GeriSeyahat 36 saatte Kiev
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Kiev

36 saatte Kiev

70 yıllık Sovyet egemenliğinin ardından başkent Kiev, 21’inci yüzyılın en enerjik Avrupa kentlerinden birine dönüştü.

Çağdaş sanat atmosferi, yaratıcı şefler, şafağa kadar açık gece kulüpleriyle moda meraklılarını çekiyor. Bunun yanı sıra antik mezarlar, Dinyeper Nehri’nin kıyısında altın kubbeleri parlayan ortaçağ kiliseleriyle tarih meraklılarına sesleniyor.

Cuma

15.00
Stadyumda tarihe tanıklık

Kentin geleneksel merkezi, stadyum şeklindeki Bağımsızlık Alanı tarih sahnesi gibi. Çar döneminden kalma Beaux-Arts, Stalin döneminden kalma resmi binalar geçmişi temsil ediyor. Globus lüks alışveriş merkezinin lüks kuleleri ve McDonald’s ise günümüzü. Slav tanrıçası Berehynia, meydandaki Lenin heykelinin yerini aldı. Kaldırımdaki kafelerden birine oturup, yerel biralardan Obolon’u tadın. Bu arada sokak sanatçılarını, öğrencileri, zaman zaman ortaya çıkan göstericileri izleyin. 2004’te ülkede demokratik dönüşümün kapısını açan Portakal Devrimi de burada başlamıştı.

16.00
Yeni Konstantiniye

Kentin tarihi merkezindeki St. Sophia’nın ampule benzeyen yeşil ve altın rengi kubbeleri bölgenin siluetinde en dikkat çekici öğeler (Vladimirskaya St. No: 24). 11’inci yüzyıldan kalma yapı, İstanbul’daki Aya Sofya’ya rakip olarak yapılmıştı. İsmi de buradan geliyor. Pencerelerinden içeri sızan ışık, havadaki tütsü kokusu, çevrede dolaşan rahipler, keşişler ortaçağ atmosferini anımsatıyor. Eğer şanslıysanız Ukraynalıların ünlü eşliksiz koro müziğini, dini ilahileri duyabilirsiniz.

20.00
Ruhunuzu besleyin

Saman çatılar, doldurulmuş tavuklar, yerel kıyafetle şarkıcılar biraz abartılı olabilir ama Tsarske Selo’nun mönüsündeki Slav yemeklerinin tadı tartışılmaz. Yemeklerde tuzlanarak saklanan sebzeler öne çıkıyor. Borscht çorbası, Kiev usulü tavuk, ızgara etler harika. Ukrayna votkası da bu mönüyü taçlandırıyor. Üç kap yemek 100 TL (tsarske.kiev.ua).

23.00
Rave, tekno, hip-hop

Kiev’in gece kulüpleri, hafta sonu şovlarında yüksek sosyeteyi ağırlıyor. Tekno müzikle öne çıkan Arena, Rus zenginlerin, yerel şöhretlerin mekânı. İçki fiyatları yüksek (arena-kiev.com). Hip-hop’çuların mekânı Patipa, gençlere hitap ediyor (patipa.com). Hydropark’ta yaz boyunca açıkhavada çılgın partiler düzenleniyor, house türü müziğin çalındığı geceler Dinyeper’in üstünden güneş doğana kadar sürüyor (beach-club.at.ua).

Cumartesi

10.00
Kaftanlar, kemikler

Dini mekanda aykırı kaçmayacak bir ÅŸeyler giyin. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Kievo-Pecherskaya Lavra’da hafta sonu kalabalığına girmemek için erkenden yola çıkın. (kplavra.kiev.ua) Manastıra gelen hacılar ikonalar ve aziz resimleriyle süslü aksesuarlar takıyor. GiriÅŸten mum alıp, kıvrımlı dehlizlerde azizlerin, keÅŸiÅŸlerin zarif elbiselerle gömüldükleri mezarları görün. Her biri rengârenk fenerlerle, etkileyici ÅŸekilde aydınlatılmış. Tekrar günışığına çıktığınızda 11’inci yüzyıl mimarisinin örneÄŸi olan Dormition Katedrali’ni de görmelisiniz. Ä°kinci Dünya Savaşı’nda kısmen tahrip olan yapı yeniden inÅŸa edilmiÅŸ.  Â

12.00
Büyüteçsiz göremezsiniz

İğnenin topunda bir satranç takımı, pirinç tanesi büyüklüğünde makine, altın ayakkabılı bit... Bunlar Mykola Syadristy’nin mucizevi ürünlerinden bazıları. Sovyet döneminin mahir ustası inanılmaz objeler yaratmış. Her biri katedralin bitişiğindeki Mikrominyatürler Müzesi’nde, büyüteç altında sergileniyor. Syadristy çoğu kez müzede. Konuklara kalp atışları arasında bu mucizeleri nasıl yarattığını anlatıyor. Giriş 2,5 TL (microart.kiev.ua).

13.00
Evde savaÅŸ

Manastırdan 10 dakikalık yürüyüşle ulaÅŸacağınız parkta sizi iri pazulu Ä°kinci Dünya Savaşı kahramanı heykelleri ve Anayurt Anıtı karşılayacak. Yevgeny Vuchetiç’in eseri olan anıt, Büyük Yurtsever Barış Müzesi’nin yanı başında (warmuseum.kiev.ua). Galeriler, anıtı çevreliyor. Vitrinlerde Nazi silahları ve vahÅŸet ürünleri sergileniyor: Ä°nsan derisinden eldivenler, sabunlar...Â

36 saatte Kiev

14.00
Gıda çeşmesi

Ukraynalılar, damak zevkleri, ulusal mutfaÄŸa düşkünlükleri açısından DoÄŸu Avrupa’nın Ä°talyanları. En güzel Kiev yemekleri merkezdeki halde satılan malzemelerle yapılıyor. Besarabsky Rynok (Besarabska Ploscha No: 2). Victoria çağı garlarına benziyor. Tezgâhları aÄŸzına kadar yerel peynirler, havyar, turÅŸu, av etleri, votka ve diÄŸer yerel lezzetlerle dolu. Satıcılar ürünlerini tattırıyor.Â

19.00
Müzede gece

Pinchuk Art Center, dünya çapında bir modern sanat merkezi. Ukraynalı çelik milyarderi Victor Pinchuk tarafından yaratılmış. Saat 21.00’e kadar açık. Yerli ve yabancı şöhretlerin eserlerinin sergilendiği merkezin en kışkırtıcı mekanı beşinci kat tuvaleti. Neonla ışıklandırılmış mekânın camlı bölümlerinde kadınlar tuvaleti de kısmen görülebiliyor. Akşam yemeği için dekoruyla Otomatik Portakal filmini anımsatan SkyArtCafe’ye uğrayabilirsiniz. Altıncı kattan tüm şehir ayaklarınızın altında. İçkiler hariç akşam yemeği 50 TL civarında. Müze kapandıktan sonra kafe BarSky adlı popüler gece kulübüne dönüşüyor (pinchukartcentre.org; free).

Pazar

11.00
Slav - Küba kahvaltısı

Akşam kendinizi çok yorduysanız Bağımsızlık Meydanı yakınlarındaki Arbequina’ya gidin (Grinchenko Caddesi No: 4). Kübalı, Ukraynalı şefler yerel mutfağın ürünlerini ince dokunuşlarla modernize ediyor. Peynir, fırında balkabağı, taze sıkılmış meyvesuyu kokteylleri, limonlu, ballı nane çayı iyi gelecektir. Hava iyiyse terasta bir masa seçin. Kahvaltı fiyatı 20 TL civarında.

12.30
Dinyeper üstünde Rio
Kent merkezindeki Trukhanov Adası’na uzanan Parkovy yaya köprüsünün ortasına vardığınızda burnunuza iştah açıcı ızgara kokuları gelecek. Kiev’de hafta sonu için en popüler mekan bu ada. Dinyeper kirli bir nehir, yüzmek pek akılcı değil. Fakat Mississippi’yi anımsatan bu ada, kumsalında güneşlenen şık ve seksi güzellerle adeta Rio, Miami...

Nasıl gidilir?
Temmuz ortasında İstanbul’dan direkt, gidiş-dönüş Kiev biletleri UIA’da 523 TL, THY’de 615 TL’den başlıyor. Aeroflot’un bir aktarmalı uçuşları gidiş-dönüş 558 TL.

Nerede kalınır?
Premier Palace: Neredeyse asırlık yapı, kentin merkezdeki en ünlü otel. Kısa süre önce Art Nouveau üslubu korunarak restore edildi. Geniş Ukrayna sanatı koleksiyonu duvar ve salonlarında sergileniyor. Çift kişi 550 TL’den başlıyor (premier-palace.com). * Opera Hotel: Beş yıl önce açılan butik otel, opera yakınlarındaki sessiz bir sokakta. Zarif odaları dekoruyla tiyatro sahnelerini anımsatıyor. Çift kişi 550 TL (opera-hotel.com).

False