli, kremalı turtalarını, emmental peynirli, proşutto salamlı omletlerini tadın. Her ikisinin de porsiyonu 9,5 TL (www.kavarna-rog.si). Sonra nehir kıyısında kısa bir yürüyüşle Cankarjevo Nabrezje’ye ulaşın. Burada kurulan bit pazarına uğrayıp Tito zamanından kalma madalyalar, köstekli saatlere gözatın. Pazar 14.00’e kadar açık.

13.00.
İki teker üstünde

Ljubljana’da bisiklet turuna ne dersiniz. Turizm merkezinin web sayfasına kaydolup 2 TL ödeyin. Sonra kentteki 30 istasyondan birinden bir bisiklet alın (www.en.bicikelj.si). Yoldaşlık ve Anılar Yolu boyunca turlayın. İkinci Dünya Savaşı sırasında Musolini’nin faşist ordusu kenti işgal etmiş, giriş ve çıkışı engellemek için dikenli telle çevirmişti. Tellerin bulunduğu çemberde şimdi 7400 ağaç ve bir yürüyüş yolu bulunuyor. Turizm Danışma Merkezi’nden bir harita alın, özellikle 6-26 numaralı noktalar arasını görün (www.slovenia.info).

Nasıl gidilir

Haziranın ilk haftasında İstanbul’dan direkt, gidiş dönüş biletler Adria’da 691, THY’de 866 TL’den başlıyor.

Nerede kalınır

Vander Urbani Resort: Kentin tarihi merkezinde, 16 odalı, zarif bir butik otel. Havuzu terasta. Yoga kursu var. Bisikletleri ücretsiz. Çift kişi 320 TL’den başlıyor (www.vanderhotel.com).

Hotel Slon: 168 odalı tarihi otel şimdi Best Western zincirinin bir şubesi. Fin saunası, spor salonu var. Çift kişi 270 TL’den başlıyor (www.hotelslon.com).

False