3 milyon dolar komisyonla ‘anlık kredi’ye girdi, 3.5 milyar dolarlık Credit Europe Rusya’da 20’nci oldu

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Rusya’da 15’inci yılını kutlayan Credit Europe’un Moskova’daki merkezinde bankanın öyküsünü anlatırken 1986 yılına döndü:

Haberin Devamı

- 1986’da dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal’la seyahatten dönerken uçakta yanına gittim. O günlerde Yapı Kredi Bankası’nın Genel Müdürüyüm. Rusya’da bir temsilcilik açmak istediğimi söyledim. Hemen dönemin Hazine Müsteşarı Yavuz Canevi’yi çağırdı, “Hüsnü’ye izin ver, Moskova’da temsilcilik açsın” dedi. Temsilciliği açtıktan 6 ay sonra bankadan ayrıldım. Rusya’daki fırsatı ilk gören benim.

Fiba Holding Murahhas Azası ve Credit Europe Bank Yönetim Kurulu Başkanı Onur Umut, patronu Hüsnü Özyeğin’in uzak görüşlülüğünün Finansbank’ı ilk kurduğu dönemde de etkisini gösterdiğini vurguladı:

- Şimdi artık Yunan bankası NBG’ye ait olan Finansbank’ın ilk yıllarında Türkiye’de şube ağını oluşturmadan yurt dışına açılmıştık. 1990’da İsviçre’ye, 1994’te Hollanda’ya, 1997’de Rusya’ya girdik. Sonra bu ülkelere Romanya ve Ukrayna da eklendi. Finansbank’ın 5’inci şubesini 1995’te Denizli’de açtığımızı hatırlıyorum.

Hüsnü Özyeğin, merkezi Hollanda’da bulunan ve CEO’luğunu Enver Murat Başbay’ın yürüttüğü Credit Europe Bank’ın Moskova’da lisansını aldığı 1997’den bir yıl sonra Rusya’nın moratoryum ilan ettiğini anımsattı:

- Dünyanın dev bankaları 1998’de Rusya’yı terk etti. Bizim ölçeğimiz küçüktü. Kendi çapımıza göre zararımız oldu. Ancak, Rusya’da krize rağmen kalmayı başardık. Bu kararın faydasını da daha sonraki yıllarda gördük.

Bankanın Rusya’daki asıl büyümesini sağlayan kıvılcımı anlattı:

- Sanıyorum 1999 yılı sonlarıydı. Moskova’da elektronik eşya mağazalarından birine girdim. Müşterilerin bankalar tarafından mağaza içine kurulan masalarda anında kredi verdiklerini gördüm. O dönemdeki genel müdürümüze, “Hemen biz de mağazalarda anında kredi işine giriyoruz” dedim.

Credit Europe Bank Rusya’nın genel müdürünün bunun üzerine en büyük elektronik market zinciriyle görüştüğünü vurguladı:

- Rusya’da o zamanki aktiflerimiz 10 milyon dolar dolayındaydı. Genel müdürümüz bizi kabul etmelerini sağlamak için, 100 milyon dolarlık banka olduğumuzu söylemiş, “3 milyon dolar komisyon verirseniz, mağazalarımızda kredi işine girebilirsiniz” demişler.

- Verdiniz mi?

- 3 milyon dolar, bankamızın yüzde 30’una denk geliyordu. 3 milyon doları iki taksitte ödememizi kabul ettirince kolları sıvadık. Mağazada verilen kredi ortalama 600 dolardan başlıyordu. Önce oralardan işe giriştik. Ödemesini düzenli yapanlara 3-4 bin dolar kredi verir olduk. Bunları 7-8 bin dolarlık Rus otoları, sonra da 25-30 bin dolarlık ithal oto kredileri izledi. Moskova dışına çıkmamız ve hızlı büyümemiz 2000 yılında attığımız bu adım sayesinde oldu.

Credit Europe Bank Rusya’nın Başkanı Haluk Aydınoğlu, halen Rusya’nın 41 bölgedeki 51 kentinde 124 şubeyle hizmet verdiklerini kaydetti:

- Şubelerimizin bulunduğu bölgeler arasında 7 saate kadar saat farkı bulunuyor. Bizim 7 gün 12 saat çalışma modelimiz saat farkı nedeniyle fiilen 7 gün 19 saate oturmuş durumda. Yılın 364 günü bu tempoda çalışıyoruz. Yaklaşık 1100 bankanın bulunduğu Rusya’da bireysele dönük hizmet veren 300 banka arasında 18’inciyiz.

- 1100 banka arasındaki yeriniz nedir?

- Yine ilk 20’de bulunuyoruz. Rusya’daki toplam aktiflerimiz 3 milyar dolara, 2011 dönem kârımız da 3 milyar dolara ulaştı. 3 milyonu aşkın bireysel müşterimiz, 1.2 milyon da kart kullanıcımız var.

Hüsnü Özyeğin, Credit Europe Bank’ın toplam aktiflerinin altını çizdi:

- Hollanda merkezli bankamızın toplam aktifleri 3.5 milyar dolar düzeyinde. Rusya bizim en büyük pazarımız. Credit Europe, yurtdışındaki Türk sermayeli en büyük banka konumunda bulunuyor.

Başta oğlu Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin olmak üzere genç ekibine fırsat vermesiyle bilinen Hüsnü Özyeğin’in Finansbank’ı NBG’ye sattıktan sonra Credit Europe’u büyütmeye asıldığı, bunu da başardığı görülüyor.

Şimdi Denizbank’ı almaya hazırlanan Sberbank’ın lider olduğu Rusya’da ilk 20’ye girmesi de bunu gösteriyor...

Enka ve Rönesans’ın inşaatta, Efes ve Şişecam’ın üretimde sektörlerinin en büyükleri arasına girdiği Rusya’da Türk sermayeli bir bankanın ilk 20’ye girmesi başarı öyküsü olarak karşımızda duruyor.

Haluk Aydınoğlu, yeni hedefini de işaret ediyor:

- Rusya’da ilk 10’a girmek istiyoruz...

Haberin Devamı

Rusya’da ilk Türk sigorta şirketini de biz kurduk

Haberin Devamı

HÜSNÜ Özyeğin, Credit Europe’un ardından Rusya’da sigorta ve leasing şirketleri kurduklarını vurguladı:

- İhtiyaç oldu, leasing şirketi de kurduk. Ayrıca  bir hayat sigortası şirketimiz de var. Sanırım yurtdışına giden ilk Türk sigorta şirketi de biz olduk.

Bunların ardından oto kiralama işine de girdiklerini kaydetti:

- Rusya’daki oto kiralama şirketimiz 3 yılda 3 bin araçlık filoya ulaştı.

20 dakikada kredi kartı basıp veriyor

HALUK Aydınoğlu, mağazalardaki noktalarda 15-20 dakikada tüketici kredisi verdiklerini belirtip, ekledi:

- Kredi kartı başvurusunu da hızlı değerlendiriyoruz. Kredi kartını hemen şubede basıp veriyoruz. Bizden 20 dakikada kredi kartı alınabiliyor.

Sonra da Credit Europe Bank Rusya’nın bireysel kredisi başarısını şu veriyle ortaya koydu:

- Taşıt kredisinde 5’inci sıradayız. 2011’de 59 bin araç kredisi kullandırdık. Bugüne kadar kullandırdığımız araç kredisi toplamı 3 milyar doları buldu.

Haberin Devamı

8 bin 870 noktaya ulaştı, şimdi Auchan ve IKEA ile ortak banka kuruyor

CREDIT Europe Rusya Genel Müdür Yardımcıları Murat Kuyrukcuoğlu ve Ilsur Gibadullin, havaalanından bankanın merkezine doğru giderken şu bilgiyi verdi:

- Bankamız Rusya’da 8 bin 870 noktada hizmet veriyor.

- Bu kadar çok noktaya ulaşmanız nasıl oldu?

- Fransız perakende devi Auchan ve IKEA ile yaptığımız özel anlaşmalar, Metro ile işbirliğimiz bizi bu kadar yaygın noktaya ulaştırdı.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Onur Umut şu noktanın altını çizdi:

- IKEA ve Auchan ile ortak şirketlerimiz var. Her iki perakende devine özel çıkardığımız kartların tüm hizmetleri ortak şirketlerimiz üzerinden yürüyor. IKEA’yla ortak şirketimizin yönetim kurulu başkanlığını 4 yıldır ben yürütüyorum.

Haluk Aydınoğlu, bankadaki sohbet sırasında Auchan’la yaptıkları ortaklığın önemine dikkat çekti:

- Rusya’da dev Fransız bankaları da faaliyet gösteriyor. Buna rağmen Auchan, özel anlaşmalar ve bunları yürütmek için ortak şirket kurarken bizi seçti.

Ardından yeni atılımlarına vurgu yaptı:

- Auchan ve IKEA’nın müşterilerine hizmet verirken devreye aldıkları bankaları şimdi Rusya’ya da geliyor. Her iki perakende devinin bankalarına Rusya’da ortak oluyoruz. IKEA’nın bankasında payımız yüzde 50, Auchan’da da yüzde 40 olacak.

Haberin Devamı

Rus turiste Antalya’da kürk kredisi veriyoruz, 2 milyar dolarlık turizm geliri bizim banka üzerinden gelecek

CREDIT Europe Bank Rusya Başkanı Haluk Aydınoğlu, Türkiye’ye tatil yapan Rus turistlere bankacılık hizmetinde çok aktif olduklarını vurguladı:

- Rus turistler Antalya’da tatil yaparken bizim verdiğimiz kredilerle kürk ve mücevher alıyor.

- Ne kadar kürk alıyorlar?

- Binlerce kürk kredisi veriyoruz.

Fiba Holding’in Türkiye’deki bankası Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, Rus turiste kürk ve mücevher kredisinde kendilerinin de devrede olduklarını kaydetti:

- Rus turist bağlantıyı Credit Europe Rusya ile kuruyor ama biz işleme aracılık yapıyoruz. Bu işlem için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’yla (BDDK) 6 ay kadar yöntem üzerinde konuştuk. Sonunda faktoring izni alıp, o şekilde çözüm ürettik.

Haluk Aydınoğlu, iddialı veriyi paylaştı:

- Türkiye’nin Rusya’dan turizm geliri bu yıl 3.5 milyar doları bulacak. Bunun 2 milyar dolarlık bölümü bizim üzerimizden Türkiye’ye gelecek. Yüzde 10-15’i de Türk Lirası işlem olacak.

Hüsnü Özyeğin, Rus turiste dönük yeni adımı aktardı:

- Şimdi Rus turistler Türkiye’de daha rahat harcama yapabilsinler diye 500 dolarlık cep harçlığı kredisi vermeye başlıyoruz.

2 milyar dolarlık turizm gelirinin Credit Europe Bank Rusya üzerinden gelmesi gerçekten önemli..

Haberin Devamı

Sberbank’ın Denizbank’ı alması Türkiye’ye yeni  Rus yatırımı çeker

FİBA Holding ve Credit Europe Bank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Rusya’da sektör lideri Sberbank’ın Denizbank’ı alma yoluna girmesine sevindiğini belirtti:

- Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en büyük ticaret partnerleri Rusya ve Çin olacak. Sberbank’ın Denizbank’ı alıp pazara girmesi Rusya’dan yeni yatırımlar da getirir.

Nükleer santral yatırımını anımsattı:

- Rusya ile büyük bir doğalgaz anlaşmamız var. Şimdi 40 yıllık nükleer santral işbirliği de devreye giriyor. Sberbank, Rusya ile işbirliklerini daha da geliştirecek.
Sberbank’la Rusya’da iş yaptıklarını vurguladı:

- Sberbank’ın Türkiye’ye gelmesi en çok bize yarar...

Yazarın Tüm Yazıları