3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Güncelleme Tarihi:

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 15:41

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla tören düzenlendi

Zonguldak Valiliği önündeki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Uzun Mehmet İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri, işaret diliyle İstiklal Marşı'nı söyledi.

Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, gazetecilere yaptığı açıklamada, son zamanlarda engelliler için devrim niteliğinde kanun ve yasaların çıkarıldığını belirtti.

Şirin, şunları söyledi:

"Hayatlarını idame edebilecekleri bir gelir sahibi olmak, kamu hizmetlerine erişim sağlamak, çalışma hayatında istihdam sağlanması, engelsiz eğitim hakkı ve sağlık hizmetlerinde ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme temininde kolaylık sağlanması, bizim için büyük önem taşıyor. Bugün itibariyle engellilerin ana sorunları, sağlık raporlarındaki engelli olduğu halde yüzde 40 oranının verilmemesidir. Bu, engellileri zor durumda bırakıyor. Engellileri, üç ayda bir aldıkları engelli maaşlarının, gelir tespiti yapılarak ailesiyle yaşayan engellilerin ailedeki kişi başı gelirin asgari ücretin üçte birini geçmesi durumunda kesilmesi mağdur etmektedir."

Haberin Devamı

Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) devam edilen törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, son yıllarda engellilere yönelik pek çok yeni uygulamanın getirildiğini belirtti.

Engelli insanların yaşadığı sorunların, herkesin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Özbek, "Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Devletimizin evrensel ölçütlerde engeli bireyleri sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteğiyle anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşmıştır. Bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Tören, müzik dinletisi ve dans gösterisinin ardından sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!