3 milyar dolarlık petrol platformunu teslim etti Şahdeniz 2’ye teklif verdi

İSTANBUL Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük ve İcra Kurulu Üyesi Hüseyin Doğan’la Bakü’ye gittiğimizde ilk işim Tekfen Grubu Şirketleri Başkanlığına kısa süre önce atanan Osman Birgili’yle haberleşmek oldu:

Haberin Devamı

- Osman Bey, İstanbul Shopping Fest’in tanıtımı vesilesiyle yolumuz Bakü’ye düştü. Tekfen İnşaat ve ortağı olduğunuz Azfen’in birlikte inşaat işini yürüttüğü petrol platformunun son durumunu görmek isteriz./images/100/0x0/55eb2260f018fbb8f8ad6c79
Osman Birgili, hemen Tekfen İnşaat’ın Bakü’dek proje sorumlusu Bülent Karaca’yla haberleşip, izinlerin alınmasını sağladı:
- Biz Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çırak-Güneşli havzasında bulunan üretim alanında ek kapasite yaratacak 18 bin 500 tonluk platformun inşaatını zamanında tamamladık ve BP’ye teslim çalışmalarını yapıyoruz. Sizin görmenizi sağlamak için onlardan izin almak gerekiyordu.
Karaca
’dan olumlu haber gelince İbrahim Ekinci ve Ruhi Sanyer’le birlikte Tekfen’e ait inşaat sahasına gittik. Karaca, 6 ay önce verdikleri bilgiyi anımsattı:
- Platformun Mayıs 2013 ortalarında Bakü’den 120 kilometre mesafede bulunan alana yüzdürüleceğini söylemiştik. Bu programda bizden kaynaklanmayan bir sarkma oldu. Yüzdürme işlemi 15 Temmuz’da gerçekleşecek.
BP’nin 175 personelin çalışacağı, günde 200 bin varil ham petrol çıkaracak bu platforma ayrı bir önem verdiğini vurguladı:
- Bu platform ilk kez sıfırdan Azerbaycan’da tamamlanmış oldu. İnşaatın her aşaması burada gerçekleşti.
Daha önce yaptıkları platformdan örnek verdi:
- Öncekinde Ceyhan’da bulunan tesislerimizden bazı bölümler yapılmış olarak gelmişti. Bu platformda tüm inşaat burada gerçekleşti. İşin en yoğun olduğu dönemde çalışan sayısı 4 bine kadar çıktı.
- Şimdi kaç kişi çalışıyor?
- Personel sayımız 1250’ye kadar indi. Platform yüzdürülünce personel sayımız 200’e kadar inecek. Platformda inşaatla ilgili herhangi bir sorun yaşanırsa bizim personel müdahale edecek.
- Platform Hazar Denizi’nde faaliyete geçtikte sonra siz Türkiye’ye mi döeneceksiniz?
- Şahdeniz 2 için iki ayrı teklifimiz var. Biri 18, diğeri 12 bin tonluk iki ayrı platformun yapılması söz konusu. Biz teknik tekliflerimizi verdik. Sıra ticari teklifin verilmesine geldi.
- O ihaleleri kazanma şansınız nedir?
- En az birini alabileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü, yaptığımız işler, performansımız ortada.
Tekfen İnşaat, toplam değeri 3 milyar doları bulan platformun inşaat işini Azerbaycan’da kurulu ve ortağı olduğu Azfen’le birlikte 268.7 milyon dolara tamamladı.
48 delme noktasının 33’ünde ham petrol çıkarılmasını ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’na gönderilmesini sağlayacak platformun devreye girmesi için gün sayılırken, Tekfen İnşaat, Şahdeniz projesine odaklandı.
Platformun tamamlanmış halini gezerken, Türk inşaat sektörünün ulaştığı nokta ve deneyime yakından tanık olduk.

Haberin Devamı

Personel tesise girerken alkol kontrolü yapılıyor

Haberin Devamı

TEKFEN İnşaat’ın Bakü’deki Proje Sorumlusu Bülent Karaca’ya kasım ayında 15 milyon adam/saat düzeyinde olan kazasızlık durumunu sorduk:
- 18.4 milyon adam/saat kazasızlık noktasına ulaştık. İnşaat alanımızın çevresinde molalarda futbol oynamak bile yasak. Ayrıca personelin işbaşı yapmadan alkol veya ilaç etkisinde olup olmadığına bakarız.
- Kapıda personele alkol kontrolü mü yapıyorsunuz?
- Her sabah girişte alkol kontrolü yaparız.
İşyeri kapısında alkol kontrolü yapıldı-ğını böylece ilk kez Bakü’deki Tekfen’e ait Ata Sahası’nda öğrenmiş olduk.

75 kişilik kapalı kabin filika, risk yaşandığı an hızla denize inecek

BÜLENT Karaca’yla platformu gezerken birer kapsülü andıran kapalı kabin 4 filika dikkatimizi çekti:
- Bu filikalar 75’er kişi alıyor. Yangın anında içindekileri koruma özelliğine sahip. Bir risk anında otomatik olarak denize iniyor ve içindekilerin o bölgeden uzaklaşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Sigara içilen bölümde otomobil çakmağı var

BÜLENT Karaca, bilardo ve tenis masasının bulunduğu sosyal alanları gezerken personelin ortak dinlenme alanlarından sigara içilen bölümdeki kırmızı küçük kutuya dikkat çekti:
- Bu, otomobil çakmağı gibi işlev gören bir çakmak. Sigara içen personel yanında kibrit veya çakmak bulunduramayacak. Sigarasını bu çakmakla yakabilecek.

İş botları asılacak ayak kokusu gidecek

BÜLENT Karaca ve ekibi, platformda çalışıp konaklayacak personelin yaşam alanlarını gezdiğimiz sırada borulardan oluşan bir noktayı gösterdi:
- Personel iş sırasında giydiği botunu buraya asacak. Bu ayakkabılık, ayak kokusunu çekip alıyor.
Böyle bir ayakkabılığı BP’nin istediğini belirtti:
- Daha önceki tecrübeler, ayak kokusu sorununu ortaya koymuş. Bu nedenle özellikle ayak kokusunu bu şekilde ortamdan uzaklaştıran ayakkabılık istendi.

Yazarın Tüm Yazıları