35 çocuk yapabilirmişim!

Body Worlds’e gittik Emre ile. Hani şu çığır açan bilim adamı, Dr. Gunther von Hagens’in imza attığı büyüleyici sergi, dünya üzerinde 30 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmiş olan... Insan bedenleri sergisi...

Haberin Devamı

Body Worlds ve Yaşam Döngüsü’nde, Plastinasyon yoluyla dönüştürülmüş 200’ü aşkın otantik insan örneği, insan bedeninin formunu, güzelliğini, işlevini ve potansiyelini sergiliyor. Sergi insanın yaşam döngüsünü konu alıyor ve bedenin yaşamındaki safhaları gösteriyor. Döllenme anındaki ilk yaşam kıvılcımından bebeklik ve çocukluğa, ergenlik ve gençlikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar...
Insana yaşlanma süreci boyunca beden koruma ve ömür uzatma bilimindeki en son bulguları gösteriyor. Insanı bir nevi şoka sokuyor aslında. Düşündürüyor.
Emre Berent korkar mı diye düşünürken tam tersi tepki aldım. Heyecan içinde neye bakacağını şaşırarak uzun uzun ve hayretler içinde izledi sergiyi.
“Bu vücutlar kimin anneannesini, dedesini öldürdü de bu sergiyi yaptı?” gibi küçücük aklını zorlayan sorular da sordu... Anlattım elimden geldiğince, yanıtladım.
Hem o hem de ben, en sağlıklı olanlar ile bir hastalık yaşayan iç organlarımız arasındaki farktan etkilendik... Sigara içen biri ile içmeyen arasındaki akciğer farkını gözlerimizle gördük. Biri beyaz, bembeyaz. Diğeri siyah, bildiğiniz siyah. Adı “ak” olan bir iç organın nasıl “kara” hale geldiğini özellikle sigara içenlerin görmesi, bir kez daha kendilerine ne yaptıklarına şahit olmaları gerek bana göre.
Alzheimer hastası bir beyin ile sağlıklı bir beyin arasındaki farkı da gördük. Gözlerimize inanamadık. Kocaman bir at, dev gibi bir zürafa da sergileniyor.
Plesanta içinde, anne karnında minicik bir bebek bile...
Kısacası, kemik yapısından kaslara, kan dolaşımından değişik yaşlarda vücudun nasıl olduğuna kadar her şeyi anlıyorsunuz. Bir nevi bilinç aydınlanması gibi bir durum bu sergiyi gezmek.
Insanı, bedeninin zarif formu ve işlevi, üzüntü ve hastalığa karşı kırılganlığı, sağlıklı olduğu zamanki hayret verici gücü ve potansiyeli üzerinde düşünmeye zorluyor.
Düşündüm de! Bir kadının ömründe 35 çocuk yapabilme kapasitesine sahip olduğunu öğrendim. Çıktığımdan beri düşünüyorum ve diyorum ki “hadiiiii be”... Nasıl bir şey olur yaşansa acaba?
Haydi kapın çocukları bugün, Karaköy Antrepo’ya koşun. Hem Istanbul Modern ile yan yana. Sonra da onu gezer, şahane bir gün geçirmiş olursunuz ailece...
Gidin de Dr. Gunther von Hagens’in dediği gibi “amaçlı bir yaşam kurun” kendinize...
Önemli Not:
Emre bu tür şeylerden korkmuyor ama sizin çocuğunuz korkmayacak anlamına gelmiyor durum. Tekrarlıyorum, gerçek insan bedenlerinden oluşuyor sergi. Benden söylemesi. Kendi çocuğunuzun vereceği tepkiyi en iyi siz bilirsiniz çünkü...
Dün annesinin gezmeye zorladığı bir çocuk vardı, zavallı gözlerini kapatarak, elleri titreyerek geziyordu ve kadın “Bak bu arkadaş korkmuyor, aç gözlerini” diyordu. Ben çok utandım bir anne olarak. Lütfen böyle bir girişimde bulunmayın...

Eşim horluyor, bıktım artık!

Haberin Devamı

Birçoklarının kâbusudur geceleri horlaması ile evi inleten eşler. Birçok kişiden duyarız bu yakınmaları. Bu konu-da uzman bir isimle konuştuk. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay, horlamanın bir uyku bozukluğu olduğunu söyleyerek bu uyku bozuklukları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

? Çevremizde birçok insandan “çok uykum var” gibi yakınmalar duyuyoruz. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?
- Uykuda yaşanan solunum bozuklukları ve solunum hastalıkları çok geniş kapsamlı bir hastalık grubudur. Uyku esnasında görülen “nefessiz kalma sendromu” dediğimiz sorun, gün içerisinde kişilerin uykulu bir şekilde dolaşmalarına, ileri dönemde de çeşitli sistemik rahatsızlıklar yaşamalarına yol açar. Yani bu durum bir uyku hastalığıdır.
? Uyku hastalıklarının çeşitleri var mı?
- Biz hekimler, uyku bozukluklarını sınıflandırmak durumundayız. Birincisi basit horlama, ikincisi üst solunum yolunun direncinin artışı, üçüncüsü ise ileri derecede uyku bozukluğudur.
? Bunları birbirinden ayırmak için neler yapıyorsunuz?
- Basit horlama, üst solunum yolunun direncinin artışı ve ileri derecede tıkayıcı nefessizlik sendromunu birbirinden ayırt etmek için uyku testi yapılması gerekir.
? Nasıl yapılıyor bu uyku testi?
- Bu test için hastayı bir gece misafir ediyoruz. Hastanın gece boyunca solunum sayısı, kalp ritimleri, bu sıradaki nefessizlik nöbetlerinin sayısı, tansiyon değişimleri, tüm biyolojik ve fiziki değişimleri kağıda basılarak dokümante ediliyor. O sayede hastadaki sorunun neden kaynaklandığı anlaşılıyor.
? Horlama nedir peki?
- Horlama basit uyku bozukluğudur.
? Bu uyku bozukluğunda neler yapılmalı?
- Erkeklerde sıklıkla görülen horlamanın nedeni araştırılmasına rağmen kesin bir sonuca varılamamıştır. Horlaması olan bir kişinin diğer tarafta uykusunda nefessiz kalma ihtimali muhtemeldir ama mutlak değildir. Ileri derecede uykuda nefessizlik problemi olan bir kişinin sadece bundan dolayı doktora gelmesi çok sık rastlanan bir durum sayılmaz. Çoğu zaman hastayı getiren neden, uykuda çıkardığı ses yani “horlama”dır. Genellikle hastalar eşlerinin rahatsız olmaları nedeniyle bizlere gelmekte, aslında perde arkasında eşler o kişilere çok büyük bir iyilik yapmaktadır. Çünkü günümüzde kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon hastalıklarının arkasında genellikle tıkayıcı bir uyku hastalığı çıkmaktadır.
? Herkes hayatında bazı geceler horlamış olabilir. Hepimizin horlama nedeni uyku bozukluğu mudur?
- Bazen yorgunluk gibi nedenler de horlamaya yol açar. Burada önemli olan, bir uyku testiyle horlamanın fizyolojik bir nedeni olup olmadığını saptamaktır.
? Tedavide nasıl bir yöntem uygulanıyor?
- Daha önceki dönemlerde yumuşak damağa lazerle uygulanan müdahaleler hem ağrılı olmakta hem de kesin çözüm vermemekteydi. Daha sonra yumuşak damağa birtakım aparatlar konulması gibi bir yönteme geçildi. Burada amaç kullanılan aparatla yumuşak damağın titremesini önlemekti. Son beş yıl içerisinde horlama cerrahisinde iyi gelişmeler yaşandı ve anlaşıldı ki yaşanan problemin nedeni yumuşak damağın titremesi değil, yumuşak damağın arka tarafının mesafesinin dar olması. Yani yumuşak damağın ön ve arka mesafesinin eşitlenmesi gerekmekte...
? Uykusunda solunum problemi çeken bir hastanız var. Size geldi ve gerekli testleri yaptınız. Sonuçta bir müdahale yapmanız gerektiği anlaşıldı. Bu müdahale kişinin hayatının ne kadarını etkileyecek?
- Önceden bu cerrahi müdahaleler maalesef çok ağrılı geçiyordu. Oysa günümüzde bir gün içerisinde hastanın işinin başına dönmesi mümkün oluyor. Kanamasız, sadece dikiş tekniğiyle ve plastik cerrahi dediğimiz yöntemle tedavi edilen hastalar, bir iki saatte taburcu olabiliyor.

Kuyruklu Yıldız Geliyor

Haberin Devamı

Mumi Vadisi adını Mumi ailesinden alır. Mumi ailesi yalnızca üç kişilik bir aile olsa da dünyanın en büyük ailesidir. Çünkü ailenin tek çocuğu Mumiş, vadinin dışına yaptığı keşif gezilerinde edindiği bütün arkadaşlarını evine getirir. Peki vadi sakinleri kuyruklu yıldızın dünyamıza çarpacağı haberini nasıl karşılar?..
Bu sorunun cevabı bu eğlenceli kitapta saklı. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan bu kitaba çocuklar bayılacak.

Yaz Spor Okulu

Bostancı Club Sporium Spor Okulları, “Yaz Spor Okulları”nda çocuklar için yüzme, tenis, basketbol, futbol, modern dans, halk oyunları, aikido, speed stacks ve daha pek çok aktivite imkanı sunuyor.

Sihirbazın Çırağı

Haberin Devamı

“Sihirbazın Çırağı”, Merlin’in güçlerini alıp dünyayı kurtaracak tek sihirbazı bulmaya çalışan yalnız sihirbaz Balthazar Blake’in hikâyesini konu alıyor. Balthazar’ın dünyayı kurtaracağını umduğu kişi ise gen üniversite öğrencisi Dave Stutler. Balthazar, Dave’e kötülüğe karşı vereceği savaş için eğitiyor...Film dün vizyona girdi. ?imdiden iyi seyirler...

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta...

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta, yüzgeçli yıldızların muhteşem şovlarına ev sahipliği yapan Dolphinarium, sabırsızlıkla beklediğimiz film Sihirbazın Çırağı, jürimizin seçtiği en iyi 10 maskot, binicilik sporu, psikoloji sayfasında kendinize güveninizi artırmanızı sağlayacak tavsiyeler, bilmece bulmaca sayfaları, kültür sanat etkinlikleri ile ilgili en son gelişmeler var.

Size Loto Vurdu

Haberin Devamı

Nil Keskin Keleş, GOA Yayınları’ndan çıkan kitabı “Size Loto Vurdu”da ikiz bebek ve ikiz annesi olma konularını masaya yatırmış. Tüm hamilelik süreci ve özellikle doğum sürecinde yaşanan veya yaşanabilecek olaylarla ilgili uzman doktorların da görüşlerinin yer aldığı “Size Loto Vurdu” tam bir başucu kitabı...

Yazarın Tüm Yazıları