GeriSeyahat 36 saatte Bangkok
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Bangkok

36 saatte Bangkok

Renkli, sıcak, çok hareketli bir şehir Bangkok. Modern fakat steril değil.

Lüks, şatafat ve müthiş lezzetler erişilebilir fiyatlarda. Batılılar Budist meditasyon ve hedonizm için Bangkok’a koşuyor. Beş yıldızlı oteller, izbe hosteller tıklım tıklım dolu. Çoğu turist birden fazla kez geliyor şehre. İlginin nedeni, hayat koşulları gittikçe ağırlaşsa da, köylerdeki meşhur Tay misafirperverliğinin, tebessümünün kentte de korunması.

Cuma

17.00

Siyam mutfağında
Kentin nehir kıyısı şimdilerde Rönesansı yaşıyor. Depolar turistik restoran, butik otel ve gece pazarına dönüştürüldü. Grand Palace ve Wat Arun’un (Şafak Tapınağı) gece ışıklandırması büyüleyici. Chao Praya’daki pahalı kruvaziyer gezileri yerine, ücretsiz 20 dakikalık bir tekne turuna çıkın. Bunun için seçkin Siam Hotel’deki Chon Thai restoranda rezervasyon yaptırmanız yeterli. Telefonda, Saphan Taksin İskelesi’nde beklediğinizi, tekne gönderilmesini istediğiniz söyleyin. Buraya gökyüzü treni ile rahatça ulaşabilirsiniz. Yemek servisi yapılan iki katlı ahşap binaya geçmeden önce, otelin sahil iskelesinde içkinizi yudumlayıp günbatımını seyredin. Pomelo salatası ve bal, yeşil limonla terbiye edilmiş pirzolayı tadın. Otel koridorları antika galerisi gibi: Eczacı dolapları, afyon çekme yatakları, objeler... (thesiamhotel.com)

22.00
Sırtçantalı mahallesi

Khao San Caddesi ve çevresi Güneydoğu Asya’nın en büyük sırtçantalı gezgin merkezi. Bölgede kısa bir yürüyüşe çıkın. Geçmişte bakımsız sokaklar, ter kokan turistler, seyyar lokantalar ve kaotik trafiğiyle öne çıkan semt şimdilerde trafiğe kapatıldı, düzenlendi. Ucuz bira satan barlar Tay gençler, turistlerle dolu. Gecenizi Blues Bar’da konser veren grupları dinleyerek taçlandırın. Klüp Khao San Caddesi’nden 10 dakika yürüyüş mesafesinde, Samsen Kanalı’ndaki köprüden hemen sonra (Samsen Road No: 13).

CUMARTESİ

09.00
Labirent pazar

Klimalı AVM’lerle dolmadan önce alışverişin adresi Chatuchak pazarıydı. Kentin kuzeyindeki dev bitpazarı hafta sonunda kuruluyor. Tezgahlarda aromaterapi yağlarından ünlü modacıların imzasını taşıyan tişörtlere, sebze fidesinden kertenkeleye ne ararsanız var. Sergiler ve küçük kulübelerde alışveriş ilginizi çekmeyebilir. Pazar gezintisi ülkeyi yoksulluktan kurtaran girişimci ruh ve yaratıcı zekanın ürünlerini göreceğiniz antropolojik bir macera olarak da ilgi çekici.

12.00
Som Tam Yemeği

Çevredeki en eski, güvenilir yemek seçeneği Chatuchak’ın karşısındaki Or Tor Kor. Girişte tablo gibi meyve tezgahları göreceksiniz, Bangkoklular kaliteli meyve almak için bu pazara geliyor. Pazarın arkasında, park yerinin yakınında 30 yıllık Sood Jai Kai Yang’a (tabelası Tay dilinde yazılmış) uğrayın. Efsane lezzetlerinden som tam (papaya salatası/ 2,5 TL) ve tavuk ızgarasını (tanesi 9 TL) tadın. Ağzınız çelik kaplı değilse “som tam Thai”yi acısı az sipariş etmelisiniz. Bitişikteki klimalı tatlıcı, mangolu muhallebi (10 TL) gibi geleneksel ürünler satıyor. Pazardaki tüm tezgahlar ortalama düzeyde temiz.    

14.00
Rahatlayın, hafifleyin

Pazar gezisi ve açık havada yemekten sonra sırada rahatlama seansı var. Kentte beş yıldızlı SPA’dan kaldırımda ayak masajı seansına kadar pek çok alternatif mevcut. Fiyat ve hizmet kalitesi açısından Touch iyi bir alternatif. Bir saatlik ayak, omuz, sırt, alın masajı 10 TL. İş merkezlerinin bulunduğu Soi Ruamrudee semtindeki iki temiz şubesi gece yarısına kadar açık. En yakın gökyüzü treni istasyonu Ploenchit. Touch’u arayıp tuk-tuk göndermelerini de isteyebilirsiniz (thetouch1.com).

16.00
Nehir kıyısı klasiği

Çok hızlı gelişen, eskinin hemen yıkılıp yenilendiği bir şehirde Mandarin Oriental oteli tarihi bir eser gibi kalıyor. Geçmişte Joseph Conrad, Somerset Maugham gibi yazarların kaldığı otelde bugünlerde konaklamak için tüm emekli ikramiyenizi harcamanız ya da böbreğinizi satışa çıkarmanız gerekiyor. Ama içini gezebilir, yazarlar salonunda saat 14.30-18.00 arasında çay içebilirsiniz (iki kişi 90 TL). Diğer seçenek Chao Praya kıyısında içkinizi yudumlayıp ardından akşam yemeği için otelin teknesiyle nehrin karşı kıyısındaki Sala Rim Naam’a geçmek. Uyaralım: Karşı kıyıda fiyatlar daha yüksek! Örneğin otel SPA’snda Tay masajı 180 TL. (mandarinoriental.com/bangkok).

18.00
Kuşbakışı şehir

Görebileceğiniz en etkileyici teras barındasınız. Lebua Hotel’deki barın ismi Sky Bar Atop State Tower. En ilgi çekici bölümü bara inen açık hava merdiveni. Gökdelenin yanına iliştirilmiş açık hava barı saat 18.00-01.00 arası açık. Kapıdaki “smart casual” giyim uyarısı sizi ürkütmesin. Şıpıdık terlik, şort, yırtık elbiseyle gitmeyin yeter. Siparişten önce fiyatları kontrol edin. Bir bardak Singha birası 22, iyi bir şampanyanın kadehi 180 TL. Unutmayın müthiş panoramik Bangkok, Chao Praya nehri manzarası fiyata dahil (lebua.com/sky-bar).

36 saatte Bangkok

20.00
Hoş baharatlar

David Thompson, 2010’da Metropolitan otelinde Nahm’ı açtığında, Avustralyalı bir şefin yerel Tay mutfağını pişirmesi şüpheyle karşılanmıştı. Üç yıldır azalmayan müşterileri, İskandinav/Bali sentezi dekoruyla Nahm, Tay mutfağındaki iddiasını kanıtladı. Nasıl bir lezzet mekanınında olduğunuzu anlamanız için başlangıç mönüsündeki ma hor’dan bir ısırık almanız yeter. Kıyma, palmiye şekeri, arpacık soğanı, fıstık, ananas, sarmısak içeren ekşili tatlılı ma hor’dan sonra ızgara tavuklu salata, muhallebiyi deneyin. Uyarı: Bazı yiyecekler feryat ettirecek kadar acı! İki kişi şarap hariç 110 TL (comohotels.com/metropolitanbangkok/dining/nahm).

23.00
Durian avı

Çin mahallesinin (Yaowarat) neonlarla renklenmiş sokaklarında burnunuzun rehberliğinde yürürken, bu kokunun kaynağını göreceksiniz: Durian meyvesi. Caddedeki seyyar satıcılar dikenli meyveyi soyup, dilim halinde satıyor. Çöp gibi kokmasına aldırmayın. Kralların meyvesi kremayı andıran dokusuyla bitkiler aleminin mucizelerinden. Tayland’da yıl boyunca bulabilirsiniz. Fakat en lezizleri nisandan eylüle piyasaya çıkıyor.

PAZAR

8.30
Altın manzara

Geçmişin Bangkok’unu, solan güzellikleri görmek istiyorsanız erken kalkın. Tahta kulübelerdeki dükkanlar, ağaçlarla kaplı bulvarlar, kanallarla kesilen sokaklar sizi bekliyor. Pukhao Tong’dan (Altın Dağı) gelen ilahileri izleyip merdivenlerden yukarı çıkın. Tapınaktan kentin en eski mahallesini ve Büyük Saray’ı kuşbakışı görebilirsiniz. Yolunuzdaki aile restoranlarından ya da tapınak çıkışındaki tezgahlardan bir kase noodle alın, manzaranın keyfini çıkarın.

11.00
Çılgınca alışveriş

Saen Saeb, tapınağa beş dakikalık yürüyüş mesafesinde. Buradan bir tekneye atlayın. 1 TL’ye kentin alışveriş merkezi Pratunam’a (Su Kapısı) doğru yola çıkın. Yanınızdakilere, Pratunam’a gelince sizi uyarmalarını söyleyin. Çünkü duyuru yapılmıyor. Buradan alışveriş merkezlerini birbirine bağlayan Ratchaprasong üstgeçine çıktığınızda mağazalar sizi bekliyor... Parası olmayanlara umut ücretsiz. Aşağıya baktığınızda caddeki Erawan Tapınağı’nı göreceksiniz. Kapısındaki kalabalık Tanrı Phra Phrom’dan şans, para dileyenler... Siz de deneyebilirsiniz.

13.00
Arkana yaslan ve izle

Dev Siam Paragon Cineplex gösteri merkezindeki şovları görmeden şehirden ayrılmayın. 70 TL ödeyip uçak konforundaki “Mavi kurdelalı” koltuklardan alın. Çerez ve içecek ikramlı salonda meşhur şovlardan birini izleyin. Başlangıçtaki Tayland milli marşında ayağa kalkmanız gerekiyor, unutmayın. Seans saatlerini web sayfasında bulabilirsiniz. (majorcineplex.com/en/cinema/paragon-cineplex).

Nasıl gidilir

Mayısta Katar Havayolları İstanbul’dan bir aktarmalı gidiş-dönüş 1433, THY direkt 1601, Etihad bir aktarmalı 1575 TL’den başlayan fiyatlarla Bangkok’a uçuyor.

False